GLEDER SEG: F.v. daglig leder Hilde Andersen og eierne Petter Kittelsen, Toralf Bølgen og Harald Berger gleder seg til å ta imot gjestene på «Kawa», i de nybygde lokalene etter Bølgen & Moi, tidligere «Glass».

Smekkfulle bookinglister før restaurantåpning: – Satser på ketchup-effekten

Det har blitt utsatt og utsatt, men fredag er det endelig klart for offisiell åpning av byens nye storsatsing på utelivsfronten.

Publisert Sist oppdatert

BRAGERNES: - Vi har fått inn 80 bestillinger bare siste døgnet, og har så godt som fullbooket begge de to første helgene, forteller medeier Petter Kittelsen til DRM24 onsdag formiddag.

På kvelden er det duket for «stresstest» i et lukket selskap med 40 gjester, for å sørge for at mannskapet består generalprøven før gjestene rykker inn fredag klokken 12.00. 

- Menyen er nå satt, og vi har brukt de siste dagene på drilling og kursing av de ansatte i mat og drikke, forteller Kittelsen.

Med smått og stort er det totalt 30 ansatte på lønningslista - en del nøkkelpersoner som daglig leder og kjøkkensjef er med fra Bølgen & Moi, i tillegg har det kommet mange nyansatte. 

Siste hånd på verket

Når DRM24 møter møter Kittelsen er han «alt-mulig-mann» og har en finger med det spillet på det meste.

Rundt han legges siste på verket - bror og medeier Atle Kittelsen er opptatt med avtaler i telefonen, «mister Bølgen himself» Toralf Bølgen gransker vinkartet og daglig leder Hilde Andersen planlegger og diskuterer sammen med medeier og daglig leder i Bølgen & Moi, Harald Berger.

En interiørarkitekt inspiserer lokalene med et kritisk blikk, inngangspartiet pusses og brosteinen renses. Her overlates ingen ting til tilfeldighetene.

Når dørene åpner til helga er det med plass til 120 gjester tilrettelagt etter corona-avstand - 200 med normal kapasitet.

- Det blir nok en dobbel effekt av å ha både stengt ned og samtidig åpne et nytt konsept, som gjør at vi opplever et veldig trykk nå. Jeg tror det blir en ketchup-effekt nå, sier medeier Harald Berger (bildet).

- Har ikke vært billig

Bak nysatsingen langs elvebredden står det nystartede selskapet Foodgarage - bestående av eier-konstellasjonen Atle og Petter Kittelsen fra Drammen, Bølgen & Moi AS ved daglig leder Harald Berger og Toralf Bølgen, Jon Terje Johnsen, driver av utestedet Foynhagen fra Tønsberg og Aksel Einar Andersen, kjøttgrossisten fra Drammen.

Siden coronaen stengte ned utelivet i fjor høst har det pågått en storstilt oppussing, ombygging og ominnredning i lokalene, som har fått dobbelt så stor inne-kapasitet som følge av pergolaen ut mot brygga og vannet. Nye toaletter i 2. etasje er også på plass.

Driverne vil ikke ut med hvor mye penger som er lagt i prosjektet - men det har vært en «betydelig» investering.

- Det har ihvertfall vært dyrt. Så er det gjennomgående god kvalitet hele veien, sier Kittelsen. 

- Men så er det også et sted vi skal ha glede av de neste 10-20 åra vi skal være her, skyter Harald Berger inn. 

- Hvordan har coronaen og skjenkestoppen påvirket økonomien?

- Vi har ihvertfall ikke tjent penger. Siden vi har et nystartet selskap har vi heller ikke hatt mulighet for kompensasjoner fra staten. Så det skal bli greit å få åpnet, for å si det sånn.

- Og selv med begrenset kapasitet og tidlig skjenkestopp vil driften gå rundt?

- Vi er trygge på at det er mer enn god nok økonomi i det, ihvertfall med den pågangen vi har nå. Men det er ingen hemmelighet at mye av omsetningen kommer etter klokken 24.00, sier Berger.

Erfaring, kvalitet og atmosfære

Planene for utestedet startet allerede før corona-pandemien var et faktum. Bak glassfasaden er det imidlertid innholdet som teller. Personlige egenskaper, lang erfaring og kvalitet i alle ledd er også stikkord som trekkes frem.

- Jeg kjenner Atle og Petter fra før, og når vi ikke lyktes godt nok på Bølgen & Moi slik vi ønsket oss, begynte vi å snakke om et samarbeid for å kunne få til noen synergier. Så da begynte ballen å rulle, og vi fikk med flere samarbeidspartnere med nettverk og relasjoner i Drammen som vi har fått god kjemi med. Jeg synes vi utfyller hverandre på en god måte som vil komme gjestene til gode, sier Harald Berger. 

Ifølge driverne er hovedfokuset for Kawa først og fremst restaurantdriften, med nattklubb som det lille ekstra natt til lørdag og søndag. Tanken er at konseptet skal skli gradvis over fra matservering til nattklubb utover kvelden i helgene.

- Vi vil ikke fremstå som noen utpreget nattklubb, og har fokus på at det er mer hverdager enn det er helger. Matkonseptet ligger i bunn, selv om det vil «sprites opp» i helgene, sier Berger, som mener atmosfæren er nøkkelen til å holde på gjestene.

På bord i marmor og naturstein ligger bestikk i gull og eksklusivt servise i jordfarger. Under det høyreiste taket i den «gamle» restauranten henger en lysekrone som kunne gjort stas på et hvilket som helst palass.  

- Litt av greia er at vi håper å skille oss ut fra andre, påpeker Berger.

- Vil ikke ha for mye «party»

Driverne er klare på at konseptet inkluderer både nattklubb med DJ, dansegulv og cocktailer av høy klasse natt til fredag og lørdag - når corona-restriksjonene tillater det. Men foreløpig er håndbrekket på.

- Vi må naturligvis overholde restriksjonene som alle andre, og ønsker ikke for mye party-fokus. Vi kommer til å ha DJ også nå, men det blir med litt mer laidback bakgrunnsmusikk for å ha den rette stemningen, sier Kittelsen. 

- Etter hvert som myndighetene tillater det vil vi utvide åpningstidene til midnatt og etter hvert halv fire når vi er tilbake til normalen. «Grand opening» har vi utsatt til en gang senere i løpet av de neste ukene, forteller han.

Foreløpig er det skjenkestopp 22.00 og stengetid 22.30 hos Kawa. Den populære champagnelunchen fra Bølgen & Moi fortsetter imidlertid som før på lørdager - og den er det ingen restriksjoner på å gjennomføre som vanlig - utover avstand.

Aldersgrensen er i utgangspunktet 20 år. Men det kan være at den høynes i helgene for å sikte seg inn mot det «rette» klientellet, ifølge Kittelsen.

Cocktailer av ypperste klasse

I tillegg til maten legges lista høyt også for de som bare er ute etter å fukte strupen.

Med til sammen fem barer og et rikholdig utvalg varer bak bardisken skal bartenderne ifølge Harald Berger diske opp drinker etter «spektakulær» standard for Drammen å være.

- Det er nok mer fokus på den gøyale delen ved å lage drinker enn å tappe øl, forteller bar-chef Tomasz Gwizd.

Servering under åpen himmel

Etter værmeldingen å dømme ser det ut til Kawa får full klaff med åpningen - og at pergolaen virkelig kommer til sin rett allerede åpningshelga med strålende sol og temperaturer godt opp på 20-tallet. Dermed er det duket for både bølgeskvulp og sommer inn i lokalene.

- Det som er fordelen er at løsningen er værsikker, noe som er kjekt med tanke på norsk sommer. Du veit aldri hva du får, sier Berger.

Eller som Toralf Bølgen sier det:

- Skulle jeg vært ute i Drammen en sommerdag er det her jeg ville sittet.

LES OGSÅ: Byens nye storsatsing på uteliv har satt åpningsdatoen

BLIR UTESERVERING: Her kan både tak og vinder trekkes tilbake på sekunder for et måltid under åpen himmel.
NY BAR: Her fra pergolaen, hvor det kan skjenkes under åpen himmel fram til ut i grålysningen på sommeren.
VELSIGNET VINKARTET: Vinkjenner Toralf Bølgen gjør seg bedre kjent med innholdsfortegnelsen.Menykonseptet er asiatiskinspirert, men det er fullt mulig å få en klassisk norsk biffmiddag også. Interiørmessig fremstår restauranten som en blanding av asiatisk jungel og minimalistisk design i varme farger med utpreget bruk av grønne planter og tygge bregner.
2. ETASJE: «Øya» med utsikt over resten av lokalene har også fått seg en ansiktsløftning i samme stil, med ny trapp og mulighet for adskilte selskaper. 
Og ja, for de som er ute etter øl kan eierne betrygge drammenserne med kortreist øl fra Norges eldste bryggeri i tappekranene...DRINK-EKSPERTEN: Bar-chef Tomasz Gwizd har meldt overgang til ny arbeidsgiver etter åtte år i baren på Lauritz, og disker her opp med signaturdrinken «Once Upon A Thyme», etter navnet på urten som brukes i cocktailen - hvor et polaroid-foto av gjesten følger glasset.
Powered by Labrador CMS