
- Ikke aktuelt med to operasjonssentraler i Sør-Øst
Sjokkrapport om tusenvis av ubesvarte nødanrop til tross: Politimesteren vil ikke vurdere å gjenopprette operasjonssentralen i Drammen for å øke kapasiteten i det nye kjempedistriktet.
DRAMMEN/TØNSBERG: Forrige ble den interne kriserapporten fra Sør-Øst politidistrikt kjent, hvor spesielt kapasitetsproblemene ved den nye operasjonssentralen i Tønsberg ble viet mye oppmerksomhet.
Hundrevis av ubesvarte nødanrop, og tusenvis av ubesvarte telefoner på 02800 - hver måned. Slik har det vært i over et år da fire sentraler ble til én, uten tegn til bedring i den dystre statistikken.
Sentrale tillitsvalgte roper varsku, og innsatsleder Arne Guddal, som nå er i permisjon som følge av nærpolitireformen, mener at det eneste riktige å gjøre vil være å gjenopprette operasjonssentralen i Drammen for hele Buskerud, mens Tønsberg håndtere Vestfold og Telemark.
- Glem prestisjen og erkjenn at det var feil å kun ha en underdimensjonert operasjonssentral i Tønsberg. Alle som ikke har topplederstillinger er enige i at distriktet vårt er altfor stort, sa Guddal (bildet).
- Ikke aktuelt
Det fikk han rett i. Ihvertfall det siste. Forslaget er lagt frem for politiinspektør Kenneth Berg som har ansvar for operasjonssentralen, og politimester Christine Fossen i Sør-Øst. Svaret er at to operasjonssentraler ikke er en aktuell problemstilling i Sør-Øst politidistrikt.
- Det er ikke et forslag vi vil vurdere, sier Fossen til DRM24.
Hun vil imidlertid ikke svare på om hun synes det er en god idé, eller om det er praktisk mulig.
- En av de viktigste funnene i Gjørv-kommisjonen rapport etter terroren i 2011 var å ha robuste sentraler som hadde kapasitet til å håndtere store hendelser og samle og finne ressurser på tvers, sier Fossen.
En felles operasjonssentral for distriktet gjør politiet bedre i stand til dette, mener Fossen.
- En annen viktig gevinst ved å ha en stor sentral i distriktet er at samspillet i eget distrikt kan utvikles, blant annet innen styring av patruljer, rask igangsetting av etterforsking i store saker og etterretningsarbeidet.
«En klar føring»
- Hva hindrer distriktet i å ha to operasjonssentraler hvis én sentral ikke er i stand til å håndtere arbeidspresset?
- Det var en helt klar føring i etablering av nye politidistrikter at det skal være èn operasjonssentral i hvert distrikt, nettopp for å sikre at sentralene kunne bli store nok til å kunne håndtere samtidshendelser, ekstraordinære hendelser og kriser, sier Fossen.
- I tillegg er sikkerhetskravene til de nye operasjonssentralene på et mye høyere nivå enn tidligere, og dagens operasjonssentral i Sør-Øst oppfyller disse kravene. De fire gamle sentralene oppfylte ikke disse kravene.
Operasjonssentralen i Tønsberg er ikke samlokalisert med AMK slik den var i Søndre Buskerud, men ifølge Fossen er ikke dette noe problem.
- Dagens sentral er samlokalisert med nødmeldesentralen for brann, og selv om vi ikke er samlokalisert med AMK har vi meget godt samarbeid med AMK-sentralene i Drammen og Tønsberg både i det daglige og med felles fagdager og lignende.
Ingen løsning i sikte
Politimesteren har imidlertid ingen klare svar på hvilke andre tiltak som kan løse kapasitetsproblemene ved dagens operasjonssentral, slik å dele distriktet mellom to sentraler ville gjort.
- Vi jobber stadig med å forbedre oss, og det gjøres ved å gjennomgå arbeidsmetodikk, hvilken kapasitet vi skal ha til hvilken tid, best mulig utnyttelse av teknisk utstyr i sentralen og hvordan vi samhandler med andre, sier Fossen.
LES OGSÅ:Reagerer etter sjokk-rapport: - Glem prestisjen, gjenopprett operasjonssentralen i Drammen
LES OGSÅ:En epoke er over på politihuset i Drammen
