FRA CORONA TIL KRIG: Henrik Framnes jobber med nødhjelp til Ukraina, og har tatt jobben med å organisere transport av smittevernutstyr kommunen ikke lenger har bruk for, frem til mottakere i Ukraina etter initiativ fra koordinator Kari Anne Tønnesen.

Kommunen donerer flere titalls paller med medisinsk utstyr til Ukraina

Drammen kommune har flere tonn med overskuddsmateriell fra corona-pandemien de ikke lenger får brukt, stående på lager. Nå skal det isteden komme til nytte i krigen i Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN/UKRAINA: - Mesteparten av dette har gått ut på dato, men er fortsatt fullt ut brukbart. Da er det bedre at det kommer til nytte for noen som trenger det så vi unngår å kaste det, forteller Kari Johanne Tønnesen i Drammen kommune.

Koordinatoren for kommunens smittevernlager peker på store esker med antibac på teststasjonen på Sundland, som mange drammensere har vært innom i løpet av pandemien. Nå blir den også brukt til lager av store mengder medisinsk utstyr, som hvite smitteverndresser, visirer, handsker og åndedrettsvern, som er blant materiellet som nå skal nedover til Ukraina.

- Da vi leste om prosjektet med brannbilene som doneres og fraktes til Ukraina tenkte jeg at det måtte være en fin måte å få utnyttet dette utstyret på. Derfor tok vi kontakt med Henrik Framnes for å høre om de var interessert. Da ble valget enkelt, forteller Tønnesen.

Framnes forteller at han ble tatt på senga over hvor mye utstyr det var snakk om. Nok til å fylle to semitrailere, som nå fraktes til et lager på Holmen, før det skal transporteres videre.

PALL PÅ PALL: Her blir utstyret lesset over i en semitrailer fra Tangen Transport på SunDland, som bidrar i prosjektet.

Organisert privat

For kommunen var det viktig å samarbeide med en aktør som kunne sørge for at utstyret kommer frem og blir levert til de som trenger det, forteller Tønnesen.

- Ustyret blir ikke overlatt til andre i Lviv, for der er det allerede store mengder materiell som ikke kommer videre og blir solgt på det svarte markedet. Det blir transportert helt fram til mottager av oss, forsikrer Framnes.

Framnes, sammen med Erik Helgesplass fra Modum, har både gjennom flere organisasjoner og på privaten jobbet med både evakuering av flyktninger og nødhjelp inn i landet siden krigens utbrudd. Prosjektet har fått mye medieomtale, og de har etter hvert opparbeidet seg et bredt kontaktnett i Ukraina, som kommer godt med. Ikke minst via den ukrainske familien til kona til Erik Helgesplass.

- En del av utstyret blir kjørt ned av oss privat med varebiler og tilhengere, mens resten blir tatt med av en semitrailer via en av brannbil-konvoiene som kjører nedover senere i år, forteller Framnes.

- ET MARATON: Nødhjelp til Ukraina er ikke en sprint, men et maraton vi må stå i over tid, forteller Henrik Framnes som bruker mye av fritiden på veldedighetsarbeid og nødhjelp til Ukraina.

Til sykehus og brannvesen

Inne i Ukraina blir utstyret enten fraktet direkte av Helgesplass og kompani frem til mottaker, eller av brannvesenet de samarbeider med der nede, som distribuerer materiellet videre til de som trenger det.

- De behøver blant annet vernedrakter når de skal ut i massegravene og jobbe der. Så har vi kontakt med et stort sykehus i Lviv, og mye av dette blir levert til sykehus og brannvesen i området Kiev og Kharkiv, forteller Framnes.

Nødhjelpsprosjektet til Ukraina med Erik Helgesplass i spissen kan alle som ønsker det følge på en facebookgruppe med 1.400 medlemmer. Her vil det også bli oppdateringer fra leveransen med utstyr fra Drammen kommune.

DONERER MATERIELL: Drammen kommune ved koordinator på smittevernlageret, Kari Johanne Tønnesen, her på teststasjonen på Sundland som fortsatt er i drift.

Ingen utstyrsmangel for kommunen

Tønnesen understreker at kommunen på ingen måte nå tømmer seg for utstyr, og har god beredskap i tilfelle nye pandemibølger og behov for smittevernutstyr.

- Vi har ihvertfall utstyr for et år frem i tid, så Drammen kommune skal være trygge. Vi bistår også andre kommuner som trenger det, forteller Tønnesen.

- I Norge i dag, så vi litt kresne, og er ting gått ut på dato, så er det gått ut på dato, mens andre ikke stiller like strenge krav. Vi har et system på at vi bruker det eldste først, men etter hvert fikk vi store mengder utstyr under pandemien for å sikre oss, og mye av dette står nå igjen ubrukt. Vi håper i det lengste å unngå å kaste noe, og derfor føler vi at dette er en god måte å få utnyttet det på, forteller Tønnesen.

PS: Allerede lørdag morgen går det en ny konvoi med ni brannbiler som er tatt ut av tjeneste i Norge til Ukraina fra Drammen havn.

HAR MER ENN NOK: Etter en kritisk fase tidlig i pandemien, har norske myndigheter sørget for god beredskap til norske kommuner, og kommunen har nå det de trenger - og mere til.

-

Powered by Labrador CMS