Espen Andersen i Show-Teknikk (t.v.) og Vegard Børsum i OnStage AS er blant kreftene bak Eiker Rock som nå ønsker å rekruttere nye talenter både på og utenfor scenen.

Søker en ny generasjon rockearbeidere

Er du ung? Driver du med musikk? Eller er du nysgjerrig på det som skjer bak, under eller foran scenen? I så fall har Eiker Rock en oppgave til deg.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: - Vi ønsker å tilby en scene og erfaring med jobbinga rundt en konsert, forklarer Espen Andersen i Show-Teknikk.

Eiker Rock, med Lierbedriften Show-Teknikk samt Eiker-bedriftene Olsen på Hjørnet og Onstage som sentrale partnere, ønsker å gi en scene til alle dem som øver og drømmer om å fremføre musikken sin foran et publikum. De ønsker også å gi musikk- og teknikk-interesserte unge mennesker en mulighet til å bli kjent med den delen av konsertverdenen som handler om det tekniske: Rigging, lys og lyd.

For å slå et slag for det lokale kulturlivet og konsertbransjen har festivalen i sitt 30. år introdusert nyskapningen Eiker Rock UNG.

Mangel på scener

«Rock» i denne sammenheng favner bredt. Alle typer musikk er velkomne, enten det er elektronika, hip hop, klassisk eller noe helt annet. En heldig utøver plukkes ut til å varme opp for selveste CC Cowboys på hovedfestivalen i Mjøndalen Samfunnshus 2. juni.

Grunnen til at Eiker Rock drar i gang en tung ungdomssatsning er både mangelen på scener og mangelen på kompetente scenearbeidere. Dette henger sammen. Eiker Rock har derfor satt seg som mål å være den konsertaktøren i drammensområdet som gir flest lokale band og musikere scenetid de neste fem årene.

I årevis har drammensdistriktet vært et sentrum for både for de som står på scenen – men også like mye for de som jobber med den tekniske biten av konsertene. Men rekrutteringen har stoppet opp.

- Drammen har for få tilgjengelige scener. Bortsett fra de lokale ungdomsklubbene er det lite. Etter fylte 18 år er det praktisk talt ingenting, forklarer Eiker Rock UNG-sjef Vegard Børsum.

Må bygges opp igjen etter pandemien

- Vi har et stort behov for folk som jobber med det tekniske. Vi merker det veldig, sier Espen Andersen.

Etter to pandemiår forsvant mange av frilanserne som bransjen lente seg på. Den må bygges opp igjen på nytt. De som står på scenen, de usynlige heltene, de som går kledd i svart. De som vet hvor mange kilo scenen tåler. De som bærer. De som banker og slår. De som skjønner hvordan ledningene må snakke sammen for at lyd og lys skal fungere. Dem er det et stort behov for nå. Det som for mange begynner som en frivillig innsats, blir for noen en yrkesvei.

- Det er en sammenheng mellom de som skrur og de som spiller. Mange musikere har funnet veien inn i tekniker-yrket via instrumentet de spiller. Andre har begynt å skru på lyd og oppdaget et instrument gjennom det. Og så er det selvsagt et veldig fint sosialt miljø rundt konsertbransjen. For mange er det en fin hobby, sier Vegard Børsum.

Vil føre rocke-arven fra Drammen videre

Når Eiker Rock fyller 35 om fem år er målet at Eiker Rock UNG skal ha gitt resultater. Da skal det stå enda flere lokale artister på plakaten. Og bransjen skal ha fått nye riggere og teknikere.

- At vi gradvis stimulerer til økt aktivitet. Vi har også et større mål med dette. Vi ønsker å bidra til en større profesjonalisering av bransjen, sier Vegard.

Drammen var en gang et arnested for rock. Mange av Norges beste «til å skru» har lært seg faget sitt her. På ungdomsklubbene, på Union og i det selskapet som ikke fins lenger, men som en gang i tiden het Drammen Lyd, ble fagfolk skapt i overgangene mellom det sosiale og det kommersielle. Vegard og Espen ønsker å føre den drammensarven videre.

Seks konsertkvelder

Når CC Cowboys 2. juni går på scenen i Samfunnshuset i Mjøndalen, åpner de både turneen sin og jubileumsfesten i Mjøndalen. Lørdagen er helt gratis. Da er det Dirty Deeds som er hovedtrekkplaster, sammen med de lovende rockerne i Oslo-bandet Way Down The Rainbow og The Saints fra Lier.

I løpet av seks konsertkvelder i april og mai skal unge mennesker få mange sjanser til å rigge, koble – og ikke minst opptre. For ungdom under 18 år er det snakk om fire klubbkvelder:

  • Torsdag 20. april på Down Under i Mjøndalen
  • Torsdag 27. april på V2 i Lier
  • Fredag 5. mai på G60 i Drammen
  • Fredag 12. mai på Undergrunnen i Svelvik

For de over 18 år, er det to klubbkvelder:

  • Fredag 19. mai på Olsen på Hjørnet i Mjøndalen
  • Lørdag 20. mai på Union Scene i Drammen

Denne saken var først publisert på vikenvest.no.

Eiker Rock

Eiker Rock så dagens lys for 30 år siden i en låve i Mjøndalen og er nå en av Norges lengstlevende musikkfestivaler. For ti år siden var det Åge Aleksandersen som toppet programmet. Dance with a Stranger, Dum Dum Boys og Bjørn Eidsvåg har alle vært toppnavn på festival i Mjøndalen. Eiker Rock har en gang i tiden gitt en scene og et publikum til lokale favoritter som Dirty Deeds og The Boys Named Sue og mange andre dyktige musikere fra hele distriktet. Med Eiker Rock UNG vil festivalen spisse seg enda sterkere mot de unge lovende, både på og rundt scenen.

Powered by Labrador CMS