Arbeider skadet etter fabrikk-eksplosjon

Driften er stanset på ubestemt tid på Hellefoss papirfabrikk i Hokksund.

Publisert Sist oppdatert

ØVRE EIKER: Det utspilte seg svært dramatiske scener da en 15 meter høy ståltank gikk i lufta på fabrikken torsdag formiddag.

Som følge av for høyt trykk eksploderte tanken, og revnet i en skjøt på midten slik at store mengder papirmasse spredd utover området, skriver Eikernytt.no.

En arbeider som oppholdt seg på stedet skal ha blitt skadet som følge av hendelsen, men det skal ikke dreie seg om alvorlige skader. Vedkommende ble fraktet legevakt for behandling.

SKADD: En arbeider er skadet, men om det er mannen på bildet som er dekket av papirmasse er usikkert.
SKADD: En arbeider er skadet, men om det er mannen på bildet som er dekket av papirmasse er usikkert.

Den skadde mannen sto ved siden av tanken på bakkenivå da det smalt. Han forsøkte å komme seg under tanken, og skal ha blitt skadet i forsøket. 

Politiet opplyser til DRM24 at de ikke er varslet om eller kjenner til hendelsen.

STOR FLENGE: Her har det vært store krefter i sving.
STOR FLENGE: Her har det vært store krefter i sving.

Vet ikke når produksjonen kan gjenopptas

– Det var en sveis som røyk og tremasse med blekemiddel fosset ut av den 220 kubikkmeter store tanken. Denne ble forlenget for noen år siden og det var selve sveisen mellom gammel og ny som ser ut til å ha røket, sier Geir Harbu, sjef på fabrikken til Eikernytt.

Han er mildt sagt lite fornøyd med situasjonen. Og han vet heller ikke når produksjonen kan komme i gang igjen.

Torsdag ettermiddag ventet han og de ansatte på kran fra Darbu og en sugebil som kunne ta opp all massen som rant ut. Tanken var full, men det er kun det over skjøten som har rent ut. Det er likevel store mengder tremasse vi snakker om.

Fabrikksjef Geir Harbu er lite fornøyd med situasjonen etter at den store tanken i bakgrunnen eksploderte og revnet i sveiseskjøten.
Fabrikksjef Geir Harbu er lite fornøyd med situasjonen etter at den store tanken i bakgrunnen eksploderte og revnet i sveiseskjøten.

Store konsekvenser

Dagens eksplosjon får store konsekvenser for fabrikken. Et nytt målesystem skulle tas i bruk og de svenske leverandørene var på vei. Men de måtte altså gjøre vendereis etter denne hendelsen.

Avhengig av hvor store skadene er på tanken og hvor fort den lar seg reparere, får dette konsekvenser for driften. Kundene står i kø og venter på leveranser, men når det kan skje er i det uvisse.

Geir Harbu kan heller ikke si noe om hva som skjer med de 90 ansatte. Permitteringer kan ikke utelukkes dersom stansen blir langvarig.

SE VIDEO ETTER EKSPLOSJONEN HER:

Veien kan brukes

Som kjent gikk det et mindre ras i Hellefossveien i forbindelse med flommen. Nå har geologer vært og sjekket forholdene. Veien er sikker, men fabrikkledelsen tar ingen sjanser og har innsnevret den til ett kjørefelt forbi rasstedet.

Politiet har fortsatt sperret av området langs elva for å hindre ulykker med den store vannføringen som er nå.

Hellefoss Paper, som eier veien vil måtte utbedre strandlinja og forsterke banken så fort vannet har trukket seg tilbake. De skal også fikse på veilegemet, som har fått hard medfart med mye trafikk og nedbør den siste tiden.

Powered by Labrador CMS