KJENT KONTROLLPLASS: Utrykningspolitiet foretar regelmessig fartskontroller på tofelt-strekningen i 90-sonen på E134 ved Ytterkollen. Nå viser det seg at de ikke har hatt sitt på det tørre.

Retten slo ned på ugyldige fartsmålinger på E134

Det er gitt nær 400 bøter og tatt over 50 førerkortet på samme sted på ett år. To bilførere som tok saken for retten avdekket at politiet brøt instruksene under begge kontrollene - og endte opp med å trekke hele saken.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Politiet skrev ut bøter i et høyt tempo. Men et ferdigutfylt kontrollskjema fikk tingretten til å reagere, skriver Aftenposten som først omtalte saken.

I løpet av to kontroller i september i fjor ble 38 bilførere bøtelagt og fem mistet førerkortet. To av bilførerne som ble tatt av politiet, tok saken for retten etter at politiet nektet å fremvise lasermålingene på forespørsel.

I etterkant skulle det vise seg at politiet ikke kunne dokumentere at målingene var riktig.

- Kunne ikke fatte at det stemte

De to mennene tok uavhengig av hverandre kontakt med advokat Jan Kildahl etter å ha blitt stoppet av de samme politifolkene på kontrollene på E134.

Ifølge avisa reagerte de på at kontrollene virket hektiske og at de ikke fikk se målingene.

En av dem, en 59-åring, forteller at han ikke kunne fatte at målingen stemte. Ifølge politiet skal han ha kjørt i 133 km/t, mens han selv anslår 100 km/t. Vedkommende fikk inndratt førerkortet for et halvt år og 18.000 kroner i bot, hvilket skal ha medført en stor belastning.

Kontrollerte ikke laseren

Etter å ha undersøkt dokumentene i saken oppdaget Kildahl ureglementert loggføring. Ikke bare var feltet som skulle dokumentere nødvendige kontroller i forkant av målingene tomme, men feltet for etterkontroll av laseren, en oppgave politiet er pålagt å utføre, var forhåndsutfylt. 

- Det ser ut som politiet har vært opptatt av å stanse flest mulig, fremfor å gjøre det riktig, sier Kildal til Aftenposten.

- På denne bakgrunn kan det heller ikke utelukkes at målingen er uriktig, skriver dommeren i den ene kjennelsen.

Underkjent av to domstoler

På dette grunnlaget endte to ulike tingretter opp med å gi politiet avslag på krav om fortsatt førerkortbeslag fordi målingene ikke var kvalitetssikret. Ifølge retten tilsier politiets praksis at det ikke har blitt foretatt en reell etterkontroll slik instruksene krever.

Buskerud tingrett slo også fast at målingene ville blitt underkjent fordi politiet ikke kunne dokumentere at det var foretatt nødvendige kontroller i forkant av målingene.

I den andre saken endte politiet opp med å trekke hele saken før den skulle for retten tidligere i april.

- Før har jeg hatt tillit til politiet, men den blir svekket når de opptrer slik som dette, uttaler den andre bilføreren til Aftenposten.

Kjennelsene fra tingretten omhandler to enkeltsaker, men får ikke automatisk betydning for alle de andre som har blitt stoppet og bøtelagt eller fått beslaglagt førerkortet i de samme kontrollene.

Powered by Labrador CMS