Wilde (31) har i mange år prøvd å få sin søster Marin (28) fra å ta livet sitt. Marin, som har bipolar lidelse, bestemmer seg for å ta livet sitt på 29-årsdagen, og denne gangen må Wilde bare akseptere det.

Ukens kinopremierer

Publisert

Søstre elsker evig: En ubeskrivelig tragisk historie

Dette er en norsk dokumentar om og med de to søstrene det handler om – to søstre som har et utvilsomt nært og varmt forhold. Wilde er 31, og Marin er 28. Marin har en biopolar lidelse, og har prøvd å ta livet av seg mange ganger. Til slutt forteller hun sin søster at hun har bestemt seg for å ta livet av seg på sin 29 års dag, og storesøster må til slutt akseptere det. Wilde begynner da å ta filmopptak av samtalene deres. Hun begynner allerede da å tenke på at hun ønsker at det skal munne ut i en film om hvordan man skal takle en så vanskelig situasjon, og hvordan man bearbeider og kommer ut av sorgen etterpå.

Anmeldere skriver at dette er en film om et dypt tragisk emne, men at det også er mye humor. En liten ulempe blir nevnt: at seeren aldri kommer helt inn på hva som gjorde at Marin sitt liv ble så trist, slik at en kan forstå det som skjedde. Og på den andre siden kan det stå som en oppsummering av hele dette komplekset: at familie og venner står tilbake, og faktisk ikke kan forstå det. Så filmen gir ingen oppskrift på hvordan man skal kunne hjelpe noen som er i faresonen. Isteden blir det et dokument om hvordan pårørende kan akseptere det som har skjedd, og takle sorgen.

Io Capitano: Sterkt drama om menneskehandel

Denne filmen er italiensk/belgisk produsert, og handler om to fettere i tenårene fra Dakar i Senegal som legger ut på en reise mot Europa. Filmen har vunnet en rekke priser, og har blitt nominert til Oscar for beste utenlandske film. Den har fått 97% score av anmeldere på Rotten Tomatoes.

Filmen bare ros i alle leire. Vi får innsyn i en verden som er totalt fremmed for alle som ikke selv har lagt ut på reisen fra Afrika til Europa. Skuespillet er fantastisk, de slemme er virkelig slemme – her får vi et nærportrett av umenneskelige menneskesmuglere. Underveis møter fetterne også godhet fra fremmede som gir ny tro på menneskene. Selve reisen byr på så store utfordringer at en kan stille spørsmålet om noe av hensikten kan ha vært å rette en advarsel mot andre unge og håpefulle som drømmer om et bedre liv i Europa. Og samtidig fortelles det at man sitter igjen med en film som er magisk, gripende, med spektakulær filming og som gir rom for håp.

Back to Black: Dokudrama om Amy Winehouse

Filmen om en av Englands aller største artister har fått blandet mottakelse. Noen synes det er godt å få en film om henne – andre synes at filmen gir for lite. Marisa Abela for topp score for skuespill, mens filmen som helhet lander midt på midten.

Filmen tar utgangspunkt i Amys beste album, Back to Black, som hun mottok hele fem Grammy-priser for i 2006. Det var fem år før hun døde av alkoholforgiftning i sitt eget hjem i 2011, bare 27 år gammel.

Omtrent på dagen ti år etter, i 2021, dukket det opp et tidligere intervju med Amy i engelske The Sun. Intervjuet hadde de gjort i 2003, og der forteller hun at hun begynte å drikke som tolvåring, og legger hun begeistret ut om alle sortene med brennevin hun drikker. Det gir kanskje noen svar på alle spørsmålene rundt hennes dødsfall i altfor ung alder.

Det har i årenes løp vært skrevet og spekulert mye omkring hennes såkalte trøblete liv, og kjærlighetssorger og andre sorger til tross, kan det se ut til at hennes eget alkoholforbruk var det aller største trøbbelet, og det som endte hennes liv så altfor tidlig.

Filmen omtales som en varm hyllest til en fantastisk artist, med mye god musikk som treffer fansen hjemme. Filmskaperne hevder at de også prøver å vise noen av de indre demonene som plaget henne. Men anmelderne venter fortsatt på filmen som vil fortelle mer om den helt ekte historien om Amy.

Bamse og verdens minste eventyr: Ny film om Bamse til glede for alle

I denne tegnefilmen om verdens sterkeste bjørn har datteren Nalle-Maja fått i seg et skummelt stoff på en flaske hun trodde var saft. Isteden var det en forminsknings-drikk, så hun blir så liten som en teskje-kjerring. Og hun blir veldig redd, selvsagt, for om de andre klarer å finne henne igjen, eller om de kommer til å trakke på henne før de ser henne.

Hele familien og venner stiller opp for å lete etter henne, og underveis støter de også på andre, store problemer, som det trengs en verdens sterkeste bjørn til å løse.

Filmen har ingen aldersgrense og passer også for de aller minste kinogjengerne.

Powered by Labrador CMS