Sivilisert regjeringsbrudd med få lokale Ap-navn i spekulasjonene

KOMMENTAR: Direkte i Dagsrevyen 29. oktober i 1990 var jeg, som programleder i NRks studio i Stortinget, vitne til det «råeste politiske drapet» jeg har opplevd i mitt lange arbeid med politisk journalistikk i Norge. Det var dagen da Senterpartiet forrige gang brøt ut av en regjering på grunn EU-saken, og den dagen da partiet skiftet side i norsk politikk. Jan P. Syse fra Høyre ledet en trepartiregjering bestående av Høyre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, og uenigheten med Senterpartiet høsten 1990 gjaldt hvilke posisjoner Norge skulle innta i de pågående forhandlingene om en EØS avtale.

I tillegg til de politiske motsetningene var det personlige forholdet mellom statsminister Jan P. Syse og Senterpartileder Anne Enger Lahnstein iskaldt. Frontene var så steile at Senterpartilederen ikke fant grunn til å informere statsministeren om at de ville gå ut av regjeringen, og isteden peke på Gro Harlem Brundtland, før jeg på Dagsrevyen stilte henne spørsmålet om hva som hadde skjedd på de lange møtene Senterpartiet hadde hatt gjennom de siste dagene. Den stillheten og den stemningen som oppsto i studio den kvelden kommer jeg aldri til å glemme.

Hvorfor Anne Enger Lahnstein og Senterpartiet ønsket å ydmyke Statsminister Jan P. Syse på den måten, har jeg fortsatt vanskeligheter med å forstå. Det var altså ikke nok med å gå ut av regjeringen og overlate styringen til hovedmotstanderen Arbeiderpartiet og Gro Harlem Brundtland. Det var tydeligvis i tillegg viktig «gi et ekstra personlig spark» til en person som hun og partiet hennes plutselig hadde gjort til politisk motstander. Politikk kan være brutalt.

Heldigvis har vi ikke ved dette regjeringsbruddet mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet opplevd noe tilsvarende. Forholdet mellom Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum har vært godt og fortrolig, selv om den politiske avstanden ble for stor. Utad har de to partilederne forsøkt å fremstille det som om forhandlingsviljen hele tiden har vært tilstede, men virkeligheten har nok har vært at fallhøyden for begge to ble for stor. Ingen av de to hadde råd til å tape ansikt. Likevel har de klart å holde en anstendig tone i debatten, både før og etter regjeringsbruddet.

I disse urolige tider med krig i Ukraina, store problemer i Midt-Østen og med Trumps inntog i Det Hvit Hus, er det et godt tegn å ta med seg her i Norge at politisk uenighet og samarbeidsbrudd kan foregå i anstendige former.

Mens Støre har styrket sin posisjon innad i Arbeiderpartiet gjennom det som har skjedd ved regjeringsbruddet, har nok ikke Vedum fått tilsvarende oppsving innad i Senterpartiet. Prosessen i Senterpartiet har nok heller vist hvor sterk posisjon parlamentarisk leder Marit Arnstad og stortingsgruppa har i det partiet.

I tillegg viser regjeringsbruddet at Senterpartiet setter på «autopiloten» ved enhver sak der bokstavene EU eller EØS blir nevnt.

Alle realistiske og tenkelige regjeringsalternativer fremover vil ha EØS-medlemskap som en forutsetning, hvordan partiet eventuelt har tenkt å komme tilbake i en eller annen form for regjeringskonstellasjon i årene fremover, er derfor høyst uklart for meg, og trolig også for de partiene som kan være mulige samarbeidspartier.

Om det noen gang de siste ukene har vært en hissig debatt blant «fremtredende Arbeiderpartifolk» internt i partiet omkring Jonas Gahr Støres lederposisjon, slik det har vært fremstilt i mediene, så er i hvert fall denne debatten nå lagt død.

Støre har vist gjennom debatten om EU-direktivene at han har både styrke og engasjement til å stå opp for det han mener er viktig. Som statsminister i en ren Arbeiderparti-regjering står han sterkere enn noen gang internt i partiet.

For oss i Buskerud og Drammen blir det spennende å se om noen personer fra vårt område dukker opp som nye statsråder eller statssekretærer. Nyutnevnt statssekretær Torgeir Micaelsen fra Mjøndalen er blant navnene som allerede er nevnt i spekulasjonene.

Powered by Labrador CMS