«Den Gyldne Korks Orden» tok opp to nye korker i går. Fra venstre Formand Egil Lindberg, nykork Mette Bull Kristiansen, Humlegeneral Bent Martin Jahre, nykork Harald Aanderaa og Stormester Ingvil Regstad.

Det lyse ølets årstid har begynt!

Årstiden for det lyse Drammensølet i alle varianter blir innledet torsdag, ved at det mørke ølet overlot herredømmet til det lyse ved en høytidelig overrekkelse i går kveld.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Det er én forening i Drammen som vet best hva man bør drikke og når av det gode Drammensølet, og det er Drammensølets Venner. Foreningen er nærmest det du kan kalle Aass Bryggeris fanclub, med ikke mindre enn 49.000 medlemmer, som gjør den til verdens største bryggeri-supporterklubb.

Ikke alle er betalende medlemmer, naturlig nok, men for 350 kroner i året kan man bli Humlemedlem, og dermed kunne delta i alle foreningens ulike aktiviteter og undergrupper. Humler får også adgang til alle festiviteter, som avholdes i festsalen til Aass Bryggeri – Gildehallen.

Året under ett er det Bayer-losjen i foreningen som troner øverst på haugen. Å bli medlem der er så komplisert at det grenser mot umulig, men er dog likevel mulig. De som har kommet gjennom nåløyet blir Bayer-broder – uansett kjønn. Bayer-brødrene foretrekker selvsagt det mørke ølet, men de har også et forbud mot å drikke lyst øl i den mørke årstiden. Blir noen Bayer-brødre tatt på fersken i å drikke lyst øl i den mørke tiden, vanker det hundre kroner i bot. Skulle dermed et styremedlem i Den Drafnensiske Bayer Loge forsynde seg så grovt, blir straffen to hundre kroner i bot.

Det mørke ølet har trått til side for det lyse Drammensølet i alle varianter, og høytiden ble markert med seremoni i Gildehallen i går. I dag er den første dagen i det lyse ølets årstid

Nå er det lov

Så det er tøffe ting med store konsekvenser vi snakker om her. Men tradisjonen tro – på en dato etter at sommertiden er i gang, oppheves forbudet mot lyst øl. Det mørke ølet trer tilside, og det lyse ølet ønskes isteden velkommen av Stormesteren av Den Gyldne Korks Orden, ved en høytidelig seremoni - den årlige Korkaftenen i Gildehallen.

Stormester Ingvil Regstad kunne i år også innvie nye korker i ordenen, og forteller at det er en stor ære:

- Det går ikke an å søke om å bli medlem i Den Gyldne Korks Orden. De som blir korket er medlemmer som har utvist stor innsats for Drammensølets anseelse og utbredelse gjennom lang tid. Det er en korkspeider som i all hemmelighet har et våkent øye gjennom årets ulike aktiviteter for hvem som er verdige til å bli tatt opp. Deretter er det Humlegeneral Bent Martin Jahre som innstiller kandidater som kan bli korket, forteller Ingvild.

Ved Korkaftenen i går ble to nye korker innviet – Mette Bull Kristiansen og Harald Aanderaa, begge med lang og tro tjeneste for det gode Drammensølet.

- Så det lyse ølets årstid er nå høytidelig erklært for innledet, sier Stormester Regstad.

Det må presiseres at selv om vi nå er inne i det lyse ølets årstid, så drikker Bayer-brødrene fortrinnsvis mørkt øl hele året – og aller helst lunkent, selv på solvarme sommerdager.

Noe for enhver

Om det finnes noen i Drammen som ikke er medlemmer ennå, nyinnflyttere for eksempel, så er det en forening som byr på en rekke med sosiale aktiviteter i underavdelingene:

Skydeselskapet Krut & Porcelain, som driver med leirdueskyting, Bowlinglaget Kula, hvor ingen erfaring er påkrevd, og Humlekoret, hvor kravet er at du er enten sopran, alt, bass eller tenor. Rovfiskarlaget Floka steller i stand familievennlige fisketurer hvor det uregelmessig også fanges en fisk. Gjennom hele året er det quizaften hver onsdag på stamstedet Skjenkestua.

Powered by Labrador CMS