Tre ganger så mye nedbør som normalt i januar

Varmt i nord og snørikt i sør. Slik oppsummerer Meteorologisk Institutt januarværet.

Publisert Sist oppdatert

NORGE: Kirkenes har lagt bak seg en rekordvarm måned og Kongsberg har hatt tre ganger så mye nedbør som de pleier i januar.

På 60 år er det aldri målt så varm januar som i år i Kirkenes. Øst-Finnmark lå hele 4-5 grader over normalen i januar. Det i en måned som var litt varmere enn normalt for landet som helhet. Aller varmest var det på Marstein i Rauma den 25. januar med 17 grader. Det har vært store svingninger i temperaturen noe som har gitt en god del utfordringer i form av hålke mange steder.

Mye snømåking i Sør-Norge

Det kom mer nedbør enn vanlig i januar for landet totalt sett, men nedbøren er ulikt fordelt. I Sør-Norge har det vært mer snømåking enn på lenge en god del steder.

Østlandet skiller seg ut, og Kongsberg fikk hele tre ganger så mye nedbør som normalt i januar. Nesbyen, Veggli, Ramnes, Tørsdal og Lista fyr har alle satt nye månedsrekorder. Beitostølen og Vang i Valdres er to steder med lange måleserier og de noterer seg begge for nest mest snø noensinne i januar. På Sjusjøen har det kommet omtrent dobbelt så mye snø om i fjor på samme tid.

Hele rapporten for januar finner du her

Svært lite sjøis i Arktis

Det er svært lite sjøis i Arktis nå, og for januar ble det den 3. laveste sjøis-utbredelsen som er observert.

– Det er svært lite sjøis nå sammenlignet med normalperioden 1991-2020. Det er den 3. laveste utbredelse som har blitt observert med satellittmålinger for januar forteller Signe Aabøe i Meteorologisk institutt.

Målingene av sjøis går tilbake til oktober 1978. Meteorologisk Institutt overvåker sjøisutbredelsen i både Arktis og Antarktis. Dagsferske observasjoner finnes på cryo.met.no.

Powered by Labrador CMS