Elsparkesykkel er tyvenes nye favoritt

I sommer har forsikringsselskapet If alene fått inn rundt 15 tyverier av elsparkesykkel hver uke. Nesten en tredel av alle sykkeltyverier er nå av elsykkel eller elsparkesykkel.

Publisert Sist oppdatert

NORGE: Tyveriene av elsparkesykler skjer ofte fra typiske steder for fritidsaktiviteter i sommerhalvåret, som fotballbaner og stranda.

– Mange elsparkesykler blir også stjålet utenfor kjøpesentre og butikker. Når skolene er åpne, får vi meldinger om tyverier i herfra. I tillegg forsvinner elsparkesykler ved innbrudd hjemme og når de står parkert utenfor boligen eller jobben, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Tyvene ler av låsene

Ifølge forsikringsselskapet byr sykkellåsene som regel på altfor lite plunder for tyver.

– Norges mest populære sykkellåstype er en vits for rutinerte kriminelle. Vaierlås er som å knyte fast sykkelen med kokt spagetti. Selv tykke vaiere på 1 centimeter kutter sykkeltyven over på ett eller to sekunder med verktøy som går nedi en liten bag, sier Clementz.

Han anbefaler heller bøylelås.

– Bøylelåsene krever andre typer verktøy, og tar som oftest mye lenger tid å ødelegge. Tester har vist at selv ganske billige bøylelåser har god motstandskraft. Jo lenger tid en sykkeltyv må bruke, dess større er risikoen for å bli oppdaget. Å skape stress for tyven er ditt beste våpen mot sykkeltyveri, sier Clementz.

Store mørketall

Det stjeles flere elsykler enn elsparkesykler, ifølge If.

– Mens tyverier av elsparkesykler er et typisk fenomen i sommerhalvåret, skjer en del av elsykkeltyveriene vinterstid. Det er nok fordi mange har oppdaget at elsykkel kan være et fint fremkomstmiddel til jobb og skole hele året, sier Clementz.

I fjor ble det meldt om 13 563 stjålne sykler til forsikringsselskapene, viser tall fra Finans Norge.

I virkeligheten er tallene mye høyere, fordi mange sykkeltyverier verken blir meldt til forsikringsselskap eller politi, ifølge If.

– Det er det mange grunner til. Én av dem er at en del av syklene er gamle og har lav verdi, opplyser Clementz.

Powered by Labrador CMS