DYRT: Svak kronekurs blir oppgitt som hovedårsaken til at den laveste andelen nordmenn på 10 år velger utenlandsferie.

Sommerferie: Mange sitter på gjerdet - flest blir hjemme

Mer enn 30 prosent har utsatt planleggingen eller dropper hele ferien. - Prisnivå og kronekurs svir noe voldsomt i lommeboka i år.

Publisert

REISE: Det sier seniorrådgiver i Frende Forsikring, Marius Solberg Anfinsen. Tallene kommer fra en rykende fersk undersøkelse Norstat har gjort for Frende.

- At mer enn 1 av 3 ikke har planlagt ferien tidlig i juni, eller dropper hele greien, tyder på trange tider, sier han. 

Flest velger Norgesferie

Av de som har reiseplaner i sommer velger flest å bli i hjemlandet. 

En ny undersøkelse viser at andelen nordmenn som skal feriere i utlandet i sommer er den laveste på 10 år. 37 % skal feriere i utlandet, mens 45 % skal tilbringe ferien i Norge.

- Manges lommebøker foretrekker det i år. Mange har hytter eller venner de kan besøke. Andre velger bilferie eller andre ferieformer der de kan styre kostnadene bedre, sier Solberg Anfinsen.

Utenlandsferiene krever oftere hotellopphold, dyre flybilletter og ikke minst en vekslingskurs mot euro, britiske pund eller amerikanske dollar som er alt annet enn forlokkende.

- Og det er jo virkelig ingen krise å ha sommer i Norge. Se bare på været vi hadde mange steder i mai. Det er ikke slik at været brukes opp, så det kan fint bli en flott værsommer for de som blir hjemme, sier Marius Solberg Anfinsen.

Ifølge undersøkelsen til Frende har 7 av 10 planlagt ferien nå. Det stemmer godt overens med Virke sin reisepuls for 2024 som også sier at 7 av 10 skal ha sommerferie i år. 

- Ikke bruk over evne

Ifølge reiseundersøkelsen til Virke skal nordmenn bruke i snitt 38.400 kroner på sommerferien. Mens de som skal til utlandet svir av 53.450 kroner i snitt.

- Det er mange penger, så sett gjerne opp et budsjett før du reiser. Sommerferien er viktig for mange nordmenn, men den er ikke så viktig at du bør slite med den gjennom hele høsten, sier seniorrådgiveren i Frende Forsikring. 

Svak krone påvirker

- De som blir i Norge i sommer legger opp til en rimeligere ferie. De fleste planlegger å være hjemme og dra på aktiviteter i nærområdet. Ferie på hytta er en god nummer to, mens mange også vil besøke og bo hos familie. Alle disse alternativene gjør ferien rimeligere. Sommerferien kan bli fin uten å tømme lommeboka helt, sier Elisabeth Landsverk, privatøkonom i SpareBank 1 Østlandet.

Nærmere dobbelt så mange oppgir at svak krone (10 %) heller enn dyrtid og høy rente (6 %) fører til at de dropper utenlandsturen i sommer.

- Den tradisjonelle Danmarksferien eller Sydenturen blir vesentlig mye dyrere enn det vi er vant med fra noen år tilbake, på grunn av valutakursene vi har i dag. Det at folk velger bort utenlandsferie på grunn av valutakursen viser at folk er opptatt av økonomi når de legger ferieplaner, sier Landsverk.

Sparer og kutter i forbruk for å ha råd til ferien

1 av 3 har gjort ett eller flere økonomiske tiltak for å få råd til sommerferien i år. Dette inkluderer å spare opp penger, kutte i vanlig forbruk, selge ting, kjøpe mer brukt og leie ut bolig/hytte.

- Det er positivt å se at folk er bevisst på egen økonomi og planlegger økonomien sin. Ved å sette av penger til ferie gjennom året blir det enklere å finansiere sommerferien uten å måtte ty til kredittkort. Ferie på kreditt bør unngås, det kan bli veldig dyrt, sier Landsverk.

- Når det er sagt, kan det være lurt å bestille selve reisen med kredittkort fordi du da er bedre beskyttet. Men husk å betale regninga på kredittkortet når den kommer, så unngår du rentekostnader, avslutter hun.

Mange kjøper reiseforsikring nå

Hos Frende økte det digitale salget av reiseforsikringer i mai med 20 prosent sammenlignet med året før. For året som helhet er salget noe høyere enn i 2023, men ikke mye.

- Det stemmer bra med det folket svarer. Mange bestemmer seg sent og kjøper turen når de ser at de kan ta seg råd. Andre har nok ventet på lønnsoppgjøret før de vet hvilken type ferie de kan ta seg råd til å bestille, sier Marius Solberg Anfinsen i Frende Forsikring. 

Dette skal vi

Slik svarer 1001 nordmenn på spørsmål om hvor ferien går i år:

  1. Har ikke planlagt ferien enda – 27 prosent
  2. Norgesferie – 26 prosent
  3. Både utenlandstur og Norgesferie – 20 prosent
  4. Utenlandsferie – 18 prosent
  5. Skal ikke ha ferie – 8 prosent

Kilde: Frendeundersøkelsen

Powered by Labrador CMS