VET HVEM DET ER: Rektor Simon Jara bekrefter at flere av guttene som står bak ildspåsettelsene er avslørt. Det skal dreie seg om noen fra en gruppering som er holdt under oppsikt over tid.

Har identifisert brannstiftere - risikerer straff som svir

Guttene som tente på søppelcontaineren på Galterud torsdag er festet på video. Nå risikerer de rettslig forfølgelse. - Det bør være snakk om en reaksjonsform som har en preventiv effekt på andre med samme tanker, mener Frp.

Publisert Sist oppdatert

FJELL: Torsdag ettermiddag midt under undervisningen ble en søppelcontainer vegg i vegg med skolen påtent. Ugjerningen er festet på video. To gutter som løp fra stedet skal være identifisert.

- Jeg vet hvem det er. Politiet jobber med å dokumentere det. Vi har video av situasjonen, i tillegg ble det gjort en rekke observasjoner av lærere, sier Jara.

- Dere har tidligere uttalt at det er vanskelig å komme med reaksjoner uten håndfaste bevis, men det later det til at dere har nå?

- Det er jo snakk om utvisninger, som skoleleder er det i praksis det vi råder over, men det i seg selv er jo ikke svaret på alt. Det er personer som må få hjelp og foreldre som må være mottagelig for veiledning. Det kan være snakk om terapeutiske samtaler. Man kan ikke tvangsoverføre elever til andre skoler med mindre det er snakk om mobbing, og dette omfattes ikke av det, sier Jara.

- Har dere nå håp om å få satt en stopper for dette slik at risikoen for nye branner er mindre?

- Det vil jeg si.

TATT MED AV POLITIET: To gutter havnet i politiets søkelys etter brannene torsdag.

Under etterforskning

Som omtalt av DRM24 torsdag ble flere gutter tatt med inn på skolen for en prat med politiet rett etter brannen. Nå bekrefter politiet at de har mottatt den aktuelle videoen og at saken er under etterforskning.

- Så vidt jeg vet er det to identifiserbare gutter på den aktuelle videoen, sier leder ved forebyggede avsnitt i drammenspolitiet, Geir Oustorp til DRM24.

Ifølge Oustorp er det nå opp til en påtaleansvarlig jurist å beslutte sakens videre skjebne da etterforskningen avsluttes. Med gjerningspersoner over den straffbare lavalder (15 år), kan det resultere i rettslige skritt og siktelser etter straffeloven. Selv om det vil bli lagt vekk på gjerningspersonenes unge alder, vil det trolig få konsekvenser som svir utover hva skolen har av virkemidler.

Utover ren erstatningspliktig for materielle skader, vil trolig flere instanser bli involvert etter en eventuell dom. Ifølge Oustorp er det lite sannsynlig at disse sakene havner i konfliktrådet, som ofte er vanlig praksis med unge lovbrytere.

- Her er det snakk om så mange tilfeller. En straff kan bestå av mange ting, eksempelvis kan man bli idømt ungdomsstraff eller ungdomsoppfølging, hvor både foreldre, barnevernet og skole kan bli involvert.

Fremskrittspartiet i Drammen ved Lavrans Kierulf, som tidligere har fremmet en rekke forslag for å få bukt med problematikken, uttaler at han håper saken resulterer i en straff som har preventiv effekt.

- Reaksjonsformen er litt av poenget her. Man må av med silkehandskene og vise at slike handlinger får straff som svir, sier Kierulf, som sitter i Hovedutvalget for Oppvekst og Utdanning.

POLITIOPPBUD: Politiet var svært raskt på plass på Galterud med flere patruljer torsdag. Og møtte flere «kjekkasser» i skolegården.

En liten gruppe gjengangere

Etter hva DRM24 får opplyst skal brannstiftelsene ikke være utført av en enkelt elev, men en liten gruppe på flere gjengangere, hvorav flere fra før har ekstra oppmerksomhet fra både skolen og politiet knyttet til brannene.

Så langt har imidlertid ingen erkjent noe, og skolen har frem til nå hatt lite håndfaste bevis å dokumentere hendelsene med. Allerede neste uke vil imidlertid skolen i rekken av tiltak nå også få montert opp innvendige kameraer som en midlertidig ordning etter å ha fått grønt lys fra kommuneadministrasjonen. Disse skal brukes til å hente ut bevis dersom det forekommer nye episoder.

At det har vært uromomenter som har skapt mye negativ oppmerksomhet på Galterud er ikke noe nytt, men ildspåsettelsene den siste tiden innendørs skal være en form for hevnaksjoner fra disse elevene på en hardere linje fra rektor Simon Jara, som startet i jobben i fjor og har slått ned på uakseptabel oppførsel.

Powered by Labrador CMS