NATURENS GANG? Bildene av denne dua på en parkeringsplass på Åssiden etterlater ingen tvil om at det har pågått en kamp på liv og død.

Nye due-funn: - Tyder på rovfugl

Etter at DRM24 omtalte flere titalls hodeløse duer på Strømsø, har det kommet inn tips om tilsvarende funn også andre steder i drammensområdet. Ekspert mener det er hønsehauk eller annen rovfugl som står bak.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: De makabre funnene langs elvebredden på Strømsø har vakket reaksjoner blant turgåerne i området, og spesielt de siste ukene har det dukket opp mange døde duer.

At flesteparten av dem er uten hode, gjør ikke saken noe mer hyggelig. Foreløpig har dødsårsaken vært et stort mysterium, selv om flere har pekt på fugleinfluensa. Det forklarer imidlertid ikke de hodeløse fuglene.

Fredag forteller en leser at han torsdag oppdaget en død due på en parkeringsplass på Åssiden - også denne uten hode - og dette var noe som åpenbart nettopp hadde skjedd utifra sporene på stedet.

Rett ved duen lå det nemlig strødd med hvite, små fjær.

- Derfor ser det ut som om den er drept av en rovfugl, forteller innsenderen.

Ên annen tipser har en annen teori etter at han nylig har gjort tilsvarende funn på et industriområde i Hokksund.

- Det at de ikke har hode kan vel tyde på at dyr spiser på de etter de er døde, fordi her så var den ene dua fin, og dagen etter var den nesten uten hode, forteller innsenderen.

Ekspert: Typisk rovfugl-adferd

DRM24's tipser får medhold av Steinar Stueflotten, leder av Birdlife Buskerud (tidligere Norsk Ornitologisk forening).

Den drammensbaserte fugleeksperten mener det er sannsynlig at rovfugler står bak herjingene. Ifølge Stueflotten er det en relativt stor bestand av både hønsehauk, vandrefalk og ulvehauk i drammensområdet.

- At disse river av hodene på byttene er helt typisk adferd. Duer er også et normalt bytte for disse rovfuglene. Verken andre dyr eller mennesker kan fange en due og bite av hodet på denne måten, sier Stueflotten.

- De ribber også gjerne byttene, river ut brystmuskelatur og spiser den. Vandrefalken vil ofte ribbe og spise byttet på fangsplassen, mens hønsehauken gjerne tar med seg byttet til et trygt sted før det spises. Men i bynære strøk kan de selvsagt bli forstyrret og må forlate byttet, sier Stueflotten.

Han påpeker at det på denne tiden av året dessuten er mye ungfugler som er ute og jakter, og at disse vanligvis ikke er så redde for blant annet mennesker og andre trusler i urbane strøk.

- Det ville være rart om ingen har sett for eksempel en hønsehauk sitte på en due. Disse fuglene jakter gjerne tidlig morgen og utover dagen, sier Stueflotten.

Ifølge eksperten er det normalt å se rovfuglene i reservatet på Linnestranda.

- Og disse fuglene trekker gjerne også innover mot Drammen. Så jeg holder det som veldig sannsynlig at det er lokale rovfugler som står bak.

- Andre dyr som for eksempel røyskatt og lignende vil for det meste ta med seg dua og hjemme den om de finner døde dyr, sier Stueflotten.

Han påpeker videre at duer som blir funnet inntakte, trolig skyldes andre årsaker som for eksempel virussykdom.

Powered by Labrador CMS