BLE PRESSET PÅ SAMARBEID: Samtlige partitopper måtte svare for hvilke ultimatum de stilte og ikke stilte med tanke på et samarbeid med andre etter valget i Drammen neste uke. Monica Myrvold Berg (Ap) og Kjell Arne Hermansen (H) kappes om de andre partienes gunst.

Blokkene klare før valget i Drammen

Ap nekter å fire på kravene, og blir hørt av de rødgrønne som ikke vil stille ultimatum. Samtidig har Krf hoppet ned fra karusellen på borgerlig side til glede for ordfører-utfordreren fra Høyre.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Gjennom valgkampen har det så langt hersket stor forvirring om hvem som kan samarbeide med hvem etter valget i Drammen.

Etter DRM24's direktesendte debatt mandag kveld ble seerne en del klokere mot slutten av sendingen, da samtlige av de 11 partilederne representert i dagens kommunestyre ble presset på samarbeid og ultimatum av ordstyrer Tom Berntzen.

Berntzen ville ha klare svar, og det klareste fikk han av sittende ordfører Monica Myrvold Berg (Ap), som nok en gang måtte ut å forsikre om partiets ubetingede nei til bompenger og eiendomsskatt etter forrige ukes blandede signaler fra Arbeiderpartiet.

NYE TONER: Billy Taranger er tilsynelatende mer på bølgelengde med gamle venner etter at det skal ha oppstått intern uro over blokktilhørigheten i lokallaget.

Snuoperasjon fra Krf

Den store nyheten var det imidlertid Kristelig Folkeparti som sto for. Etter at partiet tidligere i valgkampen har tatt avstand fra et Høyre-Frp-samarbeid for å heller søke seg i motsatt retning, og dermed tilsynelatende skrote et mangeårig borgerlig samarbeid i Drammen, kom førstekandidat Billy Taranger nå med en overraskende klar håndsrekning til Høyres Kjell Arne Hermansens borgerlige drømmeprosjekt.

- Vi ønsker et skifte, brøt han inn da Kjell Arne Hermansen ikke inkluderte Krf blant de han regnet med støtte fra, og ikke fikk fullført setningen «ingen av de andre partiene har sagt at...»

- Krf sier det, sa Taranger til stor jubel fra den blå siden av publikum i salen.

- Flott, da har vi også Krf med på laget, og mangler ett parti på vår side i vår verden, sa en fornøyd Hermansen med henvisning til Venstre - som har samarbeidet med den rødgrønne fløyen i forrige periode.

Utelukker ikke Frp

Etter debatten sier Billy Taranger til DRM24 at han nå allikevel ikke vil utelukke at et samarbeid med Høyre og Frp, slik de har gjort det tidligere.

- Selv om vi helst bare skulle ønsket oss et samarbeid med Høyre og sentrumspartier. 

Han serverte imidlertid et noe diffust ultimatum på kjøpet.

- Helsa til byens innbyggere går først. Hvis det betyr at om vi må ha bompenger på enkelte strekninger for å få ned forurensning så går vi for det, sa Taranger, som for tiden har under 2% oppslutning i Drammen.

Tok til orde for forlik i eldresomsorgen

Ett av de store temaene under debatten var eldreomsorg og den betente situasjonen i kommunen. Alle var nå enige om at løsningene må komme som resultat av et bredt samarbeid på tvers av politiske skillelinjer. Et bredt forlik kan dermed nå være på trappene, uansett hvem som kommer til å styre de neste årene.

Mange kameler må spises

Det nok allikevel ikke Billy Taranger, til tross for litt vinglete oppførsel så langt i valgkampen, som må spise de største kamelene etter at stemmene telles opp i Drammen.

På den rødgrønne fløyen nektet kandidatene nå i tur og orden å stille et eneste ultimatum overfor et skadeskutt Arbeiderpartiet, til tross for fanesaker om både bompenger og eiendomsskatt. 

Samtlige av partiene som utgjorde flertallssamarbeidet etter forrige valg, er tilsynelatende nå i stand til å ofre mye for å finne tilbake til det gamle ekteskapet etter en bitter skilsmisse, her representert ved f.v. Herman Ekle Lund (V), Tony Burner (SV) og Cathrin Janøy (MDG). Til høyre ordfører Monica Myrvold Berg (Ap).

- Partisamarbeidet synes klart

Til tross for at flere offisielt ikke har valgt side, synes det nå derfor å fortegne seg et noenlunde klart bilde av hvilken side stemmene til de ulike partiene havner på.

Ordstyrer og politisk kommentator Tom Berntzen poengterer at det fortsatt er spenning knyttet til hvordan velgerne fordeler stemmene i vektskåla.

- Det er nå en klar mulighet for et samarbeid mellom tre partier på høyresiden. Og så er det fem partier som vil skape et flertall med Arbeiderpartiet, hvor fire av de fem har vist i denne perioden at det gikk ikke. Er det mer sannsynlig at det vil gå bra denne gangen, når de er villige til å ofre så mye? Kunne de kanskje fått mer gjennomslag for hjertesakene sine om de lot være å ofre dem? spør Berntzen retorisk.

Powered by Labrador CMS