Medie-elevene Tonje Iversen (f.v), Hedda Hunn og Andrea Sofie Williamsen-Larsen fant tonen med Masud, som de kunne kalle han – ingen lot seg merke av at de satt i sofakroken med Norges nest mektigste mann.

TikTok-elever spøkte med Norges nest mektigste

Auditoriet på Danvik var stappfullt av elever som gledet seg til å høre Masud Gharahkhani snakke om demokrati og deltakelse. Og alt han sa gikk rett hjem hos ungdommene.

Publisert Sist oppdatert

DANVIK: Stortingspresidenten hadde selv ønsket å komme til Danvik Folkehøyskole, for han ser skolebesøk som en viktig del av jobben sin:

- Det er fordi det demokratiet vi har i dag, som er et av verdens beste, er helt avhengig av dere unge for å kunne føres videre, fortalte han til en begeistret, ung forsamling.

Masud ble møtt med stormende applaus allerede da han trådte inn i auditoriet. Det var helt tydelig at alle disse elevene på forhånd hadde et godt inntrykk av stortingspresidenten. Forventningene var høye, men inntrykket ble bare bestyrket gjennom foredraget.

Stemningen var høy og forventningen stor når et fullsatt auditorium på Danvik gledet seg til å høre på Norges nest mektigste mann.

Drømmen var Los Angeles

Gharahkhani startet med å fortelle kort om sin egen livshistorie, hvor starten var veldig fjernt fra det demokratiske og fredelige Norge han kom til. Han ble født i Teheran i Iran i -82, og var fem år gammel da foreldrene hans valgte å flykte fra landet. Iran hadde da vært i krig i syv år mot Irak, og revolusjonen i 1979 førte dem ikke nærmere å leve i et demokrati.

- Min fars drøm var å komme til California, for der hadde han en onkel. Men så havnet vi i Skotselv, fortalte en smilende Masud, til latter fra salen. Og fortsatte:

- Og jeg har aldri ønsket at vi heller skulle ha kommet til Los Angeles.

For de som ikke er helt lokalkjent, forteller tante Google at «Skotselv er et tettsted i Øvre Eiker kommune i Viken. Tettstedet hadde 721 innbyggere per 1. januar 2020, og ligger på vestsiden av Drammenselven, mellom Hokksund og Åmot. Tidligere var det cellulosefabrikk her.»

Hva der kan være i dag, etter at fabrikken ikke er der lengre, sier det allvitende internettet ingenting om. Men Masud forteller at her hadde han en veldig fin oppvekst. Det var her han lærte om demokratiet i hverdagen, da han opplevde innflytelse og påvirkning og medbestemmelse for første gang. Han var elev på videregående da fylket ville legge ned linjen Medier og Kommunikasjon, og han var helt uenig i det.

Tre av de aller første som stilte opp for å høre stortingspresidenten - medie-elevene Andrea Sofie Williamsen-Larsen (f.v), Ida Kristine Aanonsen og Ine Moen.

Første møte med folkestyret

- Noen foreslo å kaste egg på politikerne. Andre foreslo at vi skulle skrive leserinnlegg og demonstrere foran fylkeshuset. Det gjorde vi, og det virket. Fylkespolitikerne snudde, og lot være å legge ned linjen, fortalte Masud, med en klar oppfordring til alle ungdommene om å engasjere seg – også før de fyller atten og kan stemme.

I den lille bygden vokste altså den fremtidige stortingspresidenten opp. Og moren hans sa:

«Du må først få deg en utdanning, og etter det kan du gjøre hva du vil». Og det tenåringen ville, var å melde seg inn i AUF, som er Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon. Han utdannet seg til radiograf, men etter AUF gikk den politiske karrieren slag i slag, veldig fort.

- Plutselig var jeg på Stortinget, og plutselig, så ble jeg stortingspresident, sa Masud.

Resten av foredraget var en kort samfunnsfagtime – om Grunnloven, Stortinget og demokratiet. Bare med en utrolig engasjert lærer. Og det denne læreren kunne gjøre, som ikke alle andre lærere kan, var å komme med en oppfordring til alle om å komme på besøk i Stortinget.

- For her i dette landet er det sånn, at om en vil komme på besøk, så er det bare å logge inn på Stortinget og be om en omvisning. De fleste har sett Vandrehallen på TV, hvor folk samles. Men om det er en dag uten møte, kan dere få omvisning også inne i selve Stortingssalen, avsluttet Masud, og sa at denne nærheten mellom folk og folkevalgte er helt spesielt for det norske demokratiet, og noe vi ønsker å ta vare på.

Med Masud i sofakroken

Etterpå var det en håndfull elever som skulle få et tettere møte med Masud i peisestuen, hvor det var rom for samtale om ting som opptok elevene. Danvik er en multi-media-folkehøyskole, innenfor en lang rekke medieområder, hvor de nye mediene står helt i fokus – Youtube, TikTok med mer.

Her traff de en mann som alltid hadde vært medie-interessert, og diskusjonen fløt lett og uformelt. Et par av sosial-media-elevene laget et innslag til TikTok på stedet, og utfordret den medie-vante stortingspresidenten til å lage et TikTok eller et Youtube-innslag selv. Han tok imot utfordringen på strak arm – kanskje bare som en spøk, men det vil vise seg.

Da hovedpersonen var gått, satt elevene igjen og diskuterte møtet. Stemningen var unison, med mye «veldig» i oppsummeringen. Tonje, Hedda og Andrea Sofie var helt enige:

- Veldig sjarmerende. Veldig god til å formidle. Veldig engasjert – skjønner at han kommer her av egen vilje.

Hedda oppsummerer hovedinntrykket alle sitter med:

- Skjønner godt at han har fått den tilliten.

Det var en stortingspresident i godlune som inntok sofakroken for en medie-prat med elevene på Danvik – Norges kreative mediefolkehøgskole, som de kaller seg selv.
Powered by Labrador CMS