- TAKK FOR INNSATSEN: Kjell Arne Hermansen (H) takket Monica Myrvold Berg (Ap) for innsatsen etter å ha fått overrakt ordførerkjedet. - Du har vært en god ordfører for Drammen, sa Hermansen og overrakte forgjengeren blomster og en god klem.

Følelsesladet da Monica ga Kjell Arne ordførerkjedet

Det ble både humor, alvor og ettertanke i løpet av det konstituerende kommunestyremøtet tirsdag kveld.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Alle formaliteter gikk oppskriftsmessig for seg da ordfører, varaordfører, formannskap og hovedutvalg ble valgt i det konstituerende kommunestyremøtet tirsdag kveld.

Men ett punkt skilte seg fra tradisjonen: Ordfører Monica Myrvold Berg innledet møtet med ett minutts stillhet for Høyres mangeårige kommunestyrerepresentant Jannike Thorsen, som gikk bort etter valgkampen

Deretter var det valg ved håndsopprekning, og med det nye flertallet bestående av Høyre, Fremskrittspartiet, Krf og Pensjonistpartiet ble Kjell Arne Hermansen klappet inn som byens nye ordfører med 29 mot 28 stemmer.

SISTE DAG PÅ JOBBEN: Monica Myrvold Berg ledet sin siste avstemning - i hvert fall for denne gang.

Mange følelser i sving

Det ble et følelsesladet øyeblikk da Monica Myrvold Berg overrakte ordførerkjedet til sin store konkurrent under valgkampen, og det var to politikere som tilsynelatende begge var preget av stundens alvor.

Monica Myrvold Berg, for anledningen elegant antrukket i en helsvart kjole og røde høye hæler, på vei ned fra ordførerstolen for å overrekke ordførerkjedet til Kjell Arne Hermansen.
TÅREVÅTT: Det hele ble en smule sentimentalt før politikkens formaliteter igjen krevde sitt.
HØY KAMERA-FAKTOR: Jubel og bildebonanza fra Høyre-benken da Kjell Arne Hermansen poserte med ordførerkjedet.

Det hele ble imidlertid håndtert med store smil, den største ærbødighet og en respektfull tone da Hermansen fikk plassert ordførerkjedet rundt halsen - til en og annen tåre blant representantene i salen.

Deretter var Hermansen i sin første tale nøye med å takke den avtroppende ordføreren for innsatsen etter en krevende første periode i den nye storkommunen.

- Gjennom hele valgkampen la jeg vekt på samhold. Jeg valgte å snakke opp istedenfor å rakke ned. Det gjaldt også politiske motstandere. Jeg sa mye positivt om vår avtroppende ordfører, og hvorfor skulle jeg ikke det når det er det jeg mener. Vi folkevalgte må skille sak og person, og når vi går ut av kommunestyresalen skal vi kunne være gode venner, sa Hermansen.

Han sa også følgende, med henvisning til en del av oppstyret som har preget den forrige perioden og som ordføreren måtte gå til det skritt å ta et oppgjør med:

- Vi må holde oss for gode til personangrep, både her inne i salen og utenfor. Arbeidet som folkevalgt er et stort ansvar som forplikter oss alle.

Hermansen kunne etter det hele var over avsløre at det var mange følelser i sving underveis.

- Det er klart at vi har pratet og vært mye sammen gjennom fire år, så det er litt følelser på det. Jeg går ydmykt til oppgaven, jeg tror dette blir både krevende og spennende, sier Hermansen. 

Kjell Arne Hermansen inntar ordførerstolen ved siden av kommunedirektør Trude Andresen for første gang.
- LITT UVANT: Dere får ha litt tålmodighet med meg, da dette er en uvant rolle, sa Hermansen før han fortsatte møtet.
VEL OVERSTÅTT: Kjell Arne Hermansen kunne smile bredt over å ha inntatt rollen som byens politiske overhode.
NY PLASS: Monica Myrvold Berg har nå inntatt plassen sin i salen, midt på første benk for Arbeiderpartiet, ved siden av gruppeleder Lina Strandbråten.

I morgen starter hverdagen

Kjell Arne Hermansen er nå de fakto byens nye ordfører, og overtar onsdag sitt nye kontor i rådhuset. Her blir han tatt imot av kommunedirektøren og hennes stab.

- Dagen går nok med til en del praktiske ting, få adgangskort, finne ut hvor skrivebordet og PC-en står og sånt, forteller Hermansen.

Allerede torsdag blir det opplæringsdag med Monica Myrvold Berg for å få en «ordførerinnføring» i overgangsperioden, og lørdag deltar Hermansen i sitt første offisielle ordføreroppdrag på Strømsgodsets jubileumsfest.

- Du er ikke redd for at Arbeiderpartiet har lagt ut noen snubletråder etter valgnederlaget

- Neida, jeg håper og satser på et godt samarbeid med Ap også i fortsettelsen, og vi skal representere hele kommunen. Nå er jeg opptatt av å være litt ute og besøke tjenester og bli kjent med administrasjonen, besøke lag, foreninger og næringsliv. Jeg tror vi skal få fylt dagene våre, avsluttet ordfører Kjell Arne Hermansen, før han tok turen hjem til leiligheten like over gata i Bragernes Kvartal.

PS: Sajid Mukhtar fra Partiet Sentrum hadde meldt forfall og var ikke tilstede under konstitueringen.

SEIERSKLEM: Høyres gruppeleder Kristin Surlien gir sjefen en seiersklem.
UTVALGSLEDERNE: De fem mektigste, ved siden av ordfører Kjell Arne Hermansen, som leder hvert sitt hovedutvalg. F.v. Billy Taranger (Krf), Lavrans Kierulf (Frp), Victoria Fevik (H), Knut Gjerde (Frp) og Andreas Muri (H).
KOMMUNESTYRETS YNGSTE: Blant 57 representanter er det nå tre under 20 år, nemlig tenåringene (f.v.) Savannah Svebakk-Bøhn (19) fra Ap, Frida Nordbæk Bostrøm (18) fra Høyre og Emilie Sveva (19) fra Ap, alle født i 2004 og 2005.
DE ELDSTE: Nei, det er ikke Pensjonistpartiet, men Krf representert ved veteranene Turid Solberg Thomassen (69) og Billy Taranger (75), som i forrige periode var vara-representanter for Krf. Begge har imidlertid lang fartstid som politikere i henholdsvis Drammen og Nedre Eiker.
NYE I KOMMUNESTYRET: Industri- og Næringspartiet ved Lars Stenberg og Lars Krogsund blir gratulert av Fremskrittspartiets Lavrans Kierulf.
ORDFØRER OG VARAORDFØRER: Kjell Arne Hermansen (H) og Ulf Erik Knudsen (Frp).
Powered by Labrador CMS