Trykker «liker» – krasjer i grøfta

38 prosent av bilistene i Buskerud bryter loven ved å bruke mobilen ulovlig mens de kjører. Gjensidige advarer mot farlige vaner.

Publisert Sist oppdatert

BUSKERUD: Og når det gjelder de under 30 år (landstall), er det 2 av 3 bilister som bruker mobilen ulovlig mens de kjører.

Tallet kommer fra en stor undersøkelse utført av Ipsos på vegne av Gjensidige i vår. Totalt har 3.600 bilister svart på undersøkelsen.

– Uoppmerksomhet er en av hovedårsakene til dødsulykker på norske veier. Mobiltelefon er dessverre en av grunnene til dette, sier kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

Det er ikke bare de unge som synder, men de gjør det oftere enn eldre bilførere. 7 % av de under 30 år bruker mobilen ulovlig alltid eller ofte, 19 % av og til og 40 % sjelden.

– Ett lite blikk på telefonen kan føre til at du ikke får med deg hva som skjer i trafikken, sier Rysstad. Et trykk på «like» kan være nok til at det går galt.

Vær et forbilde

Dårlige vaner og holdninger går gjerne i arv. Han oppfordrer til å være bevisst på hva slags forbilde man er for ungdom når man selv kjører bil.

– Det er vi voksne som må sette standarden for hva som er greit. Vi må starte med oss selv hvis vi ønsker en endring hos ungdommene. Ser de at mor eller far sjekker telefonen mens de kjører, så vil de unge ta etter. Når vi vet hvor lite som skal til før du mister oppmerksomheten når du kjører bil, og hvor store konsekvensene kan bli, må vi ta dette på alvor, sier han.

Flymodus

– Det viktigste du kan gjøre er å gjøre mobilen utilgjengelig mens du kjører. Legg den i hanskerommet, i vesken, eller sett den i flymodus, sier kommunikasjonssjefen.

Han anbefaler også at man setter seg noen enkle kjøreregler:

  1. Bestem deg på forhånd: Før du starter bilen, bestem deg for at du ikke skal bruke mobilen.
  2. Snakk om det: Ta praten med ungdommene hjemme. Spør hvordan de opplever mobilbruk i trafikken, og del egne erfaringer.
  3. Vær konsekvent: Ikke gjør unntak. Det er lett å tenke «bare denne ene gangen», men det er da ulykker skjer.

– Vi må gjøre det like uakseptabelt å bruke mobilen i trafikken som det er å kjøre i påvirket tilstand. Det handler om å redde liv, sier Rysstad.

Powered by Labrador CMS