Prisene opp 6,9% i september - langt mer enn ventet
Nye tall fra SSB om prisveksten innebærer økt fare for ekstra renteheving. Uten strømstøtteordning ville inflasjonen i Norge vært på 10% i september, og matprisene isolert er opp 12%.
NORGE: Konsumprisindeksen steg 6,9 prosent fra september 2021 til september 2022, melder SSB i en pressemelding mandag.
Prisene på matvarer er den viktigste årsaken til oppgangen i september, ifølge Statistisk Sentralbyrå.
– Prisveksten fortsetter å være høy, og øker igjen etter en viss nedgang i august. Vi må tilbake til juni 1988 for å finne høyere tolvmånedersvekst, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.
I tillegg endte tolvmånedersveksten i KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer ( KPI-JAE ), på rekordhøye 5,3 prosent i september, opp fra 4,7 prosent i august.
– Dette er veldig høye tall. Prisveksten uten energivarer har økt måned for måned det siste halvåret, og nå øker den ytterligere fra et allerede høyt nivå, sier Espen Kristiansen.
Rekordnivå
SSB har laget KPI-JAE siden 2001, og det er aldri målt høyere vekst i denne indikatoren.
– De fleste varer og tjenester går opp i pris, og mange av de går i tillegg opp mer enn før. Det er uvanlig få varer og tjenester som går ned i pris og demper prisveksten, sier Espen Kristiansen.
Oppgangen i tolvmånedersveksten fra august til september kommer av en sterkere vekst i prisene på blant annet matvarer, klær og bøker den siste måneden sammenlignet med veksten i samme periode i fjor.
Matprisene pleier å gå litt ned fra august til september, men i år var de uendret. Det gjør at tolvmånedersveksten i matprisene gikk opp fra 10,1 prosent i august til 11,9 prosent i september. Vi må tilbake til starten av 1980-tallet for å finne tilsvarende prisvekst på mat.
Husleiene stiger
Husleie er en viktig komponent i KPI, ikke minst fordi den brukes til å måle utviklingen i bokostnadene også for de som eier sin egen bolig.
– De siste månedene har vi sett en sterkere oppgang i husleiene enn vanlig. En av grunnene kan være at vi nå har hatt en høy vekst i KPI over lengre tid, og mange husleiekontrakter justeres i henhold til KPI-veksten, sier Espen Kristiansen.
Tolvmånedersendringen i betalt husleie har gått gradvis opp fra i underkant av 1,5 prosent for ett år siden til 2,5 prosent i september. Dette er med på å løfte den samlede økningen i KPI, siden husleiene i mindre grad enn før demper veksten i indeksen.
Prisveksten på strøm og drivstoff fremdeles høy
Fra august til september steg prisene på elektrisitet inkludert nettleie med 10,5 prosent, og prisene var med dette 16,7 prosent høyere i september i år sammenlignet med september i fjor.
Midt- og Nord-Norge opplevde den største oppgangen i strømprisene fra august til september, og prisene i Midt-Norge steg for første gang til et nivå hvor forbrukerne kvalifiserte for strømstøtte. I Nord-Norge forble prisene under nivået som kvalifiserer for strømstøtte. Selv om økningen i prosent var størst i Midt- og Nord-Norge var strømprisene her fortsatt på et betydelig lavere nivå enn i sørlige Norge i september.
Fra august til september gikk prisene på drivstoff og smøremidler opp 1,5 prosent, etter et fall måneden før. Prisene på bensin gikk ned 0,5 prosent, mens prisene på diesel gikk opp 3,0 prosent fra august til september. Prisene på drivstoff og smøremidler er 32,9 prosent høyere i september 2022 enn i september 2021.