BORGERLIG AVTALE: Her signerer Kristelig Folkepartis Billy Taranger plattformen for den neste firårsperioden. Til venstre Randi Eng (Pensjonistpartiet), til høyre Ulf Erik Knudsen (Frp).
BORGERLIG AVTALE: Her signerer Kristelig Folkepartis Billy Taranger plattformen for den neste firårsperioden. Til venstre Randi Eng (Pensjonistpartiet), til høyre Ulf Erik Knudsen (Frp).

Samarbeidserklæringen bør gi mulighet for en konstruktiv debatt om Drammens fremtid

Publisert Sist oppdatert

KOMMENTAR: Først av alt må jeg gi de fire nye posisjonspartiene i Drammen honnør for å ha gjennomført forhandlingene om en politisk samarbeidserklæring for de neste fire på en eksemplarisk måte. Innholdet i avtalen peker fremover og legger ikke opp til omkamper. Det er bra.

Uten støy og unødvendige lekkasjer og rykter( til fortvilelse for noen i pressen) har partiene kommet frem til en erklæring der det ser ut til at ingen har måttet svelge noen store kameler.

Riktignok betyr dette at erklæringen er blitt i lengste laget og noe vel ordrik i enkelte passasjer. Ord som «Handlingsplaner» og «skal legges til rette for» betyr i virkeligheten at de reelle politiske dragkampene vil komme senere. På enkelte saksområder er det selvfølgelig fortsatt reell politisk uenighet mellom de fire samarbeidspartiene, men hele grunntonen i avtalen lover, etter min mening, godt for det politisk arbeidet blant flertallet i Drammenspolitikken i de neste fire årene.

Under noen av de litt ulne formuleringene i samarbeidserklæringen ligger det nok retningsendring til å skape politisk debatt

Trygg økonomisk styring, eldrepolitikk, skole- og utdanning og integrering er de tydeligste prioriterte områdene i erklæringen. Helt i tråd med de fire partienes lovnader i valgkampen.

At Drammen går fra å skulle bli «den grønneste kommunen i landet» til «å bli grønnere» og at de fire partiene vil revurdere samarbeidet i Buskerudbyen, dersom det ikke et mulig å få forhandlinger med regjeringen om det forslaget til byvekstavtale som et sendt inn, er heller ikke noen bomber.

Ei heller at de fire partiene vil åpne for private løsninger i eldreomsorgen., og eventuelt slippe til flere friskoler.

Skremselsropene i valgkampen fra de daværende flertallspartiene om at et nytt flertallssamarbeid, der Frp måtte inngå, ville rasere Drammen, ser jeg likevel ikke den helt store faren for.

Dette vil nok likevel ikke hindre opposisjonspartiene å hevde at innholdet i erklæringen vil føre Drammen på gale veier. Dette er de selvfølgelig i sin fulle rett til, og under noen av de litt ulne formuleringene i samarbeidserklæringen ligger det nok retningsendring til å skape politisk debatt.

Håpet er imidlertid at vi i de neste fire årene ikke vil oppleve det uverdige spillet og de uverdige personkonfliktene som har utspilt seg i inneværende periode. Nå gjelder det først og fremst å gjenopprette tilliten til, og troen på, politikerne og det politiske systemet i Drammen.

Med et edruelig blikk på innholdet i den samarbeidserklæringen som er lagt frem bør det være mulig å få til en konstruktiv og god debatt om hvordan vi ønsker at Drammen skal utvikle seg i årene fremover.

Powered by Labrador CMS