FORSØKT VOLDTATT: Her i Storgata i rolige og idylliske Svelvik, opplevde Benedicte Haugaard alle kvinners mareritt.

Benedicte (27) følte seg maktesløs etter voldtektsforsøk. Så delte hun historien på bloggen

Hun har tatt opp kampen for rettferdighet på Internett. Etter å ha delt sin egen historie om et nylig voldtektsforsøk i hjembygda Svelvik, har drammensbloggeren blitt et symbol for kvinner med felles skjebne over hele landet.

Publisert Sist oppdatert

SVELVIK: Det var under Svelvikdagene for en drøy uke siden at Benedicte Haugaard skulle oppleve et voldtektsforsøk på vei hjem fra byen, et par steinkast unna sitt eget hjem. 

Til alt hell kunne politiet pågripe gjerningsmannen kort tid etter. Mindre heldig var det for Haugaard at vedkommende ble løslatt få timer senere - fortsatt siktet for voldtektsforsøk - og med tilhold i samme nabolag.

- Jeg låste meg inne, fikk ikke sove og turte ikke gå på butikken. Til tross for at han var ilagt besøksforbud kan han gå lovlig til og fra boligen sin rett utenfor døra mi, forteller Haugaard.

Gikk ut på egen blogg

Etter et par dager uten søvn og i konstant frykt for å møte gjerningsmannen på nytt, hadde det ikke skjedd stort fra politiets side. Ihvertfall ikke som 27-åringen selv fikk greie på. Haugaard forteller at hun selv måtte ta kontakt med politiet for å få informasjon, men ble møtt med liten forståelse.

- Det ble antydet at saken trolig ville bli henlagt, at jeg oppførte meg vanskelig og at gjerningsmannen også hadde rettigheter som måtte ivaretas. Jeg fikk inntrykk av at han hadde bedre beskyttelse enn meg, forteller Haugaard, som satte seg ned og gråt i fortvilelse.

Samme dagen bestemte hun seg for å dele historien på nettet. Haugaard har en godt lest blogg hvor hun skriver om reise og livsstil, og bestemte seg for å gjøre et opprop mot det hun mener er et ineffektivt rettsystem som ikke godt nok ivaretar kvinner i samme situasjon. 

Tusenvis av delinger og meldinger

- Aller først var egentlig tanken min bare å varsle venner og naboer om det som hadde skjedd. Så var det den behandlingen jeg fikk fra de jeg trodde skulle beskytte meg, forteller Haugaard, som ikke har vært alene hjemme etter voldtektsforsøket.

Blogginnlegget fikk umiddelbart oppmerksomhet på sosiale medier. Mange venner og bekjente kastet seg på, og delte blogginnlegget og Benedictes statusoppdateringer fra Snapchat og Facebook. Historien spredde seg som ild i tørt gress, og med god hjelp fra bloggmiljøet hadde historien fått massiv respons på svært kort tid.

En flom av sympatimeldinger og støtteerklæringer haglet inn i innboksene til 27-åringen bosatt i Svelvik, opprinnelig fra Drammen. En uke etter at hun gikk ut med historien, har hun på sosiale medier oppnådd over 14.000 delinger og mottatt omlag 2.000 meldinger fra folk hun ikke kjenner - meldinger hun fortsatt ikke har fått tid til å lese.

Startet nettkampanje

- Kritikerne mener jeg bare er PR-kåt, og kynisk på jakt etter klikk på bloggen. Noen har til og med kommet med påstander om at det hele er «fake news». Men 99,9% av alle tilbakemeldingene jeg har fått er positive, forteller Haugaard.

Derfor bestemte Haugaard seg for å bruke oppmerksomheten om egen sak til noe positivt. Å bidra til å belyse alle mørketallene. Å gi alle andre som befinner seg i tilsvarende situasjon en mulighet til å dele sine historier. Å nekte å tie. 

Dermed ble hashtaggen #vinekter født. En ny nettkampanje for overgrepsutsatte kvinners rettigheter, eller rettere sagt mangelen på rettigheter, var i emning. 

- Ifølge Kripos blir bare 10% av alle overgrep anmeldt. Årsakene er mange. Det er frykt for at saken skal bli henlagt, skam, man er redd for hevnaksjoner og redd for å ikke bli trodd av verken politi eller omgangskrets. Av de 10 prosentene er det bare 30% som ender med en straffesak, sier Haugaard.

- Vil være en stemme for andre

Som følge av Benedictes kamp for å belyse temaet har hun i løpet av de siste dagene blitt oversvømt av historier fra andre kvinner som befinner seg i tilsvarende situasjon. Som har blitt utsatt for overgrep eller forsøk på overgrep, eller uønsket seksuell kontakt. Som ikke har anmeldt saken, eller som har anmeldt saken og fått den henlagt. 

Disse historiene blir anonymisert og gjengitt på Benedictes blogg under en illustrasjon med hashtaggen #vinekter, og slagordet «Jeg nekter å tie, og håper dere nekter med meg.»

- Jeg vil være en stemme for alle som har opplevd det samme. For alle som ikke har anmeldt, alle som fikk saken sin henlagt, alle som har, eller kommer til å oppleve overfall. For det tar ikke slutt, skriver Haugaard på sin egen blogg.

- Dette er en rettsak det er verdt å tape, for jeg vet hvor mange andre mennesker der ute jeg hjelper med å dele sin historie og anmelde sitt overgrep. Dersom min historie hjelper ett annet menneske, så vil det hele være verdt det. Del, anmeld, kjemp, skriver Haugaard i et blogginnlegg.

- Ingen rasekamp

Drammensjenta ønsker også å poengtere at kampanjen ikke handler om rasisme, fremmedfiendlighet eller innvandringsmotstand. Årsaken er at mannen som overfalt Haugaard var en ung syrisk mann med midlertidig opphold i Norge. 

Fordi hun har gjengitt det samme som er gjengitt i avisene, at gjerningsmannen er syrisk statsborger, har enkelte dratt «rasekortet» og ment at bloggeren burde holdt seg for god til å poengtere nasjonalitet. 

- Dette er først og fremst en kamp mot systemet, uavhengig av om gjerningsmann er norsk eller ikke. Men i de tilfellene det begås overgrep fra asylsøkere og andre utenlandske statsborgere, er det relevant med tanke på integrerering i det norske samfunnet. Der har vi en jobb å gjøre med tanke på forebygging, sier Haugard.

Hun sier det slik i et blogginnlegg:

- Jeg vil ha strengere straff, forvaring, fotlenke eller forflytting i vente på rettsak, en lovendring og en slutt på alle henleggelsene og historier som aldri blir trodd!

LES OGSÅ: Kvinne i 30-årene utsatt for seksuelt overgrep i sentrum

27-åringen bedyrer at hun nekter å gi seg. Selv er hun usikker på hvordan det går med sin egen sak, som fortsatt er under etterforskning. Selv om hun håper på det beste, mener hun at hun allerede har oppnådd mye. 
Powered by Labrador CMS