Lars Wang har pause fra sykkelsetet ved Vranglevollen i Finnemarka i gamle Nedre Eiker.

Turtips for hjemmeferie: Sykkeltur rundt Glitre full av historie

En herlig tur med sykkelen er å tråkke rundt Glitrevannet. Da kan du starte mange steder og sykle både langt og kort alt, etter fysisk form og hvor god tid du har.

Publisert

DRAMMEN: Starter du fra Drammen, har du rundt 65 kilometer foran deg før du er tilbake i hjembyen.

Opp til turens høyeste punkt, like etter Ulevann, har du også ca. 500 høydemeter å forsere. Noen velger derfor el-sykkel eller tar sykkelen på bilen til parkeringsplassen ved Steindammen (like nord for Ulevann).

Stor informasjonstavle om Finnemarka og Glitrevannverket ved Ulevann i gamle Nedre Eiker.
Ulevannsveien er fin å sykle, mens de andre skiltene indikerer at videre mot Øvre Eiker er det bedre egnet med ski på beina.

FAKTA OM TUREN:

Severdigheter/ attraksjoner:

Vranglevollen. Sandungsvollen med bautaen. Glitrevannet. De tre gamle finneplassene Glitreplassen, Damhagan og Dammen.

Parkering:

Stor parkeringsplass ved Ulevann i Drammen (gamle Nedre Eiker) og Engersetra i Modum (husk bompenger) og parkeringsplass til noen biler ved bommen til Glitreveien innenfor Sjåstad.

Egne regler:

Fra like før Vrangla og til du er nedenfor dammuren på Glitre, er du innenfor Glitrevannverkets nedbørfelt.

Glitrevannverket ønsker alle velkommen inn på skogsbilveiene, men ber om at alle som ferdes på sykkel i nedbørfeltet tar hensyn til og viser aktsomhet for vern av vannkilden. 

Det er også forbudt å bade i Glitre, og du må slå leir minst 100 meter unna vannet. Selv om Glitre blinker fristende på en varm sommerdag, får man trøste seg med at det er lov å bade i de andre vannene i nedbørfeltet.

Anbefaler Ulevannsveien opp

Skal du sykle med egen kraft hele veien, synes journalisten, etter å ha prøvd begge veier, at det er enklest å sykle opp Ulevannsveien via Krokstadelva først. Via Prestebråtan kan du følge boliggater med lite trafikk eller gang- og sykkelveier nesten helt til Årbogen.

Sikori med sine vakre blå blomster dominerer peridoevis langs gangveien nedenfor Bjørkedokk i Krokstadelva.
Lars Wang er klar for neste etappe mot Glitre fra Vranglevollen i Finnemarka i gamle Nedre Eiker.

Etter å ha svetta deg fram til den innerste parkeringsplassen ved Steindammen, følges skogsbilveien videre nordover. To stengte bommer må forseres før veisystemet til Statskog Børresen åpenbarer seg ved Vranglevollen.

Her ved vannet lå Vrangla seter i gamle dager, og de grønne vollene er fremdeles populære beiteplasser for husdyrene i marka. Hva navnet Vrangla kommer av, forstår alle som har prøvd å gå rundt vannet.

Rast ved Vranglevollen i Finnemarka i gamle Nedre Eiker

Foregangsmann innen fiskekultivering

Ved Vrangla velger vi skogsbilveien mot Sandungen, selv om veien mot Bordvika ved Glitre kan være et fint alternativ. Nå blir det nedoverbakker stort sett hele veien mot Glitre.

På nordsiden av Sandungen i Øvre Eiker står den rødmalte stua på Sandungsvollen, en gammel finneplass hvor en av de siste finner i Finnemarka, Knut Sandungen, holdt til for svært lenge siden.

Drammens Sportsfiskere hadde 50-årsjubileum i 1985, og 15. juni ble bautaen like ved Sandungen avduket. Den røde granittsteinen har følgende tekst:

Jakob Nilsen Sandungen var den første i Norge som drev med kunstig befruktning av ørretrogn. Det var her han hadde sine klekkekasser i årene omkring 1850. Reist av takknemlige sportsfiskere 15-6-1985.

Skogriket Finnemarka der den gamle boplassen Veslesetra lyser opp i det fjerne.

Gammel finneinnvandring

Det er et eget sus over Finnemarka. Navnet stammer for øvrig fra innvandrere med finske aner som slo seg ned her på midten av 1600-tallet. Finneslektene ble etter hvert utvannet, men fast bosetting har det vært på småbrukene i århundrer.

I hjertet av marka dominerer Glitrevannet, eller bare Glitre som det kalles på folkemunne. Vannet deles i dag mellom kommunene Drammen, Øvre Eiker, Modum og Lier.

På to hjul rundt Glitre med brekende lam som selskap i Finnemarka.

Sykkelturen fortsetter rundt det store vannet, og da kommer du forbi de gamle boplassene Glitreplassen og Damhagan. Førstnevnte i Modum kommune, mens Damhagan tilhører Lier.

Like øst for demningen på Glitre ligger Dammen. Det er den siste boplassen som ble fraflyttet her inne, og flyttelasset gikk for godt over 40 år siden. Den dyrkede jorda er i ferd med å gro igjen på alle plassene, men de rødmalte våningshusene vitner om en forgangen tid.

Dammuren på Glitre i Finnemarka vitner om at vannstanden kan være langt høyere enn den er nå. I bakgrunnen kan vi skimte den gamle boplassen Dammen.

Gamle jernbanetraseer

Ned til asfalten ved Sjåstad i Lier følger en rekke nedoverbakker, så her må du ha bremsene i orden. Deretter følges traseen til den gamle Lierbanen via det vakre kulturlandskapet nede i dalen fram til Lierbyen.

Nå byttes det over til en annen nedlagt jernbanestrekning, den gamle traseen til Drammenbanen ved Heggtoppen. Bortsett fra krysningene av bilveiene ved Kjellstad og Høvik, har du nå en flott siste-etappe fram til Brakerøya og Drammen.

Trivelig å sykle gjennom kulturlandskapet langs Baneveien.

 

 

Powered by Labrador CMS