STILLER ULTIMATUM: Gruppeleder i Drammen SV, Rune Kjeldsen, bryter med de rødgrønne.

SV trekker seg fra posisjons-samarbeidet i Drammen

Årsaken er ifølge partiet at de øvrige partiene ikke følger opp en avtale i samarbeidsplattformen om beregning av inntekt for sosialhjelp. - Aldri opplevd maken til kaos, kommenterer Frp - men ønsker SV velkommen til opposisjonen.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Posisjonen i Drammen slår sprekker. I et ektraordinært styremøte i Drammen SV søndag kveld, fattet kommunestyregruppa følgende vedtak:

«SV fremmer forslag om å unnta barnetrygd ved utregning av sosialhjelp i førstkommende kommunestyremøte. Hvis forslaget stemmes ned av de øvrige posisjonspartiene trekker SV seg fra posisjonen», uttaler partiet i en pressemelding mandag kveld.

Ettersom partiet ikke har fått støtte for forslaget, gjør partiet det klart allerede nå at de «trer ut av det offisielle samarbeidet i posisjonen og vil i det videre arbeidet opptre som en egen gruppe.»

- Bakgrunn for å avslutte samarbeidet er manglende støtte til vårt forslag om å starte i mars med å ikke beregne barnetrygd som inntekt når sosialhjelp skal beregnes. Dette er en av SVs hovedsaker og som Hovedutvalget for Helse sosial og omsorg vedtok allerede i april i 2021. Saken er også klart formulert i samarbeidsplattformen, uttaler SV i pressemeldingen.

- SV-gruppa syns det er sterkt beklagelig at de øvrige posisjonspartiene ikke vil følge opp avtalen på dette punktet.

Her er SV's forslag til vedtak i tirsdagens kommunestyremøte, som blir stilt som ultimatum for å fortsette samarbeidet:

«Fjerne avkortning av barnetrydgen - 6 910 500 kroner. Beløpet salderes

Mange sliter nå med permitteringer, høye strømregninger med mer. I og med vedtaket i det sentrale budsjettet foreslår vi å starte denne ordningen så raskt det er praktisk mulig og inntil den statlige ordningen er på plass. Vedtaket innebærer å bruke nesten 7 millioner lokale kroner inntil det sentrale vedtaket trer i kraft. Dette er en håndsrekning til de som har minst og er en engangsbevilgning som ikke har noen varig driftsmessig virkning. Fjerne avkortning av barnetrygd i sosialhjelp så raskt det er praktisk mulig og inntil den statlige ordningen trer i kraft.»

Mister flertallet

SV-exiten betyr også at posisjonspartiene Arbeiderpartiet, Senterpartiet, MDG og Venstre mister flertallet i både kommunestyre og formannskap, og at SV på vippen står fritt til å avgjøre utfallet i mange saker.

Drammen SV gjør det klart at de «i det videre arbeidet vil legge samarbeidsplattformen og vårt eget partiprogram til grunn i arbeidet i kommunestyret, formannskap og i utvalgene.»

Til DRM24 presiserer lokallagsleder Kjetil Balog overfor DRM24 at det innebærer at kommunestyregruppa ikke lenger vil være bundet av samarbeidsplattformen, dersom man havner på kollisjonskurs i enkeltsaker.


- Vi vil nok for eksempel i budsjettspørsmål prioritere annerledes enn det posisjonen har gjort til nå. Når vi går ut av posisjonen er det vårt eget program vi forholder oss til. Vi vil selvsagt forhandle om, og vurdere forslag de øvrige partiene kommer med. Det er mye god politikk i samarbeidsplattformen, sier Balog.

Også gruppeleder Rune Kjeldsen understreker at partipolitikken har mye til felles med samarbeidsavtalen, men at de vil vurdere hver enkelt sak.

- Nå vil vi for eksempel kunne fronte saker som eiendomsskatt på en annen måte, sier Kjeldsen.

Frp-Knudsen: - Ikke overrasket

Gruppeleder Ulf Erik Knudsen i Fremskrittspartiet uttaler til DRM24 at han ikke er overrasket over bruddet på rødgrønn side.

- Men det som skjer nå er jo helt utrolig. Kaos på kaos. Jeg har ikke på mine 34 år i politikken opplevet så mye rot, sier Knudsen, og ramser opp:

- De har truet hverandre i avisene, de har byttet mannskap i ledende posisjoner, de har vel også satt rekord i hvor mange politikere som søkere om permisjon eller tre ut av sine verv (tre nye i morgen). Økonomien er hardt prøvet. Ingen klar kurs for å rydde opp i helse. Listen er lang, sier Knudsen (bildet).

Han ønsker imidlertid SV velkommen til opposisjonen.

- Nå står de langt unna oss politisk, men fra sak til sak kan vi samarbeide der vi kan diskutere oss frem til enighet. Økt sosialhjelp er ikke en slik sak. Her sier FrP klart nei, sier Knudsen.

Drammensordfører Monica Myrvold Berg (Ap) har ikke besvart henvendelser fra DRM24 mandag kveld.

Powered by Labrador CMS