
Folkemøte om eget 17. mai-tog på Konnerud:
Stor splittelse mellom skolene
Det er tildels steile fronter mellom partene som ønsker å ta barna ut fra 17. mai-feiringen i sentrum og de som ønsker å fortsette i 17. mai-tog med resten av byen. - Navlebeskuende, sier statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt.
KONNERUD: En foreløpig oversikt over tallene fra den pågående folkeavstemningen som gjennomføres i regi av nærutvalget for Konnerud og Skoger Vest og FAU ved skolene, viser at det totalt sett er nokså delt på midten mellom de tre barneskolene Hallermoen, Konnerud og Vestbygda, med 52% for eget barnetog på Konnerud, og 48% i mot.
Men mellom de tre skolene er forskjellene dramatisk: På Vestbygda skole ønsker hele 70% å fortsette med barnetog i sentrum, mens på Konnerud skole ønsker 73% eget tog på Konnerud. Tilsvarende er 70% for tog på Konnerud på Hallermoen skole. Totalt dreier dette seg om rundt 600 stemmer.
Folkeavstemningen er imidlertid langt fra ferdig, og kommer til å gå sin gang ut året - og sannsynligvis også noe utover på nyåret. Blant annet har ikke Svensedammen ungdomsskole med aller flest elever/foreldre i bydelen, påbegynt stemmegivningen enda, ifølge nærutvalget. I tillegg er foreldre med barn i barnehagene stemmeberettighet. Til sammen er flere tusen foreldre stemmeberettiget i bydelen, så potensialet for at resultat kan endre seg er stort.
Fikk ikke debattere fritt
Spørsmålet har, som også ved tidligere anledninger temaet har blitt luftet i offentligheten, ført til en viss temperatur i ordskiftet. På det som var et «åpent folkemøte for alle engasjerte innbyggere» med tema «ja eller nei til 17. mai-tog på Konnerud», hadde imidlertid nærutvalget på forhånd bestemt seg for å ikke tillate fri debatt og meningsbrytning for de rundt 30 oppmøtte innbyggerne.
Isteden ble det i all hovedsak brukt tid på «idemyldring for folkefest på Konnerud» og gruppearbeid hvor deltagerne kun fikk lov å argumentere for det ene eller det andre, og ikke motsatt.
- Det kan fort være noen som er flinke til å ta ordet, og det gjør at man kanskje kansellerer mange andre som ikke er så flinke eller gode til å ta ordet. Så dette handler om å få involvert så mange som mulig, få ideer og at vi ikke skal få en polarisering, forklarer leder i Nærutvalget for Konnerud og Skoger Vest, Nina Paulsen (bildet) til DRM24.
Beslutningen førte til en viss murring blant enkelte, men ifølge Paulsen skal det avholdes flere folkemøter hvor man ser for seg å legge opp til en annen gjennomføring.

Vil lage folkefest uansett
Nærutvalgslederen innledet folkemøtet med å si at «vi ønsker å lage en folkefest og ikke bare flytte et tog». Det kan naturligvis tolkes som om nærutvalget jobber for tog på Konnerud, selvom de altså har vært flinke til å presisere at de forholder seg nøytrale og kun vil jobbe for det resultatet flertallet av innbyggerne ønsker.
- Det handler om at vi uavhengig av om vi ender opp med eget tog på Konnerud eller ikke, ønsker å gjøre noe mer ut av 17. mai i bydelen og lage en folkefest her, sier Paulsen.
Dette var etter hva DRM24 erfarer opprinnelig ikke en del av arbeidet knyttet til nærutvalgets behandling av innbyggerinitiativet, men har kommet på banen under møter i nærutvalget i etterkant.
Tog på rulleskibanen
Etter idemyldringen, som også togmotstanderne måtte ta del i, ble det en runde med enkeltforslag fra de ulike gruppene. Blant det som fremkom her var blant annet å ha et uavhengig tog på rulleskibanen på Konnerud stadion, eventuelt i tillegg til i byen, med diverse leker og aktiviteter rundt stadion. Noen ville også gå i tog fra stadion til rundkjøringen ved Jarlsberg-senteret. Flere ville også opprette en lokal 17. mai-komité med FAU'ene og involvere alle lag og foreninger i bydelen i arbeidet.
Av fire sammensatte grupper på folkemøtet var det tre mot én i favør tog på Konnerud, men det var også delte meninger innad i alle gruppene.
Blant de som var imot eget Konnerud-tog ble argumentet om at man må slippe å velge for de som har barn eller familie i flere bydeler, og samle alt ett sted, gjentatt. Mens argumentet om «stress og mas å dra til byen» gikk igjen for de som ville holde seg på Konnerud.

- Navlebeskuende
Når det neste møtet vil avholdes er foreløpig ikke bestemt. Foreløpig har mesteparten av engasjementet på Konnerud gitt seg utslag i facebook-kommentarer og eposter til nærutvalget.
Blant de som har lettet på trykket i offentligheten er statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap), bosatt på Konnerud. Han flagget i et facebook-innlegg under arrangementet til folkemøtet sin motstand mot eget barnetog på Konnerud, og karakteriserte tilhengerne av dette som den eneste bydelen i Drammen som «navlebeskuende».
Overfor DRM24 uttaler Bjørkholt at det ikke representerer Drammen Ap's holdning i spørsmålet.
- Det representerer min holdning som innbygger på Konnerud med tre barn, sier Bjørkholt.
Han tar imidlertid feil i at Konnerud er den eneste bydelen som nå vurderer dette i «gamle-Drammen». Etter hva DRM24 erfarer skal også nærutvalget på Gulskogen ha fått samme sak på bordet, men foreløpig overlatt dette til FAU-ene ved skolene å bestemme. DRM24 kjenner ikke til om ytterligere bydeler skulle ønske å «løsrive» seg med egen 17. mai-feiring, slik man fortsatt har i «gamle» Nedre Eiker og Svelvik.
Korpset vil ikke kommentere
Under folkemøtet kom også en påstand for dagen om at Konnerud musikkorps angivelig skulle være motstander av eget tog på Konnerud, fordi de etter sigende ønsker å være del av hovedtoget i sentrum.
Dette ble debattert noe frem og tilbake om hvorvidt var tilfelle, men overfor DRM24 ønsker ikke leder av korpset Robert Mathisen å si verken det ene eller det andre.
- Vi har foreløpig ikke snakket om dette innad i korpset og har per nå ingen kommentar, uttaler en ordknapp Mathisen per SMS.
DRM24 opplyser: Journalisten i saken bor selv på Konnerud med barn i barneskolen. Undertegnede har imidlertid ikke avlagt stemme i avstemningen.