Politisk pride-debatt: FRI og Frp duellerte om garderober
Ja til peniser, nei til gutter, var svaret fra FRI på Fremskrittspartiets bekymring om hva som skal få innpass i jentegarderoben.
DRAMMEN: Fredag kveld barket årets Pride-markering løs i Drammen med politisk debatt på Drammensbiblioteket.
De fleste politiske partiene i Drammen var representert med unntak av Ap, Sp, Høyre og Krf. Og ikke uventet stjal Frp, og tildels Venstre og SV mye av oppmerksomheten med Jon Helgheim, Herman Ekle Lund og Tony Burner i spissen - mens også Rødt og MDG fikk sagt sitt.
Med i debatten som blant annet omhandlet politiske ambisjoner og prioriteringer for kjønns- og seksualitetsmangfold, kom etter hvert også organisasjonen FRI, som tidvis har vært i søkelyset for kontroversielle standpunkter. I forbindelse med et undervisningsopplegg FRI tidligere har bistått Drammen kommune med, gjentok Helgheim påstanden om at man i praksis «ender opp med gutter i jentegarderoben» så fort noen føler seg som noe annet enn de to biologiske kjønnene.
- Her står det ting jeg ikke engang tror at Fri selv egentlig mener, sa Helgheim.
Da spratt styreleder i Fri Oslo og Viken, Marianne Gulli opp fra salen og tok mikrofonen.
- Vi står inne for det som har blitt sagt, men det er faktuelt feil at vi skal si at gutter kan gå i jentegarderoben. Vi vil aldri argumentere for det, vi vil regge tilrette for at jenter som bryter med normen for kjønn skal få trygge garderobeløsninger og ikke bli tvunget inn i en guttegarderobe der de ikke hører hjemme bare de tilfeldigvis blir født med en penis, sa Gulli, og henviste til ikke-binære.
Helgheim mente at FRI ikke bør bli «snurt» når man tar opp disse tingene, og at organisasjonen bør være mer åpne.
- Jeg vil bare få på plass et opplegg som er sunt og bra for alle og som treffer bra for målgruppen. Jeg mener prinsipielt at politikere skal holde seg unna faglig innhold, men dette er et felt som skiller seg litt ut fra andre. Jeg håper at noen offentlige instanser kan levere innhold som er noe mer nyansert enn vi kan finne fra Fri, sa Helgheim - som allikevel mente man var enige om mer nå, enn før.
SE VIDEO:
FRI fikk ikke uventet støtte fra Rødts Isabell Sjøgren.
- Det er fint at du kan snakke for oss jenter om hvordan vi skal føle det, men hvordan hadde du reagert hvis det var en jente som gikk inn i guttegarderoben. Mennesker må få føle seg som de er, det er verken noe du eller jeg kan bestemme over, repliserte Sjøgren overfor Helgheim.
- Jeg vil ikke ta fra noen følelser, men man bør ikke innføre noe juridisk på bakgrunn av følelser. Folk må føle seg som akkurat det de vil, vi trenger ikke en lover eller regler, forbud eller påbud, vi trenger bare frihet, repliserte Helgheim.
Islam-krasj mellom SV og Venstre
På agendaen under årets debatt var også skeive med minoritetsbakgrunn. Her har Venstre og Herman Ekle Lund tidligere vært blant de mest toneangivende i forhold til å sette spesielt muslimske trosamfunn under press for sine konservative holdninger til Pride og homofili.
- Ved å bare addressere enkelte grupper når man peker på hat tror jeg FRI går en litt farlig linje, det er helt åpenbart at vi har problemer med en del grupper og homohat i Drammen. Ja det kan være kristenkonservative og høyreekstreme, men det er et faktum at ingen moskeer som ble spurt etter pride-terroren for to år siden greide å gi et ordentlig svar, sa Ekle Lund.
Ekle Lund gjentok sitt tidligere forslag i kommunestyret om å stille krav til at organisasjoner som får offentlig støtte til arrangementer forplikter seg til at skeive er velkommen og opplever det som trygt å være der, men fikk lite gehør fra SV under debatten, som ikke «forstod» hva Venstre mente.
- Det er selvsagt at alle er velkomne, dette er et overflødig populistisk forslag som Venstre ofte kommer med. Om noen har problemer med å ta et standpunkt for pride så handler det om religion og at det i islam er forbudt med homofili. Da kan ikke Herman pålegge en religion å endre skriften sin. Dette er ikke noe kommunen kan vedta, sier Burner til DRM24.
- Ikke heller hvis man mottar offentlig støtte fra kommunen?
- Den offentlige støtten kommer ikke med noen betingelser. Det er likt for alle, og så har alle lov til å tro på det de vil og praktisere det slik de vil, sier Burner til DRM24.
Ekle Lund sier at han «aldri får et skikkelig svar» av SV og Burner.
- Det handler ikke krav om at en moske skal henge opp et prideflagg men at å sikre at for eksempel homofile ikke trenger å frykte å bli slått ned. Jeg klarer ikke å forstå at dette er et kontroversielt forslag, sa Ekle Lund til DRM24.
SE VIDEO:
- Må ha pride-flagg på utesteder
Under temaet om hvordan det oppleves å være skeiv i Drammen, mente SV's Tony Burner at Drammen hadde mye å gå på, og burde se mer til Oslo.
Han henvendte seg spesielt til næringslivet, som han mente burde gjøre utesteder mer «Skeiv-vennlige».
- I Oslo er det helt annerledes, skeive folk i Oslo har det veldig fint. Det er skeive steder de kan dra til som de føler seg trygge. Dette må næringsdrivende i byen ta på alvor og lage steder med flagg og symboler. Symboler er viktig. Og så må vi ha voksne tilstede i regnbuegata for å hindre hatkriminalitet, sa Burner.
Leder i Drammen Pride, Angelica Bråten, setter pris på at partiene stiller opp til politisk debatt og på Paraden, men savnet at flere deltar på enda flere arrangementer.
- En ting er å si noe, med handling viser mer enn ord. Her er det mye å lære i løpet av helga, det er bare å møte opp, er oppfordringen til byens politikere om de vil lære mer om pride.