KONTROVERSIELL: Imam Noor Ahmad Noor i Drammen.

Imam-oppfordringer om jødedrap henlagt av politiet

Ble anmeldt og fikk sparken etter antisemittiske utsagn. Så rotet politiet bort anmeldelsen, før juristen på saken sluttet i jobben. - Helt absurd, mener lederen av Stortingets justiskomité.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Imam Noor Ahmad Noor, tidligere imam for den kontroversielle islamske menigheten Minhaj-ul-Quran, ble i fjor politianmeldt og mistet jobben som følge av skandale-utsagnene. Nå har altså saken blitt henlagt, skriver Dagsavisen Fremtiden.

Blant uttalelsene imamen hadde om Israel og jøder på sin facebookvegg, var følgende hyllest til Hitler og nazistene:

«Hitler etterlot noen jøder slik at verden kunne se hvor ond denne nasjonen er. Og hvorfor det er nødvendig å drepe dem».

Og:

«Israel er en djevel. Hitler drepte ikke alle og lot noen leve slik at verden kan se hvordan de setter menneskeheten i fare når de er i live».

Uttalelsene skrevet på Urdu, ble først anmeldt, oversatt og bragt fram i lyset av drammenseren Hans-Christan Holm. Deretter ble saken også anmeldt av antirasistisk senter, før det hele skapte mer turbulens med omtale i internasjonale medier og også på rikspolitisk nivå i Norge.

- Innenfor ytringsfriheten

Noor Ahmad Noor ble anmeldt for brudd på straffelovens § 185 (hatefulle ytringer) og § 183 (oppfordring til straffbar handling).

Det foreligger ingen klar begrunnelse for hvorfor saken er henlagt, utover at man har konkludert med «intet straffbart forhold bevist».

Ifølge politiinspektør Dag Lyngås har politiadvokaten som jobbet med saken sluttet.

– Siden saken er henlagt betyr det nok at politiet har ment at uttalelsene til imamen var innenfor ytringsfriheten, sier Lyngås til Dagsavisen.

- Helt absurd

Daglig leder ved Antirasistisk Senter, Hatem Ben Mansour, er skuffet og mener politiet er lite konsekvente fra sak til sak, og bruker for mye skjønn.

– Vi mener jo at dette er utenfor ytringsfriheten sin grenser. Det virker litt som at det nå er opp til hver eneste jurist å avgjøre hva som er innenfor ytringsfriheten, sier Mansour til Dagsavisen.

Han får støtte av lederen av Stortingets justiskomité, FrPs Per-Willy Amundsen, som overfor rights.no uttaler følgende:

– Det er helt absurd. Bildet som tegner seg er at negative kommentarer om muslimer påtales, men ikke motsatt. Det vi ser er ulik praksis i forhold til hvem som rammes av § 185. Det er ikke likebehandling. Dette er ikke bra for rettsstaten Norge. Det burde vært tatt ut tiltale mot Noor.

Politiet rotet bort anmeldelsen

Drammenseren Hans-Christan Holm, som opprinnelig anmeldte forholdet med fyldig dokumentasjon, er ikke imponert over politiets arbeid.

- Etter anmeldelsen hørte jeg ikke noe mer fra politiet. Den siste uka har jeg prøvd å finne ut hva som skjedde, uten hell, men så fikk jeg nå høre av HRS, som tilfeldigvis også har spurt, at politiet henla saken den 20. mai. Anmeldelsen ble først ikke registrert hos politiet da jeg etter avtale sendte den på e-post. E-posten forsvant, og de skyldte på teknisk feil. De sa at det også kunne være annen e-post som de heller ikke hadde mottatt. Når de først ikke kan finne anmeldelsen, henlegger til tross for god dokumentasjon og stor offentlig interesse, og så unnlater å gi meg beskjed om henleggelsen, er jeg vel sånn middels imponert over arbeidet, skriver han på sin Facebookvegg.

Powered by Labrador CMS