Åpner alle grenseoverganger

Regjeringen har besluttet å åpne alle grenseoverganger til Norge fra midnatt, natt til onsdag 6. oktober. Fra samme tidspunkt gjøres det en mindre endring for reisende som har plikt til å teste seg.

Publisert

NORGE: Reisende med testplikt skal som hovedregel fortsatt teste seg på grensen. Er det ikke en teststasjon på grensen eller teststasjonen ikke er åpen, må man teste seg med antigen hurtigtest på en offentlig teststasjon så raskt som mulig, og senest innen 24 timer etter ankomst.

Endringen trer i kraft midnatt, natt til onsdag 6. oktober.

Det vil fortsatt være et krav om å teste seg på grensen ved grenseoverganger hvor det finnes en teststasjon. Det vil for eksempel gjelde på alle flyplasser med utenrikstrafikk, over Svinesund og Storskog.

Personer som ikke har et godkjent digitalt koronasertifikat, er i utgangspunktet testpliktige dersom de kommer fra land eller områder med karanteneplikt.

Avvikler globalt reiseråd

Det globale reiserådet ble avviklet for hele verden natt til fredag. Ingen land får nye pandemirelaterte reiseråd nå, ifølge regjeringen.

Skulle situasjonen endre seg, vil det kunne bli aktuelt å utstede reiseråd til de landene der pandemien skaper så store utfordringer at reiser frarådes.

- Selv om det globale reiserådet nå avvikles, er det viktig å huske på at pandemien ikke er over. Mange land har fortsatt innreiserestriksjoner, relativt høye smittetall og strenge smittevernstiltak. Skal du ut og reise, må du sette deg nøye inn i situasjonen i landet du vil besøke, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Etter 1. oktober vil Utenriksdepartementet fortsatt kunne opprette reiseråd på grunn av pandemien. Vi følger situasjonen globalt gjennom våre utenriksstasjoner, med råd og veiledning fra Helse- og omsorgsdepartementet og FHI.

Norske myndigheter kan aldri garantere for at en reise er helt trygg å gjennomføre. Slik var det før pandemien og slik vil det også være fremover. Den enkelte er ansvarlig for egen sikkerhet på reisen og må sjekke innreisevilkår og status for pandemien ved reisemålet. Sjekk også at du har gyldig reiseforsikring og hva den dekker.

- Det er mange land som ikke er tilbake til en normaltilstand, men vi er glad for at det er mulig å reise mer nå. Som alltid oppfordrer vi alle til å registrere seg i reiseregistrering.no, enten via regjeringen.no eller appen «Reiseklar», sier utenriksminister Eriksen Søreide.

Utenriksdepartementet har også før pandemien frarådet å reise til rundt 50 land og områder, basert på blant annet sikkerhetsrisikoen i land som er i konflikt eller der det er naturkatastrofer. Disse reiserådene opprettholdes.

Powered by Labrador CMS