TOPPTUNGT: Frp og og Rødt på henholdsvis Strømsø og Bragernes Torg.
TOPPTUNGT: Frp og og Rødt på henholdsvis Strømsø og Bragernes Torg.

Listhaug og Moxnes i 1. mai-duell: - Bør anmeldes for falsk markedsføring

Det var glissent oppmøte i det rufsete 1. mai-været, men hundrevis av drammensere trosset snø, regn og kulde for å høre partilederne Sylvi Listhaug og Bjørnar Moxnes i Drammen.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Og i det de politiske talene startet fra henholdsvis Strømsø og Bragernes Torg, brøt faktisk noen solstråler gjennom skylaget i Drammen sentrum og skapte en hyggeligere atmosfære for de som hadde møtt frem på Arbeidernes dag.

Som vanlig var det ikke helt ukjente budskap vi fikk servert fra de to politiske motpolene på hver side av elva. Mens Frp-leder Listhaug slo fast at Arbeidernes dag ikke er en dag som tilhører sosialistene og LO, langet Rødt-leder Moxnes ut mot Listhaug på den andre siden av elva.

- Ja det er jo litt artig, jeg synes det er viktig å komme med klar tale når Frp prøver å kapre Arbeidernes internasjonale kampdag. Frp-lederen burde anmeldes for falsk markedsføring når hun sier at hun er arbeidsfolks parti, sa Rødt-lederen til DRM24 etter talen.

- Eldrefiendlig regjering

Listhaug på sin side viet store deler av talen til å hamre løs på den sittende regjeringens skatte- og eldrepolitikk.

- Dette var ei regjering som sa at man gikk til valg for at det var vanlige folks tur. Er det noen som har følt at det har blitt sånn? Denne regjeringa er så glad i skatter og avgifter at de kan ikke vente med å finne på flere. Og nå går Ap inn i et landsmøte med krav fra grasrota om grunnrente på stein og mineraler og nasjonal eiendomsskatt, sa Listhaug.

- De som greier seg best under dagens regjering er de som har penger og kan kjøpe seg ut av problemene, sa Listhaug.
- De som greier seg best under dagens regjering er de som har penger og kan kjøpe seg ut av problemene, sa Listhaug.

Hun levnet liten ære til finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

- Vedum karrer til seg penger fra vanlige folk og bedrifter med skyhøye strømpriser, bensinpriser og matpriser. Jo høyere matpriser, jo mer moms får Trygve Slagsvold Vedum inn i statskassa. Derfor vil Frp halvere matmomsen og fjerne drivstoffavgiftene og ha makspris på strøm, sa Listhaug.

- Summen av dette gjør at det blir enda vanskeligere å greie seg økonomisk. Vi mener det er et ran, og vår viktigste oppgave denne høsten blir å fjerne flest mulig rødgrønne politikere fra kommunestyrene, og i 2025 å fjerne den verste og mest eldrefiendtlige regjeringa vi har hatt i manns minne, sa Listhaug.

Frp's ordførerkandidat Ulf Erik Knudsen innledet arrangementet på Strømsø Torg, og var blant annet opptatt av å få gjort noe med ungdomskriminaliteten som blomstrer i Drammen, og å sette de eldre først.

Ut mot Tesla-eiere, statkraft og Israel

Moxnes på Bragernes Torg hadde også flere budskap hvor han levnet regjeringen liten ære, og hamret løs på statlige lederlønninger og bemanningsbyråer på bekostning av faste stillinger.

- Dette skjer mens kjøpekrafta til folk flest faller og de rikeste flytter til Sveits.

Da RU-leder Amrit Kaur i Drammen kom på scenen ble budskapene enda mer spissformulert. Statkraft og «rike Tesla-eiere» var fienden, mens et fritt Palestina var hjertesak nummer én.

Ingen klar publikumsfavoritt

Fremskrittspartiet på Strømsø Torg trakk omlag et par hundre fremmøtte. På Bragernes Torg, i regi av LO, Rødt, SV, Ap og fagbevegelsen i Drammen var var det trolig et hundretalls flere tilhørere, inkludert deltagerne i 1. mai-toget med faner, plakater og paroler.

Utover Bjørnar Moxnes var ordfører Monica Myrvold Berg hovedtaler fra torgscenen.

BRAGERNES TORG: Det har vært betydelig større oppmøte her tidligere år.
BRAGERNES TORG: Det har vært betydelig større oppmøte her tidligere år.
STRØMSØ TORG: Et par hundre tilhørere møtte frem for å høre Sylvi Listhaug og Ulf Erik Knudsen.
STRØMSØ TORG: Et par hundre tilhørere møtte frem for å høre Sylvi Listhaug og Ulf Erik Knudsen.

Rødt-leder Moxnes sier til DRM24 at han var fornøyd med oppmøtet tross været, og smiler på spørsmål om han har tenkt å gjøre tradisjon ut av 1. mai-duellen med Sylvi Listhaug i Drammen, slik det også var under kommunevalget i 2019.

- Det er klart det er litt ekstra moro. Jeg kommer gjerne alltid tilbake til Drammen. Vi har sagt mye av det samme om strømprisene, men forskjellen på oss og Frp er at vi har vært mot utenlandskablene og for makspris fra starten, mens Frp kommer etter oss og har ingen troverdighet, sier Moxnes.

Da Moxnes gikk av podiet skulle Drammen SVs førstekandidat Tony Burner tale på torgscenen, men ble feilaktig introdusert som leder for Rød Ungdom i Drammen.

- Nei, oh my god, beklaget konferansieren seg da hun innså tabben - til latter fra forsamlingen.

SV's Tony Burner - introdusert som RU-leder.
SV's Tony Burner - introdusert som RU-leder.
FANER: Fra 1. mai-toget på Bragernes Torg.
FANER: Fra 1. mai-toget på Bragernes Torg.
Sylvi Listhaug.
Sylvi Listhaug.
Leder i Drammen Frp, Jon Helgheim introduserte talerne.
Leder i Drammen Frp, Jon Helgheim introduserte talerne.
Powered by Labrador CMS