
Svindel med tunfisk avdekket i matkrimaksjon
I en nasjonal aksjon for å avdekke svindel ved omsetning av fersk og frossen tunfisk, avdekket Mattilsynet ett klart brudd i en av 15 tilfeldig utvalgte prøver.
NORGE: Funnene ble gjort som del av den årlige aksjonen mot matkriminalitet (Opson XII) i regi av Europol, hvor Mattilsynet har deltatt i flere år. Dette var en oppfølging av en lignende aksjon i 2018, hvor det ble avdekket ulovlig bruk av tilsetningsstoffer i seks av 31 prøver, opplyser Mattilsynet i en pressemelding.
Som i 2018 ble det også i år analysert for bruk av ulovlig bruk av tilsetningsstoffer som karbonmonoksid, nitritt, nitrat og askorbinsyre, og for innhold av histamin.Målet med ulovlig bruk av slike tilsetningsstoffer, er at tunfisken blir rød for å fremstå som ferskere enn den virkelig er. Fargingen kan også skjule høye nivåer av histamin, som kan gi alvorlige allergiske reaksjoner.
- De som kjøper ulovlig behandlet tunfisk blir lurt til å tro at de kjøper en matvare av høy kvalitet, mens kvaliteten kan være vesentlig forringet. Det er svindel med mat, og det kan i verste fall utgjøre en helserisiko, sier seksjonssjef Marit Forbord i seksjon grensekontroll og kriminalitet i Mattilsynet.
Omfattende svindel med tunfisk i EU
Europol og de nasjonale mattilsynene i unionen har tidligere avdekket omfattende svindel med omsetningen av tunfisk. Etter aksjonen i 2018 ble det oppsummert at det ukentlig ble konsumert hele fem millioner måltider med ulovlig behandlet tunfisk.
Det tilsvarer 25 000 tonn årlig, og en markedsverdi på to milliarder kroner. I den siste markedsrapporten om fisk omsatt i EU anslås det at dette utgjør cirka 190 000 tonn i året. Og da er ikke hermetisert tunfisk tatt med.
Et klart funn
I årets aksjon foretatt av Mattilsynet ble det tatt ut 15 prøver av fersk og frossen tunfisk hos importører og grossister, Det ble avdekket ulovlig høyt nivå av karbonmonoksid i en prøve.
Det var lave verdier av karbonmonoksid i øvrige prøver, som kan komme fra naturlige kilder.
Karbonmonoksid er et ikke godkjent tilsetningsstoff. Stoffet er ulovlig å bruke, fordi det kamuflerer dårlig kvalitet og mulig høye nivåer av histamin.
- Det er ikke mistanke om at karbonmonoksid er tilført tunfisken i Norge, men at dette har skjedd i eksportlandet. Det meste av tunfisken som blir innført i Norge, kommer fra Asia. Importørene er ansvarlige for å sikre at varene de tar inn i landet er lovlige å omsette. Det er derfor viktig at importører er klar over faren for svindel og tar prøver av tunfisken de importerer, sier seksjonssjef Marit Forbord.
Mattilsynet har informert importør om funnet og at svindelen blir fulgt opp. Virksomheten har fulgt opp overfor sin leverandør.