De nordiske tenorene startet tyve-års jubileumsturneen i fjor, og i mars kommer de til Drammen.

Vårens topp-uke for klassisk-elskere

Drammens-komponisten Johan Halvorsen skal igjen feires med Musikkfest i Drammen – en hel uke til ende.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: En rekke konserter og arrangementer er satt opp over hele byen, og det åpner med en kjempekonsert i Drammen Teater: Kringkastingsorkesteret med norske og utenlandske solister. Så følger det på med et bredt utvalg gjennom hele uken.

Musikkfesten har også tilbud for barn; det blir skoleforestillinger hvor også Halvorsens liv blir presentert. På Union går forestillingen Peter og Ulven, som er konsertopplevelse og teater.

PETER OG ULVEN: Musikkfesten har også spennende tilbud for barn – blant annet Peter og Ulven på Union, som er både konsertopplevelse og teater. (J.Halvorsen Musikkfest)

Vidunderbarn fra Drammen

Johan Halvorsen ble født i Drammen i 1864, og var et såkalt vidunderbarn – allerede som fireåring begynte han å spille fiolin som et naturtalent.

Ti år senere dro han til Oslo og gikk i lære der, før han som tyveåring dro til Stockholm for å studere fiolin og musikk, og et par år senere til Leipsig. Der ble han kjent med Edvard Grieg, som han fortsatte å holde kontakten med. Halvorsen drar Europa rundt i et stort tempo med både jobber og studier; Aberdeen, St. Petersburg, Liege og Berlin.

KRINK-ORKESTERET: Musikkfesten som feirer Drammenkomponisten Johan Halvorsen blir åpnet med en kjempekonsert med Kringkastingsorkesteret. (Foto: J. Halvorsen Musikkfest)

Gifter seg med Grieg

Når han vender nesen hjemover igjen i 1893, går han rett inn i jobben som dirigent for Harmonien i Bergen. I Vestlandets hovedstad bodde den noe eldre vennen Edvard Grieg, og Halvorsen ble kjent med Griegs niese Anna. I musikk-familien oppsto det enda søtere musikk, og et år senere var Johan og Anna gift.

Drammenseren Halvorsen ble boende i Bergen og senere i Oslo, hvor han ble kapellmester på Nationaltheateret fra det åpnet i 1899. Ved siden av å dirigere har han også komponert en utrolig lang rekke verk, for alt fra fiolin til symfoniorkester, som spilles over hele verden. Av hans mest kjente verk her hjemme er Reisen til Julestjernen.

Musikkfesten foregår fra 10-17. mars. Etter starten på teateret blir det champagnekonsert på Børsen, visekonsert på Aass Bryggeri, folkemusikk og kammermusikk for nå nevne noe.

Johan og Anna fikk sønnen Stein Grieg Halvorsen, som fikk sønnen Stein Johan Grieg Halvorsen. Sistnevnte er komiker og musiker. På Musikkfesten skal han fortelle om bestefarens sangskatt, i forestillingen «Fra alver og feer til Sonjas sang», hvor vi får høre kjente og kjære godbiter fremført av sopran og pianist.

Nordic Tenors 20-års turné

I 2023 hadde Nordic Tenors gledet publikum i tyve år, og da startet også jubileumsturneen, med det enkle og greie navnet «Jubileum». Den fortsetter inn i det nye året, og oppskriften er som før; mye god musikk ispedd humor, som er disse karenes spesialområde innenfor operasjangeren. Trioen fikk Komiprisen for nykommere i 2006. I 2010 ble de igjen nominert til komiprisen i klassen Årets nummer, fra showet med det lett-huskelige navnet Nytt show.

De nordiske tenorene har et bredt repertoir – utenom opera er her smakebiter fra musikaler, eviggrønne svisker, viser og pop. Trioen med pianist har to konserter i teateret 9. mars – dagen før Halvorsen-festen drar i gang.

Powered by Labrador CMS