DEBUTERER: Pia Nikolaisen (33) fra Hokksund slapp fredag sin første singel, en hjerteskjærende ballade med tittelen «Blekne». Låten er en dypt personlig fortelling om sorg og tap– fremført med en sterk og sårbar innlevelse.

Pia Nikolaisen: Sorg, tap, og musikkens helbredende kraft

- Dette vil kanskje være og bli den mest triste og vondeste, men samtidig fineste sangen jeg gir ut.

Publisert Sist oppdatert

ØVRE EIKER: Sangen «Blekne» er produktet av to års arbeid, og var for Nikolaisen en form for terapi, en måte å håndtere og artikulere den ensomheten og forvirringen hun følte i sorgen.

Teksten til låten ble til under en overveldende tid av sorg og fortvilelse i Nikolaisens liv. Hun forteller at hun har mistet mange som har stått henne nær, inkludert faren, som hun tragisk fant død for litt over to år siden. Denne traumatiske opplevelsen ledet til en lang periode med psykisk kamp, noe som utgjør hjertet av sangen.

- Når jeg satt og skrev følte jeg at jeg fikk skrevet ned alle de ubesvarte spørsmålene som jeg i dag sitter med, forklarer Nikolaisen.

- Selv om jeg ikke fikk noen svar, så hjalp det litt allikevel.

Videre forteller debutanten at det ikke alltid er like enkelt for utenforstående å forstå hvordan en skal nærme seg mennesker som er i sorg, og velmente ord kan ofte være vanskelig å forstå. Dette er et tema som utforskes i låta, der Nikolaisen gir uttrykk for sin frustrasjon.

Enorm respons

Siden fredag har 33-åringen fått utallige støttemeldinger fra andre i lignende situasjoner etter at låta fant veien til Spotify.

- Jeg har blant annet fått flere bilder av folk som gråter når de hører låten fordi den har truffet dem i hjertet, jeg håper Blekne kan bli en støtte for andre som føler på en slik sorg. Alle tilbakemeldingene jeg har fått og den gode responsen gjør meg skikkelig takknemlig.

En hyllest og et minnesmerke

I mai fikk låten en annen spesiell betydning for Nikolaisen. «Blekne» ble en hyllest og et minnesmerke for hennes beste venninnes seks måneder gamle sønn, Leo, som brått gikk uventet bort. Sangen ble spilt i begravelsen og har vært en viktig støtte for familien i ettertid.

- Det er ekstra sterkt at Leo er med i musikkvideoen som ble filmet en uke før han gikk bort, forteller Nikolaisen.

- Dette vil kanskje være og bli den mest triste, og vondeste men samtidig fineste sangen jeg gir ut, sier Nikolaisen.

Men selv om den ble født ut av stor sorg, er det også en sang om kjærlighet, minne, og musikkens terapeutiske kraft.

Musikalsk kjæreste-par

Den sterke låten har Nikolaisen produsert i tett samarbeid med sin samboer Mats Nedberg.
Nedberg driver Roadkill Studio og spiller i det populære rockebandet for barn, Trass.

- Jeg har stått for låtskrivingen alene, men det er Mats som spiller alle instrumentene blant annet.

Miksen av låten, den delikate balansen mellom instrumentene og Nikolaisens gripende stemme er også et resultat av Nedbergs dyktige arbeid.

Prikken over i-en

Njål Frode Lie (NFL produksjoner) sin nøye hånd har sørget for den endelige «poleringen» av låta, sikret den optimale lydkvaliteten og fremhevet de ulike instrumentene.

Prikken over i-en i dette prosjektet har for Nikolaisen vært musikkvideoen Espen Wallin har filmet og redigert for henne.

Selv om «Blekne» er hennes første utgivelse, lover Nikolaisen at det vil komme flere sanger inspirert av sitt eget liv etter hvert.

Powered by Labrador CMS