SKEPTISK: Arbeiderpartiets kommunestyrerepresentant er ikke imponert over rapporten kommunen nå har offentliggjort.
SKEPTISK: Arbeiderpartiets kommunestyrerepresentant er ikke imponert over rapporten kommunen nå har offentliggjort.

Slakter coronarapport: - Frikjenner seg selv og går ikke inn i kjerne-problematikken

Ståle Sørensen mener evalueringen av kommunens pandemihåndtering har fundamentale mangler.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Rapporten utformet av KPMG slår fast at kommunens pandemihåndtering har sviktet på flere sentrale punkter, men den har heller ikke foretatt egne vurderinger av mange omdiskuterte tiltak, eller konsekvensene av disse.

Dette reagerer Ståle Sørensen (Ap) på.

- Man bruker utrykk som «pandemien økte forskjellene», men evner overhode ikke å sette dette i relasjon til at det var tiltakene man innførte. Nyere forskning og uttalelser fra FHI tegner et bilde av at mange av tiltakene var overdrevne, og eller lite effektive. Det er en underlig forutsetning for en rapport om man ikke skal diskutere tiltakenes nødvendighet og utforming, sier Sørensen.

Han tar et eksempel kommunen får kritikk på i rapporten, nemlig manglende fokus på sårbare grupper, herunder barn og unge.

- Det står i rapporten at særlig barn og unge ble rammet av «pandemien » , det vil si tiltakene. Det står også at man ikke klarte å skjerme disse godt nok. Samtidig er ikke disse nevnt et eneste sted når det kommer til forslag til forbedringspunkter etter pandemien. I rapporten fremholdes det at det Norske folk gjerne følger råd og instrukser fra myndighetene. Det er underlig at man da ikke diskuterer om det var nødvendig å gjennomføre tiltak i forskrifts form, poengterer Sørensen.

Sørensen mener rapporten «fortsetter et instrumentelt syn på pandemien» hvor man ikke velger å fokusere på hvilke helsemessige skader mange av tiltakene har hatt på befolkningen.

- Man konkluderer med at strategien har lykkes uten å se på det helhetlige bildet og de negative effektene har hatt på folkehelse, økonomi og dødelighet i befolkningen. På mange vis frikjenner man seg selv for kritikk og går ikke inn i kjerneproblematikken, sier Sørensen.

- Angrer ingen ting

Sørensen påpeker overfor DRM24 at han tok opp en rekke forhold han mente ble håndtert feil under pandemien.

- Raymond Johansen angrer på at han ikke var enda tøffere for å få gjenåpnet Oslo. Jeg angrer ingenting, jeg sa i fra. Med store personlige konsekvenser for meg selv og mitt politiske liv, sier Sørensen.

Og legger til:

- Hva kan andre lokalpolitikere si? Fortsatt helt musestille?

Powered by Labrador CMS