
Starter massevaksineringen i Drammen: - En milepæl
Nå er vaksineringen av kommunens ordinære innbyggere i gang. - En viktig milepæl på veien tilbake til et normalisert liv, uttaler smittevernoverlegen i Drammen.
DRAMMEN: Torsdag startet vaksinasjonen av innbyggere over 85 år som ikke bor på sykehjem. Etter hvert som det kommer flere vaksiner til Drammen kommune, åpnes det for vaksinasjon av andre innbyggere som er i de ulike prioriterte gruppene.
- Dette er en dag vi har ventet lenge på. Nå er vi endelig i gang med vaksinasjon av innbyggerne som ikke bor på institusjonene våre. Det er fortsatt langt fram til vi kan legge pandemien bak oss, men dette er en viktig milepæl på veien tilbake til et normalisert liv, smittevernoverlege Einar Sagberg i Drammen kommune.
- Og så får vi alle håpe at vi får flere godkjente vaksiner og større leveranser, slik at flere kan vaksineres så fort som mulig, sier Sagberg (bildet).
Drammenshallen rigget klar
Onsdag ettermiddag ble Drammenshallen rigget. Alt er nå klappet og klart til å ta imot innbyggere over 85 år som har fått time til koronavaksinasjon torsdag, og i morgentimene ble de første sluppet inn.
150 personer og cirka 40 helsepersonell vil få sin første koronavaksine i løpet av torsdag. Vaksinasjonen er fordelt utover dagen, fra morgenen av og fram til klokken 16.00.
Cirka 35 ansatte fra ulike virksomheter i kommunen er klare til å ta imot innbyggere som har fått time i Drammenshallen torsdag.
– Logistikken er klar og folk blir geleidet igjennom systemet, sier Anette Solvang, som er en av de ansvarlige for vaksinasjonen i Drammen kommune.
Disse stedene foregår vaksineringen
Drammenshallen, Ebbestadhallen, samfunnshuset i Mjøndalen og den gamle gymsalen på Fjell skole blir brukt som steder for vaksinasjon.
- Det som er viktig å merke seg er at det bare vil foregå vaksinering på ett sted av gangen i kommunen. Når vaksineteamet er i Mjøndalen, er det ingen vaksinering i Drammenshallen eller Ebbestadhallen. De stedene blir da frigjort slik at annen aktivitet kan skje der, uttaler beredskapssjef i Drammen kommune, Sten Petter Aamodt.
Det er vanskelig å tidfeste hvor mange timer i uka hallene blir benyttet i første omgang, da tilgangen på vaksine vil bestemme det. Det er ikke utenkelig at kvelder og helger blir benyttet til å vaksinere, opplyser kommunen.
Kan sette 10.000 vaksiner på en uke
Kapasiteten i Drammenhallen for vaksinering er imidlertid stor.
Kommunen ser på mulighet for at ca. 10.000 vaksiner kan settes i løpet av en uke, bare i Drammenshallen. Dette avhenger av leveransene av vaksiner, noe som også vil påvirke hvor lenge vaksineringen pågår i kommunen.
Vaksinasjonen av mange hundre mennesker krever imidlertid god plass.
- Folk skal registreres og det må være god plass til kø. Vaksinen skal settes og folk må vente i minimum 20 minutter etter at vaksinen er satt. Inngang og utgang skal være adskilt, uttaler beredskapssjefen.
- Rydd kalenderen
Det er korte tidsfrister, og de vaksineansvarlige i Drammen vet ikke når de får neste runde med vaksiner. Tildelingen for uke fire er gjort, men når vaksinene blir levert til Drammen er usikkert.
– Vi får beskjed minimum fem dager før vaksinene leveres, sier Kristina Vejlgaard, koordinator for koroavaksineringen.
Med fem dagers varsel sier det seg selv at kommunen ikke kan gi innbyggerne beskjed i veldig god tid. Det appelleres til at folk heller rydder i sin kalender for å få dette til.
Drammen kommune får tildelt i overkant av 800 koronavaksiner i uke 4. Halvparten av dette vil gå til andre dose for beboere på sykehjem, resterende går til innbyggere over 85 år og prioritert helsepersonell.
I uke fem har Drammen blitt tildelt 94 hetteglass. Det betyr i beste fall 564 doser.
- Bruk digitale løsninger
Alle som har mulighet bør i størst mulig grad benytte digitale løsninger for å melder fra at de ønsker vaksine, opplyser kommunen.
– Vi oppfordrer alle som kan, til å bruke digitale løsninger når de skal melde fra om de ønsker vaksine, det er tidkrevende om alle skal ringe oss. Vi ønsker at telefonen blir forbeholdt de som trenger hjelp til registrering, sier Solvang.
Personalet er drillet
Det krever et velsmurt maskineri for at vaksinasjonen skal gå knirkefritt. Massevaksinasjon i forbindelse med sesonginfluensa ble testen. Onsdag ettermiddag var 15 av personalet innom Drammenshallen for en siste drill og gjennomgang før innbyggere kommer torsdag morgen.
Det legges opp til en myk start. Ti vaksiner i kvarteret er planen denne torsdagen. Kapasiteten er på 1.000 vaksiner per dag.
Det er viktig at de som skal ha vaksine er friske, bruker munnbind og spriter hendene. Dispensere er satt opp mange steder i lokalene og ventesoner har god avstand.
Slik prioriteres vaksineringen
Tre sykehjem i Drammen er blant de som startet vaksineringen onsdag, deriblant Konnerud og Fredholt sykehjem, begge på Konnerud.
Når beboerne på sykehjemmene er vaksinert, åpnes det for vaksinering av andre prioriterte grupper i befolkningen.
Basert på råd fra Folkehelseinstituttet har nasjonale myndigheter besluttet at befolkningen skal prioriteres slik når det gjelder koronavaksineringen:
1. Beboere på sykehjem og utvalgte helsepersonellgrupper
2. Innbyggere som er 85 år og eldre, samt utvalgte helsepersonellgrupper
3. Innbyggere mellom 75 og 84 år.
4. Innbyggere mellom 65 og 74 år og personer mellom 18 og 64 år med følgende sykdommer/tilstand:
a. Organtransplantasjon
b. Immunsvikt
c. Hematologisk kreftsykdom i løpet av siste fem år
d. Annen aktiv kreftsykdom eller pågående eller nylig avsluttet behandling mot kreft (spesielt immundempende behandling, strålebehandling mot lungene eller cellegift)
e. Nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon
f. Kronisk nyresykdom eller betydelig nedsatt nyrefunksjon
5. Innbyggere mellom 55 og 64 år med disse sykdommene/tilstandene:
a. Kronisk leversykdom eller betydelig nedsatt leverfunksjon
b. Immundempende behandling ved autoimmune sykdommer
c. Diabetes
d. Kronisk lungesykdom
e. Fedme med kroppsmasseindeks (KMI på ≥ 35 kg/m2 eller høyere)
f. Demens
g. Kroniske hjerte- og karsykdommer (med unntak av høyt blodtrykk)
h. Hjerneslag
i. Annen alvorlig og/eller kronisk sykdom som ikke er nevnt i listen over kan også gi økt risiko for alvorlig sykdom og død av covid-19. Dette vurderes individuelt av lege.
6. Innbyggere mellom 45 og 54 år med de samme sykdommer/tilstander som listet opp i pkt. 5.
7. Innbyggere mellom 18 og 44 år med de samme sykdommer/tilstander som listet opp i pkt. 5.
8. Innbyggere mellom 55 og 64 år.
9. Innbyggere mellom 45 og 54 år.
LES OGSÅ:Drammens første innbygger har fått corona-vaksinen


