Sterk inkassovekst på forbruksgjeld blant de unge

Finanstilsynets inkassotall for andre halvår 2023 viser en bekymringsfull økning i inkassogjeld, spesielt blant unge forbrukere. Den samlede fordringsmassen til inndrivelse var på 124,9 milliarder kroner ved utgangen av 2023, en økning på over syv prosent sammenlignet med året før.

Publisert Sist oppdatert

NORGE: - Inkassogjelden stiger og forbrukernes låneopptak er høyt. Tendensen nå er at flere unge tar opp usikret forbruksgjeld, velger kredittkortet hyppigere og sliter med å betale tilbake. Det er bekymringsfullt og vi forventer at flere i denne gruppen havner i økonomisk uføre fremover, sier Christian Aandalen, administrerende direktør i Fair Group i en pressemelding.

De unge velger forbrukslån og kredittkort for å håndtere økonomien

Fordringsmassen knyttet til forbruksgjeld ved utgangen av 2023 var på 63 milliarder kroner, med en spesielt kraftig vekst blant aldersgruppen 18 til 29 år. Antallet inkassosaker knyttet til kredittkort økte med 14,5 prosent. For saker knyttet til usikret forbruksgjeld var økningen på 7,5 prosent.

- Den urovekkende økningen blant de mellom 18 og 29 år vitner om behovet for å finne gode løsninger som bidrar til å redusere gjeldsbyrden og få oversikt. Å betjene gjeld som har kommet ut av kontroll er en krevende oppgave å stå i alene. Vårt råd til de som sliter er å be om hjelp tidlig, sier Aandalen.

Analyser fra Fair Group viser en oppgang på 13,8 prosent i antallet inkassosaker mot forbrukere i første kvartal 2024, sammenliknet med fjoråret.

Totalt var samlet fordringsmasse til inndrivelse overfor forbrukere på 112,2 milliarder ved utgangen av 2023, en økning fra 109,0 milliarder i 2022.

5,2 prosent inkassovekst for næringslivet

Antall inkassosaker overfor næringsdrivende økte med 5,2 prosent og det blir stadig mer krevende for næringslivet.

- Inkassoveksten mot næringslivet er en indikasjon på den økende graden av utfordringer bedriftene står i. Signalet forsterkes av den høye konkurstakten vi ser, hvor det i løpet av første kvartal var 982 bedrifter som gikk konkurs, sier Aandalen.

Fair Group står i dag for om lag en av ti inkassosaker i Norge og har et stort nedslag på abonnementstjenester som bompenger, strøm, telefoni og barnehage.

Powered by Labrador CMS