Sender ut farevarsel for mye snø

Fredag venter meteorologene opptil 20 centimeter snø på ett døgn. I løpet av helga kan det komme 40 centimeter.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Det opplyser Meteorologisk Institutt onsdag formiddag.

- Fra fredag morgen ventes mye snø, lokalt 20 centimeter på 24 timer. Nær kysten periodevis mildere vær med sludd eller regn og mulighet for regn som fryser på kald bakke, heter det i farevarselet, som gjelder fra fredag morgen til søndag morgen.

Fra fredag til og med mandag kan det komme omlag 40 centimeter snø der alt faller som snø. For Drammen sin del vil det variere noe avhengig av temperaturene. 

Det har tidligere vært varslet snø i perioden, men mengdene er i ferske prognoser større enn tidligere.

Slik ser værmeldingen ut for Drammen:

NAF: - Ta det med ro

NAF oppfordrer bilistene til å senke skuldrene og å ta det med ro. Det er meldt mye nedbør over store deler av landet til helgen.

- Sammen med julestress er det en dårlig kombinasjon. Skal du ut å kjøre på det føret som er meldt, må du ta hensyn til at kjøreforholdene blir vanskelige, sier  Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF.

Slår værmeldingene til blir helgen hektisk for brøytemannskapene. Og som bilist må du forvente begrenset fremkommelighet og svært glatte veier enkelte steder.

- Hold god avstand, sett ned farten og kjør mykt. Tilpass farten etter forholdene og ta hensyn til brøytemannskapene. Kommer det veldig mye snø bør du vurdere om du i det hele tatt trenger å legge ut på veien, sier NAF-rådgiveren, som legger til at dette ikke er føret for annet enn gode vinterdekk med godt mønster. 

Unngå snø som sklir over frontruta 

Snø som ligger på bilens karosseri kan forskyve seg og spesielt snø på biltaket kan skli ned over frontruten ved en oppbremsing. Da er du blindet, og farlige situasjoner kan oppstå.

- Skrap rutene og børst bilen fri for snø før du kjører. Ikke glem å rengjør bilens lys. Lys er sikkerhet og det er også med lysene du kommuniserer med annen trafikk. Derfor er det viktig at både for- og baklykter er frie for snø, sier Svendsen i NAF.

Han anbefaler også at du sjekker innstillingene på lysene, og vurdere å skru på baklysene på bilen dersom det er dårlig sikt, også i dagslys. Det gjør bilen enklere å oppdage for andre trafikanter.

Vær forberedt på kolonnekjøring 

Skal du over fjellet og du havner i kolonnekjøring, eller om veien er stengt, må du følge anvisningene fra brøytemannskapet. Ikke kjør over en stengt fjellovergang. Kjører du deg fast kan du havne i en livstruende situasjon.

- Husk på å ha med varme klær, mat og drikke, et teppe og en spade om du skal kjøre langt. Kjører du elbil er det en god ide å sørge for at batteriet er så fullt som mulig og det samme gjelder om du kjører en bil med forbrenningsmotor. Fyll tanken, eller lad, før du kjører over fjellet, sier Svendsen.

Powered by Labrador CMS