Petter Solbergs stipend til Martinius Stenshorne fra Hokksund

Racerføreren Martinius Stenshorne (17) fra Hokksund ble lørdag tildelt Petter Solbergs stipend. Stipendet på 150.000 kroner fikk han under Bilsportgallaen der over 850 gjester feiret Norsk Bilsport.

Publisert Sist oppdatert

NORGE: Da Petter Solberg i 2019 tok beslutningen om å gi seg som bilsportutøver på internasjonalt toppnivå, markerte Norges Bilsportforbund (NBF) sin takknemlighet med å opprette Petter Solbergs stipend. NBF har satt av 150.000 kroner årlig til stipendet, og i tillegg får mottageren et spesial-designet Petter Solberg-armbåndsur fra TW Steel.

– Rekruttering er viktig i all idrett, og jeg er glad for å kunne være med til å bidra til å hjelpe frem norske talenter. Det er viktig for bredden at vi har topp-utøvere som hevder seg internasjonalt og viser vei. Selv om vi ikke er mange i Norge, så har vi de seneste årene levert mange bilsportutøvere i verdensklasse, og flere skal det bli, sier Petter Solberg.

Selv var han opptatt på annet hold på lørdag, men deltok under overrekkelsen via video.

Fra gokart til formel-bil

Martinius Stenshorne har gått gradene siden han fikk sin første gokart som femåring. I 2015, som niåring, var han godt etablert i det norske kartingmiljøet. Allerede som 11-åring debuterte han internasjonalt, og han hevdet seg etter hvert på et høyt nivå. Martinius går på mange måter i Dennis Haugers fotspor, og i fjor tok han steget fra karting over til formelbil og Formel 4.

Etter en sterk andreplass i årets Formula Regional Europe Championship, i hard konkurranse med 42 unge lovende førere, endte han på en andreplass sammenlagt. Martinius vant flere av løpene, og han ble best av samtlige nybegynnere.

Hans posisjon og talent bekreftes av det faktum at han er tilknyttet det anerkjente All Road Management som blant annet har Formel 1-stjernen Charles Leclerc i sin stall. Managementet ledes av franskmannen Nicolas Todt som er sønn av tidligere Ferrari-sjef Jean Todt.

Nå står Martinius foran en meget spennende sesong. Neste år kjører han Formel 3, mesterskapet som i 2021 ble vunnet av Dennis Hauger, og som har sine løp sammen med Formel 1.

Racing-familie

– En av intensjonene med stipendet er å hjelpe norske førere som står foran en internasjonal satsing. Slik sett var Martinius sine planer vesentlige da vi valgte nettopp han denne gangen, sier Petter Solberg som fortsatt er svært sentral i internasjonal bilsport. Ikke bare gjennom satsingene til sønnen Oliver. Petter er også en av førernes talspersoner inn mot det internasjonale bilsportforbundet FIA, som visepresident i forbundets Drivers Commission.

I likhet med Petter Solberg kommer også Martinius Stenshorne fra en familie der bilsport har vært sentralt gjennom generasjoner. Både farfar Arne Stenshorne og pappa Martin har suksessrike karriere bak seg, så eplet har ikke falt langt fra stammen.

Bilsportforbundet opprettet som nevnt stipendet under bilsportgallaen i 2019, der Petter Solberg ble hyllet som historiens beste norske bilsportsutøver. Det er fjerde gang stipendet deles ut. Ayla Ågren, Marius Solberg Hansen og Andrine Rafoss er de som har fått stipendet tidligere.

– Bakgrunnen for at stipendet ble opprettet er vårt håp om at kommende generasjoner skal la seg motivere av det pågangsmot og den lidenskap Petter alltid har hatt for bilsporten. Vi står foran noen spennende år i Martinius Stenshornes karriere og han er på alle måter en verdig mottager av stipendet, sier Bilsportforbundets president Glenn Mellegaard.

Powered by Labrador CMS