MILLIONGAVE TIL ØY: En privat formue skal gå til å gjøre Hagaøya i Drammenselva tilgjengelig for befolkningen.
MILLIONGAVE TIL ØY: En privat formue skal gå til å gjøre Hagaøya i Drammenselva tilgjengelig for befolkningen.

Ektepar testamenterte bort bolig og betydelig kontantsum til kommunen

Til et helt øremerket formål.

Publisert Sist oppdatert

ØVRE EIKER: Det er Erik Østerud og Ingjerd Haugen Kopstad som har skrevet i sitt testamente at en stor og moderne leilighet på Loesmoen gis i gave til Øvre Eiker kommune. Den testamentariske gaven inkluderer også en betydelig kontantsum fra Erik Østerud, opplyser kommunen i en pressemelding.

Pengene skal gå til ett formål: Å tilrettelegge for friluftslivet på Hagaøya.

Ordfører Knut Kvale er svært glad og takknemlig over gaven og mulighetene det åpner for.

- Det er en storslått gave som Østerud og Haugen har gitt gjennom sitt testament. Ny bru og tilrettelegging vil gjøre at mange flere snart vil kunne bruke dette fine området til turer og flotte naturopplevelser, sier han.

Ifølge kommunen innebærer nemlig midlene at Hagaøya, som tidligere var delt mellom Drammen og Øvre Eiker, nå omsider får bru og tilrettelegges for alle.

- Gaven gjør dette mulig. Gaven er til befolkningen, og det er ønske om at planleggingen skjer i nært samarbeid med representanter for innbyggerne på Loesmoen, opplyser kommunen.

UTILGJENGELIG: Hagaøya.
UTILGJENGELIG: Hagaøya.

Kun tilgjengelig med båt

Hagaøya er ca 400 dekar stor og er skilt fra naboøya Nedre Sandøra med et smalt sund. Kommunegrensa mot Drammen ble justert i 2021, slik at hele øya nå ligger i Øvre Eiker kommune.

- Hagaøya er i dag kun tilgjengelig med båt. Bruken knyttet til friluftsliv er derfor svært begrenset. Øya er flat og har en variert vegetasjon, men manglende bruk og skjøtsel gjør at vegetasjonen i stor grad er i dårlig forfatning, uttaler kommunen.

Det har vært mange initiativ og mye engasjement for å få bygd bru og tilrettelagt for friluftsliv og bruk av øya. I 2012 behandlet kommunestyret sak om bygging av bru, men kommunestyret vedtok å si nei til bygging, begrunnet i kommuneøkonomien og at universell utforming ikke kunne oppnås før det var bygd ny bru til Nedre Sandøra.

Ny universelt utformet bru i den øvre enden av Nedre Sandøra er i ettertid bygd, og det er gitt statlig tilskudd til brua, til stier, lys og øvrig tilrettelegging.

Powered by Labrador CMS