
Utskjelt bank utsetter pass-frist før kontoene sperres
Sparebanken Øst vil ikke ut med hvor mange kontoer som risikerer å bli sperret. Ifølge Finanstilsynet er det ikke riktig at man må kreve fremvisning av pass slik banken krever.
DRAMMEN: Tusenvis av bankkunder satte kaffen i vrangstrupen da de fikk beskjed om å møte opp fysisk i banken med pass for å legitimere seg - eller få kontoen sperret, som følge av hvitvaskingsregelverket.
Fristen var opprinnelig satt til 30. september, men Sparebanken Øst, som en av bankene som har innført den aller strengeste praksisen, har nå utsatt fristen.
Vil ikke ut med antall kunder i faresonen
Engen vil imidlertid ikke svare på om de allerede har sperret noen kontoer, og hvor mange kontoer som per i dag eventuelt risikerer å bli sperret som følge av manglende legitimering.
- Dette er tall vi ikke ønsker å gå ut med, men vi er svært fornøyd med responsen fra våre kunder, sier Engen.
Dette innebærer trolig at mange har tatt veien til banken for å legitimere seg. Men det har ikke gått upåaktet hen. Banken har blitt regelrett hudflettet av kunder som mener praksisen er totalt urimelig. En rekke lesere har også meddelt sin frustrasjon overfor DRM24 etter at vi først omtalte saken.
- Det er jo et paradoks at man kan bruke førerkort eller bankkort med bilde for å legitimere seg når man bestiller nytt pass, men ikke kan bruke det for å legitimere seg overfor banken, sier en bankkunde til DRM24.
Pass-krav ikke nødvendig
Mye av frustrasjonen viser seg også å være berettiget. Bankenes krav har gjennom media skapt et inntrykk av at det er Finanstilsynet, altså norske myndigheter, som har stilt kravet om fremvisning av pass i forbindelse med hvitvaskingsregelverket. Dette stemmer ikke.
- Finanstilsynet understreker at pass ikke er eneste gyldige ID-dokument etter hvitvaskingsregelverket, uttaler tilsynet på sine hjemmesider.
Finanstilsynet anser følgende typer legitimasjon som gyldig for fysiske personer:
Pass (ikke nødpass)
Førerkort
Bankkort med bilde
Nasjonale ID-kort utstedt av et EØS-land (en oversikt over disse fremgår av utlendingsforskriften vedlegg 4)
Norsk utlendingspass (blått pass)
Norsk reisebevis for flyktninger (grønt pass)
BankID
Finanstilsynet har ikke skjerpet kravene til legitimering av BankID, men poengterer følgende:
- Bankene kan ut i fra egne risikovurderinger og forretningsmessige forhold utarbeide egne regler og rutiner for sikker kundekontroll som innebærer strengere krav enn det som nevnes over. Det er imidlertid ikke et krav fra Finanstilsynet for etterlevelse av hvitvaskingsregelverket.
Enklere metoder i andre banker
Etter hva DRM24 erfarer er det flere banker som ikke stiller tilsvarende krav. DRM24 har derfor spurt Sparebanken Øst hvorfor de stiller strengere krav til kundene enn hva regelverket tilsier.
- Sparebanken Øst stiller krav om pass for å sikre at våre kunder skal få tilgang til alle våre tjenester også i fremtiden, inkludert BankID. I spesielle tilfeller kan vi også godkjenne andre typer legitimasjon, men da må kunden ta kontakt med banken slik at vi kan foreta en individuell vurdering, sier Engen.
- Andre banker bruker for eksempel en kundeerklæring ved pålogging i nettbanken i forbindelse med antihvitvask?
- Kravet til legitimasjon og kravet til kundeerklæring er to forskjellige ting. Vi er ikke kjent med at noen banker godtar kundeerklæring til dette formålet, sier Engen.
Etter hva DRM24 erfarer bruker blant annet bankene i Eika-gruppen en enkel kundeerklæring i nettbanken. DNB, Norges største bank, har også en annen tilnærming til håndheving av det aktuelle lovverket.
- Lovgivningen handler blant annet om at vi skal kjenne kundene våre, og de fleste kundene våre kjenner vi godt fra før. For nye kunder vil det være krav til legitimering, og også for eksisterende i noen spesielle sammenhenger, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Nyheim i DNB til DRM24.
Ifølge Nyheim gjorde DNB i perioden 2015-2017 en gjennomgang av kundeporteføljen, hvor hensikten var å sikre at alle kundene var legitimert i henhold til hvitvaskingsloven. Gjennomgangen som ble gjort var først og fremst at gyldig legitimasjon var registrert på alle kunder.
Pass-krav til Bank-ID gjelder svært få
Bransjeorganisasjonen Finans Norge har også vært ute for å oppklare etter alt oppstyret.
De uttaler at re-legitimering av pass for Bank-ID-kunder vil gjelde ytterst få.
- Hvis en kunde har opprettet BankID etter 1.mars 2007 og ikke har levert kopi av passet, så må banken innhente dette. Dette gjelder svært få. Reglene presiserer at det ikke kreves etterkontroll av pass for eksisterende BankID-brukere som etablerte sitt kundeforhold før 1. mars 2007, skriver Finans Norge på sine hjemmesider.
LES OGSÅ: Kunde i Sparebanken Øst? Da risikerer du å få sperret kontoen

