CORONA-STENGES? Lauritz på Bragernes Torg er bare ett av mange steder som trolig må stenge dørene over helga. Bartender Mergim Berishaj regner med at han blir permittert på nytt.

Full skjenkestopp slår knockout på utelivsbransjen

Byens serveringssteder gikk rett i knestående fredag, og mange står nå på randen av total kollaps om ikke hjelpen kommer omgående.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Akkurat i det bransjen hadde begynt å ta seg noe opp igjen under et strengt corona-regime, fikk de fleste serveringssteder brått eksistensgrunnlaget revet vekk igjen etter fredagens nyhet om full skjenkestopp og ny, langvarig corona-lockdown på Østlandet.

Enn så lenge kan utestedene skjenke frem til midnatt mandag, men allerede fredag kveld var byen nesten tømt for folk. Inntrykket er, ifølge flere representanter i bransjen, at folk nå er vettskremte etter corona-eksplosjonen i Drammen

Utestedene har heller ikke lov å slippe inn nye gjester etter klokken 22.00, og en rekke utesteder valgte derfor å stenge dørene tidlig, blant dem Brask&Bramm, Kings Arms og Dickens. Det var rett og slett ingen gjester, får DRM24 opplyst fra dørvakter og vektere.

Frykter for fremtiden

De fleste utestedene får hjulene til å gå rundt takket være øl- og vinsalg, og med begrensede åpningstider og enda strengere regler på antall gjester, avstand og registrering, blir regnestykket nesten håpløst med full skjenkestopp på toppen.

- Jeg regner med at vi er nødt for å stenge, og at vi blir permittert. Det er vanskelig å se noen annen utvei, vi lever av å selge drikke, forteller bartender Mergim Berishaj på Lauritz. 

Han føler det er urettferdig at det igjen er utelivsbransjen som rammes knallhardt etter å ha lagt ned en vanvittig innsats for å ivareta smittevernet.

- Vi har ikke sporet et eneste smittetilfelle hit. Vi blir kontrollert hele tiden, og har gjort alt rett. Jeg er på jobb hver dag og har fortsatt ikke blitt smittet. Det er ingen corona-risiko her, forteller bartenderen.

Julebordsesongen ryker

Ifølge myndighetene ser man for seg at nedstendingen som starter tirsdag trolig vil vare i 3-4 uker, minst. Da er man godt inn i julebordsesongen. Så for de som ikke allerede hadde kansellert årets julebord, ser ikke sjansene bedre ut nå. For serveringsstedene er bistandsbehovet akutt etter å ha gått på sparebluss siden starten på pandemien.

Når man får beskjed om å ikke ha sosial samling og samtidig har skjenkestopp, så vil det bli utfordrende for mange i bransjen. Noen gjør det de kan for å kanskje holde driften oppe, og andre må kanskje kjøre ny runde med permitteringer som oss, sier daglig leder Bennet Yiu ved Brask&Bramm.

Han forteller at utestedet går mot stenging allerede søndag. Når Drammen i tillegg er utropt som corona-versting nummer én på landsbasis, blir det vanskelig for de lokale næringsdrivende å se optimistisk på førjulstida. Behovet for bistandsordninger er akutt.

- Det blir vanskelig for oss å drive videre med tanke på lønnskostnader og løpende kostnader for å holde driften i gang. Så man må da begrense tapet på en best mulig måte. Nå er det sånn at vi må heller prøver å ta vare på våre ansatte og hverandre i en tøff tid. Dette er hverdagshelter som ikke blir nevnt. Staten må våkne og komme med støtte/kompensasjoner raskest mulig, sier Yiu.

LES OGSÅ: Drammen følger Oslo - innfører sosial lockdown mandag

STENGTE: Brask & Bramm. Lørdag blir trolig siste åpningsdag på en stund.
STENGTE: Kings Arms.
STENGTE: Dickens.
Powered by Labrador CMS