Drammen innfører regelmessig elev-testing i grunnskolen

Aldersgruppene fra 5. til 10. trinn utgjør en betydelig andel av de som smittes. Nå blir det jevnlig testing av elevene.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Det opplyser Drammen kommune onsdag.

- For å dempe smittespredningen blant uvaksinerte og delvaksinerte barn og unge, starter nå Drammen kommune med jevnlig testing av skoleelever i 5.-10. trinn, opplyser kommunen.

- Redusert smittespredning her forventes å bidra til å bremse smittespredningen i samfunnet som helhet, sier smittevernoverlege Einar Sagberg.

Starter torsdag

Utlevering av tester til skolene starter umiddelbart, og elevene får med hurtigtestene hjem på torsdag. Testing vil bli torsdager og søndager, med oppstart 2. desember.

Elever som har gjennomgått covid-19 det siste året skal ikke delta. Ordningen krever høy deltakelse for å kunne ha den ønskede effekten.

- Vi har hatt en god dialog med kommuneoverlegen og vi vil legge til rette for at våre elever kan gjennomføre testene. Så er det selvsagt opp til foreldrene å avgjøre om deres barn skal testes, sier kommunalsjef for barnehage og skole Thomas Larsen Sola.

Dette er testene som skal benyttes.
Dette er testene som skal benyttes.

- God effekt

Denne uken har regjeringen løftet jevnlig testing frem som et viktig tiltak, og gitt trygghet for at det vil være tester nok til å gjennomføre testing de stedene hvor det er mye smitte.

- Vi hadde jevnlig testing på ungdomsskolen og videregående skole tidligere i høst i Drammen, med svært god effekt på smittespredningen i disse aldersgruppene, sier smittevernoverlegen.

Det anbefales foreløpig ikke å gjøre dette i barnehager og 1.-4.-trinn på barneskolen. Det er lite smitte i videregående skoler i Drammen, noe som skyldes vaksinedekningen, derfor blir det heller ikke testing i denne aldersgruppen, ifølge kommunen.

Oslo har hatt jevnlig testing i noen uker nå, og flere byer i Østfold har startet opp denne uken.

Balansegang

- Covid-19 er en sykdom som er kommet for å bli, og det er ikke mulig å utrydde sykdommen. Barn og vaksinerte voksne tåler stort sett sykdommen godt, og kroppens immunforsvar gjør at neste gang man møter sykdommen vil den stort sett gi et mildere forløp, hvis man i det hele tatt blir smittet, sier Einar Sagberg og fortsetter:

- Som samfunn lever vi nå i balansegangen mellom at sykdommen blir en normal del av sykdommene vi kommer borti, og det at sykdommen hos uvaksinerte og hos vaksinerte eldre og personer med svakere immunforsvar, fortsatt kan gi alvorlige forløp.

Powered by Labrador CMS