JUBLER FOR STØTTE: Kjell Arne Hermansen (H), Ulf Erik Knudsen (Frp) og Trond Johansen (Krf) (i midten) presenterte forslaget på Consto Arena for representanter for Mjøndalen IF, Solberg SK, Birkebeineren, Drammen Ballklubb og Berskaughallen.
JUBLER FOR STØTTE: Kjell Arne Hermansen (H), Ulf Erik Knudsen (Frp) og Trond Johansen (Krf) (i midten) presenterte forslaget på Consto Arena for representanter for Mjøndalen IF, Solberg SK, Birkebeineren, Drammen Ballklubb og Berskaughallen.

Vil gi idrettslagene gevinst med kommunal lånegaranti

Høyre, Frp og Krf med budsjettforslag som vil gi sårt tiltrengte kroner til flere av byens sportsklubber.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Forslaget innebærer at kommunen stiller som garantist for klubbenes lån til anleggsutvikling, som på den måten kan oppnå bedre rentebetingelser. For store lån i millionklassen betyr det rentegevinster på hundretusenvis av kroner.

- Dette er en håndsrekning til idretten i en vanskelig tid, samtidig som det ikke koster kommunen en krone, sier Høyres ordførerkandidat Kjell Arne Hermansen.

Han legger frem forslaget på vegne av Høyre, Frp og Krf i formannskapet tirsdag, og regner med å få oppslutning fra øvrige partier slik at forslaget kan vedtas med effekt allerede fra 1. januar.

- Det er vanskelig å finne nye penger om dagen, men dette vil forhåpentligvis bedre situasjonen for de klubbene med utfordrende økonomi, som igjen for eksempel kan bidra til å holde deltagerkontingentene lave. Jeg blir overrasket om ikke flere partier synes dette er en god sak å slutte opp om, sier Hermansen.

- Og legger til med glimt i øyet: Det er naturligvis en risiko som kommunen tar, men vi regner ikke med at noen tar dette som en oppfordring til å gå konkurs. Og hadde noen gjort det måtte kommunen uansett kommet på banen for å rydde opp. Dette vil redusere risikoen for mislighold, påpeker Hermansen.

- Skaper forutsigbarhet

I første omgang innebærer forslaget en antatt samlet besparelse for Mjøndalen, Solberg Sportsklubb, Drammen Ballklubb, Birkebeineren og Berskaughallen i størrelselsorden 6-700.000 kroner avhengig av endelig rentesats. Klubbene vil anslagsvis oppnå 1,5-2-0% bedre rentebetingelser.

- Dette vil skape viktig forutsigbarhet i forhold til driften, og så får vi se nøyaktig hvordan det slår ut på budsjettene våre. Vi jobber hele tiden å få inn nye inntekter, så vi er glade for alle bidrag som gir oss litt bedre vilkår, forteller Inger Opdal i Mjøndalen Idrettsforening og Marianne Eyste fra Solberg Sportsklubb.

Mest i lån har Mjøndalen med over 22 millioner, hvor mye stammer fra byggingen av Consto Arena. I motsetning til for eksempel Strømsgodset, som leier Marienlyst av kommunen, eier Mjøndalen stadionanlegget selv. De vil med forslaget trolig få en innsparing på 2-300.000 kroner neste år for den delen av lånet som er aktuell for ordningen. Det er ganske mange vafler som skal stekes for den summen.

Ordningen vil ikke kreve mye byråkrati. Fra før har for eksempel kommunen garantert for Stronghytta, så ordningen er allerede på plass.

- Derfor blir ikke dette som å finne opp hjulet på nytt, påpeker Hermansen.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">GLAD FOR FØRJULSGAVE:</span> For daglig leder Svein Erik Gevelt i MIF kom nyheten som en overraskelse, og som den klubben med mest i lån, vil ordningen også få mest å si for 3050-klubben. - Hver krone teller for oss og bidrar positivt på et allerede trangt budsjett, sier Gevelt.</span>
GLAD FOR FØRJULSGAVE: For daglig leder Svein Erik Gevelt i MIF kom nyheten som en overraskelse, og som den klubben med mest i lån, vil ordningen også få mest å si for 3050-klubben. - Hver krone teller for oss og bidrar positivt på et allerede trangt budsjett, sier Gevelt.

Initiativ fra idrettsrådet

Per Burud er leder i Drammen Idrettsråd og forvalter interessene til over 30.000 medlemmer. Han kan fortelle at det var Idrettsrådet som tok initiativ til ordningen over for kommunen og politikerne for et par måneder siden.

- Vi søker kommunen om mye, men det er ikke alltid vi hører noe. Da er det kjekt at vi innimellom ser at påvirkningskraften virker. Vi er veldig glade for at Kjell Arne Hermansen plukket opp ballen og er i ferd med å sette dette ut i livet på vegne av de mange klubbene vi har i byen, og det er ikke ofte ting skjer så raskt, sier Burud (bildet).

Ny retningslinjer for nye garantier vil bli behandlet i temaplanen for idrett, fysisk aktivitet og friluftsliv.

Powered by Labrador CMS