KAMERA-SUKSESS: Rektor Simon E. Jara får nå oppmontert enda flere kameraer på skolens område etter gode resultater.

Galterud får enda flere kameraer:
- Fungerer kjempebra

Rektor Simon Jara er meget tilfreds med effekten kameraovervåkingen har hatt på skolen dette skoleåret.

Publisert Sist oppdatert

FJELL/GALTERUD: På våren i fjor var det en periode nesten daglige brannutrykninger til skolen som følge av diverse påsatte branner både inne og ute. Ved et tilfelle ble rektor Simon Jara selv sendt på sykehus etter å ha forsøkt å slukke brann på et toalett som ble totalskadet.

Etter et meget turbulent skoleår fikk Galterud på tampen av skoleåret grønt lys til å montere opp overvåkingskameraer som en midlertidig prøveordning. Kameraene brukes ikke til overvåkning av elever, men til å hente ut bevis dersom nye tilfeller av brann forekommer.

Godt ut i det nye skoleåret karakteriserer rektor Jara kameraene som en stor suksess. Så fornøyd er han med effekten at det i disse dager skal monteres opp ytterligere kameraer for å dekke alle kriker og kroker.

- Det fungerer kjempebra. Det har fortsatt vært noen branntilfeller, men ikke i nærheten av samme omfang. De som står bak er avslørt i alle tilfeller fordi det er lettere å identifisere, og jeg vil si at vi nå opplever et mer normalt skoleår. Kameraene har en preventiv effekt og har vært til stor hjelp på situasjonen, sier Jara.

Blant stedene som ikke har installert kameraer er på toalettene. Forrige uke rykket brannvesenet ut til skolen på grunn av brann på nettopp et toalett. Det ble imidlertid fort klart hvem som skal ha stått bak. 

- Men kameraene skulle vel ikke være et permanent tiltak, så på et eller annet tidspunkt må de vel fjernes igjen?

- Før vi kobler dem ut må vi se at ukulturen forsvinner helt. Men selv om det bare er dummies som henger på veggen er det fortsatt lovpålagt å opplyse om at det er overvåking, sier Jara.

Anmeldes

Ifølge Jara blir alle branntilfeller med kjente gjerningspersoner anmeldt. Etter hva DRM24 kjenner til har det vært brannrelaterte tilfeller av mindre omfang en håndfull ganger siden oppstarten av skoleåret i fjor, og det har gått rykter om at brannvarslingen er koblet ut av skolen fordi brannvesenet ikke har blitt varslet. Dette avkrefter Jara.

- Røykvarslerne er på hele tiden, men håndmelderne må trykkes inn for å nullstilles, og det har hendt at vi har måtte ha bistand for å nullstille disse. De branntilfellene det har vært snakk om har også vært av så lite omfang at det ikke har utløst noe brannalarm, men vi tar det naturligvis like alvorlig uansett, sier Jara.

Og legger til:

- Med tanke på historikken ville det vært helt høl i hue om skolen skulle koblet av varslingsanlegget. Vi er avhengig av at dette er i tipp topp stand, sier Jara.

Andre utfordringer

Han forteller at det er standard rutine å varsle elevenes foresatte når det er hendelser på skolen. Og ellers at de jobber aktivt med skolemiljøet og trivselstiltak.

- Det finnes alltid ulike kull med ulike barn som trenger ulik grad av støtte og oppfølging, sier han om situasjonen nå.

Forebyggende leder ved drammenspolitiet Geir Oustorp bekrefter at det fortsatt er utfordringer på Galterud, men at det er nye elever og hendelser som er i fokus nå. 

- Det er noen få som slåss og krangler voldsomt som følges opp tett, sier Oustorp

Samtidig har Galterud ungdomsskole kommet ut best i Drammen blant ungdomsskolene på den årlige elevundersøkelsen om mobbing. Faktisk godt under landsgjennomsnittet på resultatene.

Oustorp er enig i at situasjonen er roligere enn i fjor, spesielt med tanke på brannstiftelser.  Etter nyttår har det vært tilfeller av fyrverkeribruk ved flere skoler, deriblant Galterud. Dette påpeker Oustorp ikke er noe unikt.

- Sånn er det hvert år på flere skoler. 

Powered by Labrador CMS