NÅR NØDEN ER SOM STØRST: Da kan det bli kostbart om du vil ha en slik under juletreet. Denne er nå på «salg». Veil. pris er 5.000 kroner.

Snart jul og spinnville PS5-priser på svartebørsmarkedet

PlayStation-krisen fortsetter som følge av corona-situasjonen, og mangelen på produkter har presset prisene opp i hittil uante nivåer.

Publisert Sist oppdatert

NORGE: Grunnet COVID-19-pandemien er det en lavere produksjonsmengde av populære elektroniske produkter. Dette er det mange såkalte «scalpers» som tar seg nytte av. Det startet med grafikkort. Maskinvare-produsenten nVidia ga tidligere i høst ut sin nye serie med graffikkort til PC, nærmere bestemt 3080- og 3090-kortene.

Disse var det så og si umulig å få tak i, og det samme skjedde når budsjettkortet 3070 kom ut senere i oktober. Komplett.no har fått mye kritikk i sine kommentarfelter på Facebook for å angivelig «tillate» at folk eller botter kunne kjøpe kortene på sekunder i det de ble gitt ut, for så å selge videre til andre for profitt - et fenomen som på engelsk kalles «scalping».

Det samme skjedd med iPhone 12, mens PlayStation 5 har vært mangelvare siden den ble lansert 19. november. Konsollene ble revet vekk på sekunder, og av de få som var tilgjengelig har mange havnet på bruktmarkedet til svimlende summer.

Playstation 5 koster i skrivende stund rett oppunder 6.000 kroner for den dyreste utgaven, dersom du bestiller en fra en forhandler. Men på finn.no ligger det konsoller ute for det dobbelte - og det tidobbelte.

Også på Facebook finner man tilsvarende fenomen. Her fant journalisten i skrivende stund tre annonser fra personer i Drammen, hvor den rimeligste lå på 10.000 kroner - 67 prosent dyrere enn billigste butikk-pris.

SKJERMBILDE: FACEBOOK MARKETPLACE

Tanken bak «scalping» er å utnytte et vakum som oppstår i forsyningskjeden - med folk som vil kjøpe utstyr enten til seg selv eller til jul, men hvor det eneste man har tilgang på er grovt overprisede på svartebørsen.
Powered by Labrador CMS