Søndag morgen og en lang natts ferd mot dag - og 315 tonn gangbru er på plass

Vellykket «Operasjon Gangbru»

Nå står den der! Den nye gangbrua mellom Brakerøya stasjon og nytt sykehus/helsepark ble heist på plass natt til lørdag - 315 tonn på en krankrok.

Publisert Sist oppdatert

BRAKERØYA: Da det ble avgjort å bygge nytt sykehus på den litt slitne industriparken på Brakerøya ble det umiddelbart klart at det måtte gjøres noe drastisk med adkomsten. Jernbanen med dobbeltspor ligger som en barriere mellom byen og industriparken ut mot fjorden.

Sykehuset med mange tusen ansatte, pasienter og besøkende krever helt andre løsninger enn en trang jernbaneundergang der det i glanstiden strømmet hundrevis av National Industris ansatt ut og inn. Og med helsepark i tillegg blir det en travel helsebydel.

Tidlig i prosjektet ble det laget en ny rundkjøring i Strandveien og en firefelts adkomstvei i kulvert under jernbanen og inn til sykehuset. Men med Brakerøya stasjon noen steinkast fra sykehuset ble det naturlig å lage en egen adkomst mellom stasjonen og sykehus for å bryte barrieren.

De første planene gikk ut på å lage en undergang. Men det ble forkastet av flere grunner, bl.a, fordi kostnadene med å bygge under jorden ble store og det ville gi en avvisende effekt på mange.

Stål og glass

Løsningen man landet på var en overgang i stål og glass med heiser og trapper, en løsning mange mange kjenner fra Asker stasjon. Løsningen passet også for Drammen Helsepark som bygges mellom sykehuset og stasjonen.

Delene til den fotgjengerovergang har kommet stykkevis og er i vår sveiset sammen på området til Drammen Helsepark. I hver ende av overgangen er det bygget fundamenter.

I helgen ble tografikken stoppet og kolossen heist på plass.

Store dimensjoner og imponerende tall for gangbrua:

- Lengde: ca 78 meter

- Spennvidde: 64 meter

- Vekt konstruksjonsstål bru: ca. 315 tonn

- Vekt konstruksjonsstål heiser 3 stk: ca. 35 tonn

- Antall heiser og trapper: 3 stk. heiser og 3 stk trapper, på pendeler p-plassen, midtplattformen og på Helseparken/sykehus siden

- Fri bredde bru innvendig 5.0 meter

- Fri høyde bru innvendig : 3.1 meter

- Kledning/rekkverk: glass

Glass bruvegger: 770 m2

Glass brutak: 430 m2

Isolerglass på 3 stk heiser: 650 m2

Glass som rekkverk på trapper og repo: 140 m2

Fundamenter av både bru, heiser og trapper: Peler til berg

Kjempekran med assistent

Og løfteoperasjonen i den divisjonen krever speisalkraner, en stor og en mindre som assistent. Kranspesialisten Nordic Cranes stilte med en Tadano CC38.650 beltekran. En kjempe med egenvekt 1000 tonn og løftekapasitet opp mot 650 tonn. Den ankom Brakerøya i god tid i deler på 40 trailerlass. En 250 tonns mobilkran og et dedikert team satte sammen kjempen.

Det ble spesielt utfordrende på en trang plass, da det måtte anlegges egen fundamentering for å holde krana stabil. Og berolige Bane NOR som fryktet bakketrykket kunne forstyrre grunnen så tett ved jernbanesporet og forårsake setninger på jernbanetraseen.

Tøft løft i natten

De opprinnelige planene var å løfte lørdag ved middagstider. Men pga. trang anleggsplass og strenge sikkerhetskrav ble løftet utsatt etappevis utover dagen - mens regnet falt i strie strømmer.

Så i ly av natten, ble det gitt grønt lys og konstruksjonen heist opp over jernbanens kjøreledninger og pent plassert på rett plass. Da dagslyset rant og solen tittet fram søndag morgen var det mange som pustet lettet. Utover søndagen ble anlegget sikret.

Det gjenstår my arbeid før gangbrua og heisene tas i bruk til høsten. Mye skal gjøres i jernbanens sommerstengte periode i juli. Og gangbrua skal tas i bruk når Drammen Helsepark åpner en ny parkeringskjeller til høsten.

SE BILDER:

Powered by Labrador CMS