PÅ OVERTID: Dekkverkstedet Dekkproff i Krokstadelva hadde hendene fulle mandag kveld, med bilister i kø for å skifte til vinterdekk.
PÅ OVERTID: Dekkverkstedet Dekkproff i Krokstadelva hadde hendene fulle mandag kveld, med bilister i kø for å skifte til vinterdekk.

Kan få 25 centimeter snø på to dager - tusenvis kjører på sommerdekk

Det er varslet betydelig med nedbør som kan falle som snø i drammensområdet de neste to dagene. Og fortsatt kjører mange rundt på sommerdekk.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Ferske prognoser fra Meteorologisk Institutt viser at mesteparten av nedbøren som var ventet å falle denne uka, kommer tirsdag og onsdag - og mesteparten faller på natta.

Dermed er det duket for kaos i morgentimene hvis det har kommet betydelig med snø før alle skal ut med bilen i morgenrushet.

I Vestfold og Telemark hvor snømengdene blir størst er det sendt ut OBS-varsel for de neste dagene, men også i drammensområdet kommer det mye nedbør i fast form, spesielt i de høyereliggende områdene. Derfor kan det bli store lokale forskjeller mellom for eksempel Konnerud og sentrum med tanke på fast eller flytende nedbør.

Natt til torsdag vil det komme noen centimeter snø både i sentrum og i høyden, mens det onsdag er mer usikkert. Mest nedbør kommer det allikevel tirsdag kveld og natt til onsdag, ifølge Meteorologisk Institutt. Totalt kan det komme opp mot 25 centimeter snø dersom alt kommer som snø.

Slik ser langtidsvarselet ut for Konnerud:

14 prosent av ulykkessjåførene hadde sommerdekk

De siste to dagene har det vært en rekke trafikkuhell som følge av glatte veier, og ifølge forsikringsselskapet IF hadde 13,6 prosent av bilene som var inne til skadetaksering hos If sommerdekk på bilen i fjor vinter.

Det er en økning på 7,3 prosentpoeng fra vinteren før. Tallene baserer seg på skadetaksering av over 24 000 If-forsikrede biler vinteren 2021/2022 i Norge.

– Flesteparten av skadene skjer ved første snøfall, men også langt senere på vinteren er det en god del biler med sommerdekk involvert i ulykker. Her er det store ulikheter mellom fylkene, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

– Mange drøyer dessverre for lenge med hjulskift for vinterføre. Feil dekk på bilen er en rullende ulykke som venter på å skje. Bestemmelsene i kjøretøyforskriften til veimyndighetene slår fast at bilen skal være skodd for forholdene der den kjører. Det er ditt ansvar som bilfører å gjøre vurderingen, sier Clementz.

Venter med vinterdekk

Det er store forskjeller i dekkbruk mellom fylker og regioner i Norge:

– Ofte kommer Sørlandet og Vestlandet høyt opp på lista med sommerdekk på vinterføre. At kystområdene drøyer med vinterdekk, henger trolig sammen med et mildere klima og lite snø på vinteren, sier Clementz.

Sist vinter var det Agder (16,7 prosent), Rogaland (16,6 prosent) og Møre og Romsdal (15,6 prosent) som hadde høyest sommerdekkandel ved bilskader på vinteren, viser skadestatistikken til If.

Høyest piggdekkandel hadde Troms og Finnmark (84,3 prosent) og Nordland (78,1 prosent). Disse fylkene pleier vanligvis å ligge på piggdekktoppen.

På toppen over biler som brukte vinterdekk uten pigger, troner Viken og Oslo med andeler på henholdsvis 82 prosent og 78,9 prosent sist vinter.

Statistikk fra tusenvis av skader

Forsikringsselskapet If fører hver vintersesong statistikk over hvilken type dekk kundenes skadde biler har ved skadetaksering i perioden 1. november til første mandag etter 2. påskedag.

Sist vinter ble det på landsnivå registrert dekkutstyr på 24 159 personbiler, varebiler og bobiler ved skadetaksering. 3278 av disse hadde sommerdekk på bilen.

Om lag hver femte personbil som kjører på veiene her i landet er forsikret i If, ifølge markedstall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge.

Powered by Labrador CMS