Gratis strøm gir baksmell på nettleien

Den siste tiden har vi flere ganger sett minuspriser på strøm, dette i tillegg til at de jevnt over lave prisene fører til at mange velger å bruke mye strøm samtidig på de billigste tidspunktene. Men pengene spart på strøm, kan fort bli slukt av økt nettleieregning.

Publisert Sist oppdatert

NORGE: For ett år siden ble den nye nettleieordningen innført for alle strømkunder i Norge. Bruker man mye strøm samtidig, blir nettleien dyrere. Målet med endringen var å spre strømforbruket utover døgnet, for å redusere behovet for å bygge ut strømnettet.

Om man ikke klarer å legge om forbruksmønsteret til folk, må det enorme investeringer til for å bygge ut nettet. Regningen vil gå til forbrukerne, uttaler Tibber i en pressemelding.

– Det enkleste grepet folk kan gjøre er å ikke kjøre alt av elektronikk samtidig. Folk har blitt flinkere til å flytte lading av bilen til natta, men om man også flytter klesvasken til etter man er ferdig med middag, og tar dusjen rett før man legger seg er det mulig å flate ut forbruket ganske mye, forklarer Gaute Haaversen-Westhassel i Tibber.

Folk skjønner ikke nye nettleieordning

En undersøkelse gjennomført av Norstat for Tibber viser at over halvparten av oss har ikke satt seg inn i den nye nettleiemodellen og bare en av fem har gjort større endringer i bruksmønsteret sitt på grunn av den nye nettleien.

– Med den nye ordningen er det for mange mulig å spare flere tusen kroner i året ved spre strømbruken sin utover døgnet, men folk skjønner ikke hvordan nettleien fungerer. Dette er grunnen til at mange nå får høye regninger, selv om strømmen tidvis har vært tilnærmet gratis, sier Haaversen-Westhassel.

1. oktober økte Norges største nettleieleverandør Elvia nettleien. Dette betyr en større regning for nærmere 2 millioner mennesker i Oslo, Viken og Innlandet. Det samme gjør flere andre nettleieselskap og det er ventet flere prisjusteringer i løpet av vinteren. 

Dette kan du spare

Den nye modellen tar utgangspunkt i klokketimen der strømforbruket ditt har vært størst i løpet av et døgn. Gjennomsnittet av de tre klokketimene med høyest forbruk plasserer deg på et pristrinn.

Prisene hos de forskjellige nettleverandørene varierer, men klarer du å senke forbrukstoppen din fra trinn 3 (5-10kW i timen) til trinn 2 (2-5kW i timen) sparer du mellom 1200 og 2000 i året. Om du er på trinn 4 og klarer å gå ned trinn 2 er besparelsen over det dobbelte.

– Hvilket pristrinn du ligger på finner du på fakturaen fra din nettleverandør eller ved å logge deg inn på deres nettsider. Har du gjennomfakturering gjennom strømleverandøren din, vil du finne denne informasjonen på strømregningen. 

Tre tips for billigere nettleie

Ikke bruk alt samtidig: Det er fristende å lade elbilen, lage middag, sette på både oppvaskmaskin, vaskemaskin og hoppe i dusjen når man kommer hjem på ettermiddagen. I tillegg er et lett å tenke at man bør bruke mest mulig strøm når det er minuspriser. Greier du å spre dette forbruket, er det penger å spare.

Lad bilen på natta og skru ned effekten på elbilladeren din: Det tar litt lenger tid, men kan for mange være et nyttig verktøy for å unngå de høyeste effekttoppene. Men for de fleste er det mest å hente på å ikke lade bilen samtidig som husholdningen går for fullt i huset.

Få oversikt: Sjekk med strømleverandøren din når på døgnet du bruker mest strøm, med en strømpulsmåler kan du også følge forbruket i sanntid. Når bruker du mest strøm? Kan noe av dette forbruket flyttes? Hos noen strømselskap kan du også få varsel om du ligger an til å bruke mer strøm enn en gitt grense.

Powered by Labrador CMS