Sint på alle eller vet ikke – stem likevel!

KRONIKK: Blant ungdommene er det bare en tredjedel som har tenkt å stemme. Skolen skal lære elevene medbestemmelse – har den sviktet de fleste?

Publisert Sist oppdatert

Nei, lærerne gjør nok det de kan for å veilede elevene. Men ungdommer blir i dag bombardert med inntrykk fra alle kanter, ikke minst via mediene, både sosiale og tradisjonelle. Å finne ut hva de største skillene er kan være håpløst for mange. Det er nesten ingen fasit for hva du får for stemmen din, for her kan mye forandre seg etter valget. Når ingen har flertall må partiene kjøpe og selge politikken sin til andre partier for å få et flertall som kan styre.

Og så er det så viktig å stemme likevel. Mange lar være å stemme fordi de er skuffet over politikerne eller partiet de trodde på. Da kan en stemme noe annet i protest – og proteststemmer er veldig viktige. Da må partiene etter valget gå lange runder med seg selv for å finne ut hvorfor de mistet velgere.

Er du usikker på hva du skal velge, kan filosofen Sokrates skape klarhet. Han regnes som en av de fremste autoritetene i verden på statskunst og undervisning.

Sokrates mente at skolen må lære elevene å utvikle rettferdighetssansen, fordi de skal styre landet senere. Derfor må de lære å finne ut av ting selv. «Det må være lovpålagt i vår stat at de unge skal lære å stille spørsmål på den mest innsiktsfulle måte», sa Sokrates. I dag ville han sørget for at elevene lærte å avsløre urett, ved å stille kritiske spørsmål og undersøke saker grundig.

Hvis de unge ikke lærer dette, kan de lettere bli lurt, mener Sokrates: Når ungdom blir holdt i uvitenhet vil de velge folkeforførere som ledere, politikere som har lært overtalelsens kunst, og snakker «så folk forstår».

Dette sa Sokrates for 2400 år siden. Og det han sa stemmer fortsatt. Det er mange i dag også som prøver å få stemmer ved å si det de tror folk vil høre. Kunsten er å finne de som helt ekte vil løse de utfordringene et lokalsamfunn har, som i Drammen. Her har vi store problemer med barnefattigdom, voldshendelser i skolen som skaper utrygghet og mange som faller utenfor.

Sokrates sa at urett og fattigdom avler hat og vold, og at de som er utsatt for mye vondt, kan la det gå ut over uskyldige. Hans elev Platon sa at kriminalitet først og fremst skyldes dårlige oppvekstvilkår, en skole som ikke fanger opp de som trenger det, og en stat eller kommune som ikke tar tak i problemene.

Det viktigste er at du bruker stemmen din på de du er mest enig med


Tradisjonelt har det vært sånn at partiene på venstresiden har vært for å bedre levekårene for vanlige folk, med Ap i spissen. Fra krigen og i flere tiår fremover var politikken at alle skulle få utdanning og en jobb å gå til. De skulle få trygder når de trengte det, et helsevesen som er gratis for alle og en god eldreomsorg. Mens Høyre og partiene på høyresiden har hatt mest fokus på næringslivet og bedriftene, med for eksempel å gi lavere skatter til de rikeste. Og de har alltid gått inn for å bygge nye veier.

Med årene har partiene endret seg mye, som skaper mye forvirring. Mange politikere har meldt seg ut av etablerte partier, og startet nye. I Drammen har det oppstått en rekke små partier som kanskje har en eller to saker som de brenner for. Vi vet ikke engang om de partiene fins ved neste valg, og vi vet ikke hva de stemmer i alle andre saker. Flere av dem har ikke engang sagt klart ifra hvilken side de holder med. Av erfaring vet vi at det blir mye krangling og rot i et kommunestyre med flere nye småpartier.

Hvis du tror at din stemme ikke teller, så teller den faktisk veldig mye. Det kan være bare noen få stemmer som avgjør om det for eksempel fortsatt blir Arbeiderpartistyre i Drammen, eller om det blir et skifte og Høyre tar over. De som ikke kjenner seg hjemme i hverken Ap eller Høyre kan stemme på de som er «på parti» med dem. De som har samarbeidet med Ap i forrige periode er SV, MDG, Venstre og Senterpartiet. En stemme til disse kan være en stemme til fortsatt Ap-styre, men da kan de mindre partiene få mer å si, som kan være en god ting.

De borgerlige partiene som hittil har sagt at de vil samarbeide med Høyre om et skifte er FrP og Kristelig Folkeparti. FrP har samlet opp mange proteststemmer opp gjennom årene, for de har gjort det til en kunst å «snakke så folk forstår». KrF er kanskje det partiet på høyresiden som mest går inn for å ta tak i fattigdomsproblemene i Drammen; Partiet har i mange år hatt et sterkt engasjement for de fattige og de svakeste, samt en verdig eldreomsorg. En stemme til KrF kan dermed bidra til en større balanse blant de borgerlige. 

Det viktigste er at du bruker stemmen din på de du er mest enig med. Og er du ennå i tvil, så sier Sokrates at det beste samfunnet får vi når vi ikke bare ser etter hva som er best for oss selv, men stemmer for noe som er godt for andre.

Powered by Labrador CMS