
Streiken: De fleste ansatte er på jobb, men barnehagene stenger likevel
Kommunens organisering innebærer at 29 barnehager i Drammen blir kraftig rammet av streiken, selv om kun et fåtall av de ansatte er tatt ut.
DRAMMEN: Etter et corona-belastet år i barnehager og skoler fører streiken på nytt til store samfunnsmessige konsekvenser da mange foreldre nå må holde seg hjemme med barn som ellers skulle vært i barnehagen eller på skolen.
I Drammen stenger 19 barnehager og seks skoler helt. I tillegg opererer 10 barnehager og 17 skoler med et svært begrenset tilbud, hvor de fleste må være hjemme.
Utifra streikelistene til Unio, er det imidlertid klart at de ansatte som tas ut i streik ved hver enkelt barnehage eller skole, for det meste er i mindretall. Dette gjelder spesielt ved barnehagene, hvor det kun er pedagogene som er organisert under Unio-paraplyen, og blir tatt ut i streik. Alle andre ansatte er på jobb.
Eksempler på barnehager som stenger, og ansattfordeling:
-
Steinberg barnehage: 16 ansatte - 4 i streik
-
Dampsentralen barnehage: 18 ansatte - 6 i streik
-
Jordbrekkskogen barnehage: 28 ansatte - 9 i streik
-
St. Hansberget barnehage: 17 ansatte - 7 i streik
-
Marienlyst barnehage: 5 ansatte - 1 i streik
(tallene er hentet fra Drammen kommunes hjemmesider og Unios streikelister)
Kommunens beslutning
Selv om det er utdanningsforbundet og Unio som tar ut de enkelte ansatte i streik fra ulike virksomheter, er det opp til Drammen kommune å organisere tilbudet ved barnehager og skoler utifra resterende bemanning og ansatte.
Fordi pedagogene i all hovedsak er avdelingsledere, er det langt flere ansatte som ikke er i streik, enn de som er i streik. Men kommunen viser også til at pedagogenes fravær er årsaken til at man har valgt å stenge alle avdelinger uten pedagogisk leder.
- Prinsippet som har vært gjeldende er at det pedagogiske tilbudet som har vært før en streik, fortsatt skal ligge til grunn. Når pedagogiske ledere blir tatt ut greier vi ikke opprettholde dette tilbudet, sier virksomhetsleder for barnehage i Drammen, Ole Magnus Hetland.
Ifølge Hetland er denne beslutningen begrunnet i pedagognormen, som er nedfelt i lovverket.
- Hva skjer med flesteparten av de ansatte som nå må møte på jobb uten barn i barnehagen?
- De skal komme på jobb og gjøre annet type arbeid. Det er for eksempel praktiske gjøremål og planlegging før et nytt barnehageår, sier Hetland.
Kunne holdt åpent
Alternativet til å holde stengt, ville vært det Hetland beskriver som tilsynsordning. Det innebærer et plasstilbud hvor barna kan være i barnehagen med pass, men uten et kvalitetssikret pedagogisk tilbud. Det har kommunen valgt å ikke benytte seg av under streiken.
- Hvorfor kunne ikke det vært aktuelt i en begrenset periode som en streik er, når alternativet får store samfunnsmessige konsekvenser og uansett vil handle om barnepass?
- Det er det vi har valgt å stå for, og forholde oss til å drive en pedagogisk virksomhet. Under en streik kan heller ikke andre ansatte ta over pedagogenes oppgaver, og streik er et lovlig virkemiddel. Men avdelinger som ikke har tatt ut pedagoger vil holde åpent. Kommunen er interessert i å opprettholde tilbudet der vi kan, sier Hetland.
Vurderer løsningen
Ifølge Hetland har ikke kommunen lagt noen andre planer om hvordan man skal forholde seg til situasjonen dersom streiken skulle trekke ut i tid.
- Er det en alvorlig situasjon?
- Som arbeidsgiver belyser vi konsekvensene streiken får for tjenestetilbudet, og det er klart at det berører en tredjepart og skaper utfordringer, sier Hetland.
Han utelukker imidlertid ikke at kommunen kan komme til å revurdere sin beslutning om å ikke tilby et tilsynsbasert tilbud.
- Det er mange dilemmaer og problemstillinger som skal vurderes i en streik. Vi har nå vurdert det slik at når barnehagen er en pedagogisk virksomhet, er konsekvensen å stenge barnehager når pedagogen er tatt ut i streik. vi vil drøfte denne vurderingen med KS og andre kommunen som er rammet av streik de kommende dagene, sier Hetland.
- Coronaen gjør byrden ekstra tung for skoler og barnehager
Talsperson og streikeleder for Unio i Drammen, Christian Evenshaug, opplyser til DRM24 at utdanningsinstitusjonene i år blir ekstra hardt rammet i streiken, som følge av coronasituasjonen.
- Årsaken er at man som følge av coronapandemi, vaksinasjonsarbeid og beredskap ikke kan ta ut så mange som man normalt ville gjort av sykepleiere.
- Fordi utdanningsforbudet også er tre ganger større enn sykepleierforbundet, blir det en skjevfordeling i forhold til hvilke arbeidsgrupper som rammes, sier Evenshaug.
LES OGSÅ:
Vaksinasjonsarbeidere tatt ut i streik: – Må søke om unntak
Disse skolene og barnehagene vil rammes av streik i Drammen
