EN HELDIG ELG: Elgen var først nære ved å både drukne og fryse ihjel i fjorden. Senere stirret den døden i hvitøyet i form av viltnemdas riflemunning - men unnslapp igjen.
EN HELDIG ELG: Elgen var først nære ved å både drukne og fryse ihjel i fjorden. Senere stirret den døden i hvitøyet i form av viltnemdas riflemunning - men unnslapp igjen.

Her skjønner elgen hva som er i ferd med å skje - og lurte døden

Vi kan trygt konstatere at drammensområdets meste avfotograferte elg på en del år har hatt minst tre liv å gå på etter fredagens drama ved Svelvikveien. - Jeg tror ikke jeg kommer til å oppleve noe sånt igjen, uttaler Viltnemda.

Publisert Sist oppdatert

KLIKK PÅ VINDUET FOR Å SE VIDEO FRA REDNINGSAKSJONEN!

DRAMMEN: Elgen som gikk gjennom isen i Jordfallbukta måtte kjempe over en time i det iskalde vannet før han omsider ble trukket opp av råken av brannvesenets redningsmenn.

Deretter stod livet på vent i over en time mens en svært medtatt og nedkjølt elg, som trolig også hadde svelget store mengder saltvann, ristet av kulde mens den lå og var for svak til å reise seg etter strabasene.

Etter over en time på land under en presenning og uten tegn til bedring, tok viltnemda beslutningen om å la skogens konge få slippe lidelsene.

Rifla var ladet, ladegrepet tatt og posisjonen inntatt - planen skal ha vært et hodeskudd på kloss hold for å sende dyret til de evige jaktmarker momentant.

Men i det rifla ble hevet, karret plutselig skogens konge seg opp i knestående mens den stirret rett i riflemunningen - akkurat som om den ga klar beskjed om at denne elgen ikke var klar for å dø etter alt den hadde vært igjennom.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">MED DØDEN I HVITØYET:</span> På denne måten unnslapp elgen dødsdommen.</span>
MED DØDEN I HVITØYET: På denne måten unnslapp elgen dødsdommen.

Viltnemdas mann senket våpenet, og elgen slapp seg ned igjen - men fremstod nå langt piggere, og med hodebevegelser som tilsa at den fulgte mer med på omgivelsene.

En ny vurdering ble tatt, og elgen skulle få mer tid og ro. En time senere forteller en nabo som overvar dramaet til DRM24 at elgen plutselig var oppe og stod nedenfor veien - og tilsynelatende på bedringens vei.

- Krevende vurderinger

Ved 1900-tiden skal elgen fortsatt ha vært nedenfor veien, men har vært oppe og beveget seg rundt. Det er nå sterkt håp om at den klarer seg, og etter hvert i løpet av kvelden eller natten finner veien tilbake over veien og opp i skogen igjen.

Viltnemdas to utskremte på stedet forteller til DRM24 at de aldri har opplevd noe tilsvarende før. Verken med elg som har gått gjennom isen eller dramatikken som fulgte senere.

- Han var svært nærme den rifla, og jeg tror ikke jeg får oppleve noe sånt igjen, sier Oskar Næss, skogbrukssjef i Drammen kommune og leder på stedet fra viltnemda.

Han forteller om krevende vurderinger underveis.

- Det er utfordrende vurderinger om hva man skal gjøre, men nå ser det ut som tilstanden er bedre og det er bedre håp om at han klarer seg. Sånn sett ser det ut som vi tok den riktige beslutningen, sier Næss.

Egentlig var planen å skyte elgen fra lenger hold oppe fra veien. Da hadde trolig historien fått et annet utfall.

- Vi kommer til å følge opp i morgen, og håper da at elgen er borte, sier Næss.

Powered by Labrador CMS