Tunnelarbeiderne jublet for gjennomslag i Strømsøåsen

Bane NOR og Veidekke kunne feire dagslys og frisk luft etter siste sprengsalve i uka som gikk.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN:  Til sammen vil det bli syv gjennomslag inne i den nye togtunnelen som bygges i Strømsøåsen mellom Smithestrøm og Kobbervikdalen. Gjennomslag betyr at tunnelen enten er drevet ut til dagslys, eller inn til et annet rom inne i fjellet. Denne uka var det sol og dagslys som gjaldt, opplyser Bane NOR.

I desember 2019 gikk første salve av ved hovedløpet til det som skal bli Drammenstunnelen, og som fra 2025 skal romme det nye dobbeltsporet når vi kjører tog på Vestfoldbanen. 

Nå har det blitt sprengt ut tre kilometer tunnel, med et tverrslag på 1.000 meter ut mot Gunnerud. Det her Bane NORs entreprenør Veidekke nå har sprengt seg ut til dagslys, i det som skal fungere som en servicetunnel.

Opptil 190 meter i uka

Det er flere konstruksjoner som må bygges inne i fjellet for at jernbanetunnelen skal være sikker reisevei for passasjerer i flere generasjoner framover.

– Samtidig med det seks kilometer lage hovedløpet, bygger vi fem kilometer evakuerings- og servicetunneler, sier byggeleder Eirikur Sveinsson, som kan fortelle at for hver uke kommer tunnelarbeiderne mellom 150 og 190 meter lenger inn i berget.

– For det meste har vi hatt godt fjell å jobbe med, drammensgranitten er på lag med oss. Nå har vi truffet på rombeporfyr i nordenden av tunnelen, den er også grei å jobbe i, sier Sveinsson.

Rytmen er fast, bore hull, fylle sprengstoff, sprenge, renske og sikre fjell, tette lange borehull med betong.

Det er metoden vi lager tunnel etter, der det ikke er mulig å grave seg fram på grunn av hardt fjell – og der tunnelboremaskinene ikke egner seg.

Kake og boblevann

Det er mye mørke som omgir de tunnelbyggerne i Drammen, derfor er de ekstra nøye med å feire alle milepæler underveis. Er det noe tradisjonelle tunneldrivere kan, så er det å feire stegene mot ferdig tunnel.

For hver 1000 meter drevet tunnel, varter byggherren opp med kake. Og det skal ikke være en hvilken som helst kake når Bane NORs anleggsfolk bestiller – det skal være marsipan. Ikke noe å diskutere.

– Vi har sørget for at alle skift får en bit kake, og arbeidsfolket lyser opp når de kommer ut av tunnelen til kake på kantina her på Gulliksrud, eller pauserommet sitt på Danserud eller Austad, sier byggelederen.


LES OGSÅ: Tunnelstein blir havn og Fjordby

HULL I DYPET: Her er gjennomslaget sett utenfra, med røyken som stiger opp fra sprengmattene.
Veidekkes arbeidslag er preget av stundens høytid. Nå skal de endelig sprenge seg mot dagslys! F.v. Ingvild Lausund (ingeniørgeolog), Geir Henning Hovland (bas), Marte Hyllseth (ingeniørgeolog), Kjell Gåsemyr (stuffrep), Mons Rune Guddal (stikker), Andri Olafsson (stikker), Morten Rustand (laster).Rundt 150 tunnelarbeidere fordelt på flere arbeidslag har jobbet jevnt og trutt, kun avbrutt av feriepauser – og drevet fram jevne sirkler i berget, som for det meste består av vakker drammensgranitt. I det siste har også rombeporfyr gitt tunnelbyggerne et nytt materiale å jobbe med.
Her har bas Jan Roar Lien fra Stryn gjort klar for sprengning av den siste salven ut mot dagslys
FEIRING: Når lyset endelig kommer i enden av tunnelen, da jubles det fra mørket. Der har arbeiderne ventet med andakt på at den siste salven, den som bringer sol og luft inn i arbeidsområdet deres, skal smelle. Etterfulgt av gyldent boblevann og kake.
Powered by Labrador CMS